Mi legyen a fa alatt 1. - konzolok a mikulásnál

2015-12-05 21:39:07

Közeleg az év legnagyobb ajándékozási időszaka, ami a gamereknek maga a paradicsom. Mi pedig segítünk dönteni, mit kérj vagy mit vegyél a játékosoknak, hogy biztosan örömet okozz.


 

Amikor konzolok vásárlására adjuk fejünket, nagyon meg kell fontolni melyiket is szerezzük be, persze csak abban az esetben ha nem Bill Gates szomszédai vagyunk, és tudjuk a létező összes platformot megvásárolni.

Rovatunk ezen részében, az itthon is nagy népszerűségnek örvendő konzolokat fogjuk megvizsgálni, nevezetesen az XBox One-t, Playstation 4-et és a Nintendo Wii U-ját.

1

Vedd meg itt a fa alá.

 

Playstation 4 / Dávid

Ahogy közeledik az év talán legnagyobb és legkedveltebb ünnepe, az ember, szülők, valamint a párok is szeretik természetesen meglepni szeretteiket ajándékokkal, és ahogy egyre nagyobb teret nyer a videojáték-ipar, mostanra talán egyesek számára nem is lehet szebb ajándék egy friss konzol. Személyes érzelmeimet nem tagadom, én a három „fő” konzol közül mindig is a Sony masinájába voltam szerelmes, de persze megpróbálom érvekkel alátámasztani hogy mégis miért döntöttem a PlayStation mellett hosszú éveken át a mai napig.

Rögtön kezdjük is a külsővel. A PS4 megjelenése, ahogy az ember ránéz, talán már egy szimpatizáns elem lehet, elvégre kellően elegánsnak hat az éles széleivel, és a dőlt külsővel, akár mondhatnánk azt is, hogy olyan hatást kelt mintha precízen elől-hátul levágták volna a konzol egy részét. Az állapotjelző indikátor LED-ünk egy kisebb futurisztikus hatást kelthet az emberben, ezt én a gépem kézhez kapásakor is talán az egyik legjobb külsőleges funkciónak találtam. Ezen felül persze a konzolt minőségi anyagokból rakták össze, illetve helyfoglalás szempontjából se kell neki ólajtónyi helyeket szabadon hagyni, egészen könnyedén elfér szinte akárhol, mondhatni „kompakt” méretének köszönhetően.

ps4-firmware-310

A következő szempont -  ami talán az egyik legfontosabb lehet – a kontroller. Ezt persze általánosan nem lehet megfogalmazni hogy kinek melyik „eshet” kézre jobban, ezt inkább tapasztalni kell. Ettől függetlenül saját élményeimből merem állítani minden kontroller csak megszokás kérdése. Értelemszerűen az előbb elhangzottakból, többször volt a kezemben a DualShock (PlayStation) szériás kontrollerek, mint a Microsoft vezérlői, vagy a Nintendo termékei, de mindegyikkel volt már dolgom, és egyik kezelését se tartottam nehéznek. Minden kontroller kitapasztalásához idő kell.

Ezen felül azért a DualShock 4-es kontroller messze az eddigi legjobb találat a PlayStation történelmében. A  kontrollernek eszméletlen jó fogása van, Az analóg karok formatervének változása elősegíti a könnyebb kezelést, a hátsó ravaszok ívelt végei miatt is könnyebben vezérelhetünk, ahogy a két új funkció is teljesen beleilleszkedik a kontrollerbe. Ugyebár kapunk egy minihangszórót, illetve egy érintőpanelt a kontroller közepén. Ha ez még mindig nem lenne elég, kapunk egy „Share” gombot aminek segítségével akármikor menthetünk screenshot-okat, valamint gameplay videót az eddigi játékunkról, kapunk a kontroller aljára egy 3,5 mm-es jack nyílást is. Így szinte akármilyen fülhallgatóval élvezhetjük a játékot.

A többi gomb, illetve a motionsensor maradt a régiben, persze a kiválón minek is változtatni, nemde?

A hardveres részt jóformán felesleges lenne tárgyalni, szinte mindkét konzol teljesen megegyezik, (tényeken alapulván) a PS4 talán egy kicsit erősebbnek nevezhető a nagy rivális Xbox One mellett, de igazából ez a fölény elhanyagolhatónak tekinthető.

2822697-6786244535-ps4.j

A menüt, illetve az online rendszert, mint szempontot egybemosnám, hisz nem áll messze a kettő egymástól. A PS4 menüje elég megosztotta az embereket még anno, amikor a konzol megjelent. Sokan túlságosan átláthatatlannak találták, ami nem mondom, egy új felhasználó számára valóban nehézkes lehet, de egy pár nap használat után az ember szerintem imádni fogja ezt a menüt, legalábbis a saját, és barátaim tapasztalataiból ez jött le. A Sony masinájának menüje azért is lehet még szimpatikus, mert rengeteg ingyenes és fizetős témákkal díszíthetjük saját gépünket.

Ahogy ehhez a részhez kapcsolható a PlayStation Network és a PlayStaton Plus. Persze kár lenne akárkit is becsapni, a PlayStation Network nem a legerősebb rendszer, amivel az ember találkozhatott, de mentségére legyen a Sony-nak, hogy folyamatosan próbálják bővíteni, „erősíteni” a PS Networkot. Emellett a PS Plus is élt már meg jobb napokat, noha nem azért mert rosszak lennének a funkciók amiket kínál, hanem mert a havi, az előfizetéshez járó játékok színvonala az utóbbi félévben eléggé mély pontokat ért el.

Bár ha saját véleményemre lennétek kíváncsi, én úgy gondolom a jövő évtől kezdődően ez a tendencia végre növekvést fog mutatni, elvégre a Sony sem engedheti hogy a „legjobb barátja” , a Microsoft lenyomja őt a piacon.

ps4_cv1p

Az exkluzív játékok lehetnének viszont a mérvadó pontok egy-egy konzol mellett. Ahogy a Nintendo fanok a Mario-ért, Donkey Kong-ért,  az Xboxosok a Halo-ért, a Forza-ért, úgy a Sony tulajok is élveznek nem egy exkluzív játékot. Persze ez már a szubjektivitás csúcspontja lehet, elvégre mindenkinek el kell dönteni, hogy melyik, csak az adott kiadónak gyártó fejlesztőcsapat játékait szeretné jobban a polcán tudni. Ahogy én anno ájulást kaptam az Uncharted szériától, vagy ahogy a gyerekkoromat meghatározta a Jak and Daxter illetve a Ratchet and Clank széria, vagy ahogy adrenalinnal megtöltve ugrattam a Motorstorm játékokban, a jelen generációban is kaptunk nem kevés exkluzív játékot PS4-re, és persze ezek száma csak növekszik.

Ami nekünk azért lehet egy hatalmas jó hír, mert ha tárgyilagosan nézem is a tényt, a Sony nem hanyagolja el a játékosait ilyen téren. Tapasztalataimból fakadóan, én még nem találkoztam olyan Sony exkluzív játékkal, ami rossz lett volna, sőt még egy olyannal se, ami csak a közepes határt ütötte meg.

Mert ha belegondolunk milyen játékokat is „kapnak” a PS játékosok? Uncharted széria, Bloodborne, Driveclub, Infamous, Killzone, The Order, Knack vagy (hogy az én, és úgy gondolom rengeteg ember véleménye alapján) a generáció játékának hívott The Last of Us.

Jövőre pedig érkezik az Uncharted 4, ami talán az elmúlt évek egyik legjobban várt játékának felelhet meg és a lista persze még ezzel nem ér véget.

Egy szó mint száz, ilyen téren a PlayStation-ösök nem szégyenkezhetnek.

Én annak idején nehezen tudnám megmondani, miért döntöttem a PlayStation mellett. Egyszerűen csak volt bennem egy érzés, hogy nekem akkor is ez kell. Ennek már 11 éve. Azóta élek, halok ezért a masináért, illetve a Sony termékeiért, ergo elmondhatom, hogy nem gondoltam még csak egy pillanatra sem, hogy rosszul döntöttem, amikor PS3-mat, PSP-t, PS Vita-t,  a PS4-et, és a legutóbbi Sony telefonomat vásároltam.

Ahogy minden konzolban, a PlayStation-ben is van egy nehezen megfogalmazható báj, ami miatt az ember kötődik hozzá. Ez persze minden konzolban megtalálható, az viszont emberfüggő, hogy ki melyiket fogja leginkább preferálni, de az garantált, hogy egy új konzolnak mindenki felhőtlenül örül.

Nyilvánvalóan nem vagyunk egyforma emberek, ezért ebben az írásomban valószínűleg érezhető az hogy mennyire hű vagyok ehhez a konzolhoz. Viszont ezen felül én nem gondolom, hogy ha akárki, aki egy új PlayStation-t kap a fa alá, akár egy pillanatra is csalódott lenne. A PS4 megjelenésekor is az volt, és most is egy csodás konzol.

 

2

Vedd meg itt a fa alá.

 

Nintendo WiiU; 3DS / Kenny

A Nintendo gépei a Game&Watch kvarcjátékok, illetve a legendás Gameboy óta, mindig a legnépszerűbb kézikonzolok voltak. A nagy vetélytárs, a Sony a PSP szériával sem tudta letaszítani őket a trónról. Győzelműkhöz innovatív megoldásaik, illetve a konzoljuk bődületes játékfelhozatala segítették. Érintőképernyő, dupla kijelző (innen ered a DS elnevezése: Double Screen), hangvezérlés, játékmegosztás, vezeték nélküli hálózat, csak, hogy pár tulajdonságát említsem az elődnek, a Nintendo DS-nek. Az új marokkonzoljuk, a 3DS mindezt megspékelte a szemüveg nélküli 3 dimenziós élménnyel. Vidd magaddal mindenhová a konzolod, és ha valamelyik 3DS tulaj elhalad melletted az utcán, akkor a Street Pass segítségével azon kívül, hogy Mii karakterével találkozol, speciális tárgyakat is szerezhetsz tőle! Természetesen mit sem érne a sok tulajdonság a rá megjelent címek nélkül. Itt vannak a Nintendo belső fejlesztésű remekei, mint a Legend of Zelda széria, a Super Mario játékok, a Fire Emblem stratégiai JRPG játékai, és a Pokémon sorozat, de említhetjük a külsős fejlesztőktől például a Monster Hunter és a Bravely Default kalandokat is. A gép visszafelé kompatibilis, így a sima DS játékok is futnak rajta. Az új New változatok jobb 3 dimenziós megjelenítéssel, analóg karral, erősebb hardverrel, és amiibo támogatással is rendelkeznek.

wiiu_and_3ds

A Wii U platform, a Nintendo újgenerációs konzolja, amely a nagysikerű Wii utódja, és a mostani generációban az Xbox One és a Sony PS4 a vetélytársa. Újdonság a Wii U konzolban, hogy immáron a konkurenciához hasonlóan magas felbontású, HD grafikával rendelkezik.  A Nintendo mindig forradalmi megoldásokkal próbálkozott. Most sincsen mindez másként, mivel a Wii U Gamepad is nagyszerű újítás. A „tablet szerű”irányító számos dologra használható. Többjátékos programoknál nem szükséges a megosztott tévéképernyő, hanem külön az irányító kijelzőjén is játszhatunk. Támogatja a konzol a televízió nélküli módot is, így ha az a sorozatok miatt foglalt, akkor is szórakozhatunk vele. A Wii U Gamepad érintőképernyős, így ez a funkció is színesíti a játékmenetet. El kell tolnod egy követ? Be kell billentyűznöd egy elektromos zár kódját? Használd az érintés lehetőségét! Természetesen az extra kijelző sokszor kiegészítő információkat is mutat, úgy, mint életerő, eszközök, lőszerek száma, vagy maga a játék világtérképe. Az irányítóban kamera és mikrofon is van, így táncunkat is rögzíthetjük például a Just Dance játékban, vagy karaoke programban énekelhetünk is általa. A Nintendo legnagyobb előnye a saját kiadású játékaiban rejlik. Super Mario játékok, Super Smash Bros., Splatoon,The Legend of Zelda sorozat, Bayonetta 2, Mario Kart, Xenoblade és Project Zero széria, csak, hogy pár címet említsünk.  Mindegyikük szinte kivétel nélkül a legmagasabb értékeléseket kapják a kritikusoktól. A gép visszafelé kompatibilis, így a Wii lemezeket és kiegészítőket is támogatja, illetve a Nintendo Virtual Console szolgáltatásának hála NES, SNES, Nintendo 64, Gameboy Advance és Nintendo DS játékokat is elérheted rajta. Amiben többet tud, mint a többiek, az a Nintendo varázs, amit nem lehet szavakkal kifejezni. Ha igazi konzolos élményre vágysz, a Wii U a te választásod!

 

3

Vedd meg itt a fa alá.

 

XboxOne / Kristóf

Ha valaki komoly játékokkal szeretne játszani, és nem a PS4-et választja, akkor jön képbe az új generációs Xbox.

Nagyot nem bukhat senki a Microsoft konzoljával, de valamivel drágább és kevesebb az érdekfeszítő exkluzív cím a platformra, holott a Sony-nak már most rengeteg izgalmas játéka jelent meg, amit máshol nem lehet futtatni, ez pedig döntő buktató ok lehet a One ellen.

Az X1 designja nekem például érthetetlen módon sokkal jobban bejön, mint a PS-é, bár sokban nem különböznek, mégis ez a VHS feeling nagyot dob a cumón. A belsőt tekintve szinte semmi különbség a két gép között, kivéve azt az apróságot, hogy az MS konzolja az előző generáció nagy címeinek lemezét is képes futtatni, tehát ha maradt X360-as játékod ,akkor az új gen. nem állít meg, a nosztalgiázásban.

Exkluzív címeket bár az MS is megvásárol, eddig nem sikerült leszerződtetni olyan játékot, ami a közönség és a kritikus játékosok elismerését is egyaránt kivívta. De ami furább, hogy a legtöbb program sokkal szebb a Sony gépén.

vissza