FSP Hydro 600W

2019-09-15 13:25:00

A tápegység egy fontos alkatrésze a számítógépeknek, amin inkább ne spóroljunk, ha szeretnénk megóvni hardvereink épségét. Az FSP már fontos résztvevője a tápegységek piacán, ezért nagyon fontos, hogy jól válasszunk, a megfelelő WATT teljesítménnyel, hogy az elég legyen a számítógépünknek. A gyártónál megtalálható tápegységek között, van a belépő kategóriától kezdve a különlegesen drága, felső kategóriás folyadékhűtéses platina tápegység is. A jelenlegi tesztben az FSP Hydro 600W tápegységről lesz szó, amely egy 80 Plus Bronz hitelesítéssel rendelkező ATX tápegység. Fontos megemlíteni, hogy a cikkben szereplő tesztalanyunk nem moduláris. Szalagkábelekell van ellátva, így könnyebb elvezetni, és elrejteni is.  
  
A 80 PLUS szabványról 
  
A számítástechnikai eszközök létezése óta, vannak jobb, és rosszabb minőségű hardware-ek szinte minden árkategóriában, ami alól nincs kivétel a tápegységek terén sem. Pontosan ezért van az, hogy találhatunk a piacon 80 Plus hitelesítés nélküli tápegységeket. Ezeknél pedig nehezebb a tényleges teljesítmény kiszámítása is

Pontosan ezért, létrehozták a 80 PLUS szabványt, hogy meg lehessen különböztetni a jobb alkatrészekből összerakott, megbízható tápegységeket, az olcsóbb variációkkal szemben. Sajnálatos módon ezek a tápegységek, amelyek nem felelnek meg a 80 Plus szabványnak, azok a dobozon feltüntetett teljesítmény töredékére képesek csak. Nem ritka az, hogy egy 600 wattos tápegység csak 360 watt leadására képes, ami feldühítheti a vásárlót, főleg, ha tudja, hogy többre lenne szüksége, a számítógépében lévő alkatrészek meghajtásához. A 80 Plus besorolást ezért csak azok termékek kaphatják meg, amelyek az értékeknek legalább 80%-át tudják teljesíteni, így valamivel közelebb jutunk a valósághoz, plusz megbízhatóság tekintetében is nyugodtabbak lehetünk, ha egy ilyen besorolással rendelkező terméknek vagyunk a tulajdonosai. A szabvány több fokozattal is rendelkezik, az egyszerű 80 Plus-tól létezik Bronz, Silver, Golt, Platinum besorolás is. Ezek utalnak a hatékonysági fokokra. Az alapszintű 80 Plus szabvány mindössze 80%-ot képes teljesíteni. Az igazán megbízható tápegységek a Gold szabványtól kezdődnek, amik 90%-ot tudnak teljesíteni. Ami a gépbe került teszt céljából  80+ Bronz-ról azt érdemes tudni, hogy 20 és 100%-os terhelés esetén 86%-on, míg 50%-os terhelés esetén már 88%-ban látja el energiával a számítógépünket.  
  
FSP Hydro 600W   
  
500W-, 600W- és 700W-os kivitelben kapható a Hydro 80 Plus Bronz hitelesítéssel rendelkező ATX tápegységsorozat. A célközönség leginkább a középkategóriás rendszerekkel rendelkező felhasználók,  akik szeretnek játszani, és nem szeretnének tartani attól, hogy nincs elég energia, ami miatt egyszercsak kikapcsolna a rendszerük. A Hydro 600W képes akár CrossFire vagy SLI rendszereket is ellátni megfelelő árammal a teljesítményéből adódóan, ami mellé társul az alacsony fogyasztás, amely az EMI szűrők között speciálisan elhelyezett egyenirányító diódáknak köszönhető. Szintén érdekesség a széles skálájú bemeneti váltóáram támogatása a stabil működés érdekében.   

Specifikációk  

Maximális kimeneti teljesítmény   600W  
PFC   Aktív PFC (>0.9 /90%)  
Hatékonyság  80 PLUS Bronz (230 V EU) – 88%  
Moduláris  Nem 
Működési hőmérséklet   0-40°C  
Védelmi szabványok   RövidzTúlfeszültség-védelem  
Túláram védelem  
árlat védelem  
Túlteljesítmény-védelem  
Hűtés   120 mm-es intelligens ventilátor - halk  
Passzív üzemmód   Nincs 
Méretek   150 mm (SZ) x 86 mm (M) x 150 mm (H)  
Súly  1,88 kg  
Szabvány   Megfelel a legújabb ATX12V és EPS12V szabványoknak  
Garancia   5 év  

Ugyan a tápegység nem moduláris, de rengeteg védelemmel lett ellátva a biztonságos működés érdekében, ezzel is megőrizve a rendszer stabilitását.  

FSP HD600W teljesítmény táblázat  
Sínek  3,3V  5V 12V 5VSB 12V
Maximális teljesítmény   22A 22A 46A 2,5A  0,5A 
120W  552W 12,5W  6W
Teljes teljesítmény  600W

Csomagolás, kábelek, külső

A tápegység egy arany-fekete színkombinációt használ a csomagoláson. A doboz közepén egy termékfotó hívja fel a figyelmet. A főbb tulajdonságok mellett, kívül baloldalt láthatjuk mennyi, és milyen típusú kábellel tudunk gazdálkodni. A 24 PIN-es, és a 4+4 PIN-es alaplap és processzor kábeleken kívül, kettő PCI-e tápkábelt, tizenegy SATA csatlakozót, 6 Molex csatlakozót és két Floppy csatlakozó bújik ki a tápegységből. Ugyan a legújabb, akár 2x4 Pin CPU tápcsatlakozást igénylő alaplapokat nem fogjuk tudni vele kihajtani, de minden más rendszerhez megfelelő választásnak bizonyul hála az erős, egysínes 12V-os kivitelnek, és a szalagkábelezésnek, melyek közül csak a 24 pines, harisnyázott alaplapi tápcsatlakozó jelent kivételt.  
A tápegység komponensei egy fekete vázban érkeznek, amely alatt egy 120 mm-es ventilátor, tekercsek, kondenzátorok, trafók és integrált áramkörök sokasága található meg. Oldalt egy kék matrica található a tápegységen, ahol a Hydro felirat olvasható le. A váz rengeteg szellőzőráccsal rendelkezik, amely a hűtés hatékonyságát hivatott javítani.  
  
Tesztkonfiguráció  
  
ASRock H270 Pro4 
Intel Core I7 6700  
Kingston Hyperx Fury 16GB 
M.2 SSD WD Black 
FSP Hydro 600W 
GTX 970 
 
 
Használat közben

Hatékonyság tekintetében 88%-kal (kicsit felette is) képes dolgozni. Ez eléggé barátságos, egy ilyen teljesítményű rendszer esetében. Ugyan nem az 50%-os teljesítményt tükrözi, de közel van hozzá és igen bizalomgerjesztő. Ugyan átlagos működési tartományon belül 40-100W mindössze csak 85% átlagos hatékonysággal dolgozik, ez a termék árához képest igencsak jónak számít. Ha pedig 20-100%-ig vizsgáljuk a skálát, átlagosan 86% hatékonyságra jön ki a tápegység tudása. Az összfogyasztás elérte Batman™ Arkham Knight alatt a 400W-ot is, még bőven volt tartalék a tápegységben és még így is nagyjából 88%-os hatékonysággal tudott működni a Hydro 600W. Érdekesség, hogy ugyan aktív ventilátoros konfigurációról van szó, alacsony terhelés esetén nagyjából 23 decibeles zajjal dolgozik 800-as fordulatszámon, ami kifejezetten halk. 30% felett viszont egyenesen arányosan növekszik a zajszint és a fordulatszám is. 1750 RPM (fordulatszám) esetén már 40 decibeles zajjal számolhatunk, de ez csak maximális terhelés alapján történhet meg, amivel egy átlag felhasználónak nem igazán lesz dolga.   
  
Beszerelés 
  
A szalagkábeleknek köszönhetően, kifejezetten könnyű, és problémamentes a tápegység beszerelése. A fekete szalagkábelek szerencsére nem túl feltűnőek egy fekete gépházban, és a lapos megoldásnak köszönhetően könnyebb az elvezetésük is a gépház hátulsó részében, így kevesebb kábel látható a hardvereket tartalmazó számítógépházban. Egyedüli negatív pont a 24 pines csatlakozó harisnyázása alatti rész, ugyanis a kábelek színesek, így hacsak minimálisan is, de látható, ami parádés színkavalkádot kölcsönöz az alaplap oldalsó részének, ami nem túlságosan pozitív látvány. 
  
Összegzés 
  
Az FSP Hydro 600W remek megoldást kínál a közép, és nagyteljesítményű gaming számítógépekhez, legyen szó akár középkategóriás, vagy akár felsőkategóriás VGA-t használó gépről. A problémát egyedül a másodlagos processzor tápcsatlakozás hiánya okozhatja, amely a modern Z390 és X570 platformok elengedhetetlen kellékévé vált a túlhajtók számára. Ezt a hiányosságot leszámítva az FSP terméke kifejezetten stílusos, és remekül teszi a dolgát. Mindenképp ajánlott az olyan PC építők számára, akik problémamentes működést, szerelési élményt, és stílusos megjelenést szeretnének adni a rendszerük számára. 

vissza