FSP Custos9X

Egy nagyon jól összerakott szünetmentes

2019-09-18 19:50:00

Az FSP, vagyis a Fortron/Source Group kifejezetten ismert márka a magyar felhasználók számára, hiszen régóta jelen van a hazai piacon, és egy igen bejáratott, bevált márkáról van szó, ha jó minőségű tápegységet keresünk a számítógépjeinkbe. Aki viszont kevésbé ismerné őket, annak érdemes megemlíteni, hogy az FSP nem csak saját márkás termékeket, hanem más cégek számára is készít termékeket. Ilyen például a be quiet!, Antec, Bitfenix, EVGA, Fractal Design, OCZ vagy éppen az NZXT, akiknek különböző tápegységeiben igenis FSP komponensek lapulnak. A gyártók bizalma adott a márka iránt, viszont a számítógépekhez, szerverekhez és orvosi berendezésekhez készített tápegységeiről hírhedt gyártó manapság már foglalkozik számítógépház, processzorhűtés, szünetmentes tápegység/UPS, és más termékek gyártásával is. A jelenlegi tesztben egy kis teljesítményű, de annál hasznosabb szünetmentes tápegységről lesz szó.

Custos9X

A Custos 9X egy intelligens online szünetmentes tápegység, amely Rack és Tower kialakítással rendelkezik, besorolását tekintve kereskedelmi eszközök, vállalati szerverek és csúcskategóriás eszközök számára tervezték. A Custos9X széria több egységet is tartalmaz (1KL, 1,5K, 1,5Kl, 2K, 2KL, 3K, 3KL) Nálunk az 1K-s változat járt.

Csomagolás

Sima egyszerű kartondoboz sajnos nem a legerősebb, nálunk be is szakadt a fogantyú résznél, de jelenleg ez elhanyagolható, hiszen nem szállítani akarjuk, hanem használni.

Üzembe helyezés

Mivel a szünetmentest biztonsági okokból úgy szállítják, hogy az akkumulátor vezetékek nincsenek csatlakoztatva, így első lépésként ezt kell megtennünk, amit a fedlap eltávolítása után tehetünk meg.

A Custos9 esetében két választásunk is van használat terén: Vagy állítva használjuk a hozzáadott talpak segítségével, vagy szekrénybe szereljük fektetve. Mivel rack szekrénnyel nem rendelkezünk, így állítva helyzetük üzembe.

Csatlakozások és aljzatok

Aljzat szerint kétféle típus létezik: Általános és programozható. Értelemszerűen a kritikus eszközöket érdemes a programozható, míg a nem kritikus eszközöket a nem programozható aljzatokhoz csatlakoztatni. Az elosztás azért lényeges, mert áramkimaradás esetén a biztonsági mentés idejét meghosszabbítja a kritikus eszközök számára és kevesebb időt biztosít a nem kritikus eszközök számára.

Az egység rendelkezik szabványos RJ11-es foglalatokkal is, ahova telefont vagy faxot is csatlakoztathatunk (manapság ez annyira már nem egy fontos dolog – szerk.) 

Első indítás

A Custos9-en USB és RS-232-es port is található, így szinte bármilyen eszközhöz csatlakoztatni tudjuk. Ahhoz, hogy a szünetmentes összes funkcióját ki tudjuk használni mindenképpen töltsük le a felügyeleti szoftvert: https://www.fsplifestyle.com/landing/FSP-UPS-downloadarea.html. A Custos9 SNMP és AS400-as intelligens kártyák fogadására is alkalmas, melyekkel fejlett kommunikációt és felügyeltet érhetünk el. 

Teljesítmény és üzemidő

A Custos 9 1000 voltamperes, vagyis 900 wattos teljesítménnyel dolgozik. Az UPS különlegessége leginkább abban rejlik, hogy a működési hatékonysága akár elérheti a 87%-ot hálózati üzemmódban. Ha viszont ECO módba kapcsol a rendszer, akár 94%-os hatékonysággal is képes dolgozni. Áramszünet esetén az akkumulátorról működtetve pedig nagyjából 85%-os hatékonyságra lehet számítani. Az átkapcsolási idő azonnali, legrosszabb esetben is 4 ms, így apró áramingadozással sem lehet számolni. Egyéb remek tulajdonságként felhozható a valós, szinuszgörgés váltóáram biztosítása, amely nagyobb stabilitást eredményez.

Akkumulátorról a szünetmentes tápegység 90W, vagy az alatti terhelés esetén akár több mint 1 óra (70-75 perc) üzemidőt képes biztosítani, ha viszont növekedne a terhelés, akkor sincs gond, ugyanis a fogyasztástól függően, egyenesen arányosan csökken az akkumulátor üzemideje is. 180 W esetén 30 perc, 360 W esetén már csak 13 perc, végül teljes fogyasztás esetén, vagyis 900 W mellett pedig 3,3 perc áll rendelkezésre a szükséges adatok mentésére, és a rendszer leállítására. Az akkumulátor töltése 4 órát igényel ahhoz, hogy 90%-os kapacitással rendelkezzen az UPS. Ha akkumulátoros terhelés alatt áll a rendszer, 4 másodpercenként ismétlődő sípoló hanggal jelez a felhasználó számára azt, hogy eljött az adatmentés ideje. Merülő akkumulátor esetén a sípolás másodpercenként ismétlődik. Túlfogyasztás esetén 2 másodpercenként, hiba esetén pedig folyamatosan sípoló hanggal fogja felhívni a figyelmet a rendszer az esetleges hibákra.

Model  Custos 9X+ 1K 
Input Capacity  1000 VA/ 900W 
Input Voltage Range  55-150 Vac +/- 5% or 110-300 Vac +/-5% 
Input Frequency Range  40 Hz ~70 Hz 
Output AC Voltage Regulation  +/- 1% 
Output Frequency  47~53 Hz or 57~63 Hz 
Output Waveform(Batt. Mode)  Pure Sinewave 
Transfer Time  AC mode to Batt. mode:0 ; Inverter to Bypass:4 ms(Typical) 
Battery Type & Number  12V/9Ah,2 
Battery Typical Recharge Time  4 hours recover to 90% capacity 
Weight  12.9 kg 
Noise  Less than 50dBA @ 1 Meter 
Dimensions(L x W x H)  410 x 438 x 88 (2U) 
Humidity  20-90% RH @ 0-40。C (non-condensing) 
Management  Smart RS-232/USB, Optional SNMP 

Összegzés

A Custos9 valóban egy nagyon jól összerakott szünetmentes minden olyan extrával, amiket nem csak otthoni vagy kis vállalati szinten használhatunk ki, hanem akár nagyvállalatti környezetben is. 

vissza