Genesis Radium 600 teszt – egy komplett streamer készlet

2022-01-02 13:19:00

A 2022-es év első tesztjeként a Genesis egy újabb termékét szeretnénk bemutatni Nektek, mely összességében a harmadik mikrofonteszt az oldalon. A Radium 300 XLR és a Radium 400 után most a gyártó zászlóshajóját, a Radium 600-at vettük górcső alá.

Már több írásom alkalmával is kihangsúlyoztam, hogy a csomagolás bemutatásával nem szeretem húzni senki idejét, úgy gondolom, e produktum esetében mégsem mehetünk el emellett szó nélkül. A különféle grafikákkal és termékjellemzőkkel ellátott kartonréteg alatt egy, a koncertfelszerelések cipelésére használt tokokra hajazó (bár esetünkben műanyag) aktatáska bújik meg, mely abszolút prémium érzetet kölcsönöz a Radium 600-nak már első blikkre is.

Ezt kinyitva, szivacsba burkolva kapjuk meg a rengeteg részből összeálló készletet, melynek súlya is figyelemre méltó. A készlet elemeit két szintre csomagolták, ne ijedjetek meg, ha első ránézésre úgy tűnik, nem kaptatok meg minden elemet! Az állítható magasságú konzol, a rögzítőadapter, a szélvédő szivacs, és az USB kábel alatt még egy méretet popszűrő és egy fémtalp is lapul, melyre az egész szerkezetet helyezzük.

Nyilvánvalóan a hangminőség az, amire a leginkább kíváncsi az ember egy mikrofon esetében, mégis úgy gondolom, az előbb bemutatott külső megjelenéssel kapcsolatos dolgok remek felvezetőként szolgálnak a továbbiakhoz. Maga az összeszerelés is pofon egyszerű, a több kisebb elem hamar egy professzionális audiofelszereléssé alakul. Szinte minden alkatrész alumíniumból készült, rendkívül ellenállónak tűnik a külső behatásokkal szemben, maga a talp pedig egy masszív vastömb, mely önmagában is mintegy 800 grammot nyom.

Ennek köszönhetően egész biztos, hogy a Radium 600 ott marad, ahová letettük, és attól sem kell félni, hogy súlyából adódóan bármiféle felületet megrongálna, a védelemről egy alul elhelyezett szivacsgyűrű gondoskodik. Érdemes azt is kiemelni, hogy ésszerű mérettel rendelkezik, kisebb asztalokon is gond nélkül elfér, az elhelyezésben pedig a 180 cm-es kábelhossz is segít.

A szerkezet teljesen adaptálható, nemcsak magassága állítható, de forgatható és dönthető is, így biztos, hogy mindenki megtalálja vele a számára legoptimálisabb helyzetet. Minden csavar és csap könnyen kezelhető, szerelhető, és attól sem kell tartani, hogy elmozdul, miután beállítottuk. A popszűrő rögzítése az állványon lehetséges, és szintén könnyen állítható.

Ami maga a mikrofon dizájnját illeti, bár alapjába véve nem kiemelkedő vetélytársai köréből, a mellékelt kiegészítőkkel kombinálva azonban lényegesen emelhető a vizuális vonzerő. A Radium 300 és 400-zal szemben a test, nem üres, kapunk egy némítógombot, egy 3,5 mm-es jack csatlakozót fejhallgatóhoz, illetve két potmétert, egyet a jelszinthez, egyet a fejhallgató hangerejéhez. Ezen felül a gyártó logója és a termék neve is feltüntetésre került az előlapon, közvetlenül a kardioid szimbólum alatt.

A Genesis a Radium 600-at streamer-mikrofonként hirdeti, és úgy gondolom, valóban e célú felhasználásban tűnik ki leginkább. Nincs túlbonyolítva, nincs rajta hangszer-vagy egyéb bemenet sem, egyszerűen lerakjuk az asztalra, és beszélünk, tudva, hogy a hangminőség folyamatosan több, mint kielégítő lesz.

Bár papírforma szerint sem a 48 kHz-es mintavételi frekvencia, sem a 30-tól 18.000 Hz-ig terjedő választartomány, de a 16 bites csatorna sem emeli ki társai közül, a tényleges hangminőség gyakran jobb, mint amit a specifikációk mutatnak. A kardioid karakterisztikából adódóan csak frontális vételre képes, a jelszint olyan mértékben növelhető, hogy a hatótáv is jelentően megnő, és a felvétel kúpja is szélesedik. Ennek ellenére továbbra is csak egy beszélő számára ajánlanám, többszemélyes podcastek és interjúk felvételéhez nem.

A Radium 600 nem igényel semmiféle keverést, vagy szoftvert a működéshez, így szinte bármilyen, USB konnektorral ellátott eszközzel kompatibilis. A teszt során a mikrofont kipróbáltam élő közvetítés, játék közbeni beszélgetés, és egyszerű felvétel közben is, többféle szoftveren, és beépített hangchaten keresztül is. Tapasztalataim szerint alacsony jelszint mellett is kiváló hangminőséget produkál, de aki esetlegesen messzebb helyezné el, annak sem kell aggódnia, nem csorbulnak a képességei. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a jelszint növekedésével a felvételi mintán kívülről érkező hangok is rögzítésre kerülhetnek. Megjegyezném azonban, hogy a termék rendkívül jól kezeli a hangkioltást, így a hangszórókból vagy billentyűzetektől érkező hatások miatt kevés esetben kell aggódnunk, ám ha mégis fennáll ennek veszélye, ott a beépített jack konnektor.

A Radium 600 egy egyszerű, mégis professzionális mikrofon. Bár felvételi opciók terén hiányzik belőle a sokoldalúság, szerkesztetlen hangminősége is elég ahhoz, hogy lenyűgözzön. Könnyedén összeszerelhető, plug-and-play élményt kínál, és biztosít minden olyan eszközt és kiegészítőt, melyre szükségünk lehet. Jól fog kinézni az asztalon, és vélhetően egy életen át kitart. Ha megbízható, de megfizethető útitársat keresel játékigényedhez vagy közvetítésekhez, ne is keress tovább! A Genesis hivatalos webáruházából mintegy 110 eurós áron szerezhető be, itthon 30.000 forint körüli áron érhető el.

vissza