Endless Space 2 - teszt

A 4X és sci-fi rajongóknak mindennek ellenére is bátran ajánlom, mivel látszik, hogy a készítők szeretettel és odafigyeléssel rakták össze ezt az univerzumot.
2017-07-07 16:37:20

Nincs is izgalmasabb, mint felfedezni egy teljesen új galaxist. Mostanság sok cím, aki arra adta a fejét, hogy a sci-fi ezen ágába kalauzoljon el bennünket (No Man's Sky, Mass Effect: Andromeda), elég nagy csalódást okozott. Ezúttal egy olyan stratégiai játékot veszünk górcső alá, aminek úgy tűnik sikerült a lehetetlen és valami jót hozott ki a témából. Íme az Endless Space 2!

Az Endless Space 2 egy tipikus 4X játék. De mit is takar ez? Angolul: exploring, expanding, exploiting, exterminating, vagyis felfedezés, terjeszkedés, kihasználás és kipusztítás. Ha nem ismerjük a stratégiai játékok ezen válfaját, vagy egyáltalán nem mozgunk otthonosan a stratégiai játékok világában ezt a címez nem nekünk találták ki, inkább a hardcore rajongóknak. Nem arról van szó, hogy az Endless Space 2 olyan nehéz lenne, mint az RPG fanatikusok Dark Souls-a, hanem arról, hogy az egész gameplay borzasztó összetett.

endless-space-2-pc-pc-58979

Ha először belépünk saját kis kolóniánkba, akkor érezhetjük isteneknek, de elveszettnek is magunkat. Ahogy egyszer egy bölcs ember mondta, a nagy hatalom nagy felelősséggel jár (köszönjük Marvel), és ez itt sincs másként. A megannyi ikon és tennivaló megtévesztő lehet, sőt, órákon keresztül kegyetlenül át kell bogarásznunk magunkat mindenen, beleértve a részletes tutorialt is. Ha sikerült felfogni, hogy mi is zajlik itt, már beleélhetjük magunkat a nagy és végtelen űr felfedezésébe és kolonizálásába.

endless-space-2-pc-digitalis-kod-pc-59041

Tartalomból pedig itt nincs hiány. Rengeteg idegen fajjal találkozhatunk, sőt párat irányíthatunk is. Mindegyik más képességekkel és lehetőségekkel rendelkezik (bár az Andromeda is képes lett volna ennyi új faj bemutatására). A bolygók leírása bőséges és sokféle, egy-egy lakható terület benépesítése örömteli feladatnak bizonyul. A politika művelése pont olyan szövevényes és bonyolult, mint a való életben, de ha valakit az ilyesmi untat, könnyen feladhatja saját univerzumának felölelését.

endless-space-2-lumeris-fleetjpg-fe162f_1280w

Nagyon oda kell figyelni mindenre. A források fenntartása elsődleges, persze a felfedezés és terjeszkedés mellett. Különféle perkek segítik birodalmunk munkáját, de nagyon fontos lehet, mire mikor költünk. Érdemes átbogarászni a leírásokat, mert sokszor egy egy perk neve nem árulja el annak a hasznosságát. A küldetések egész RPG-szerűek, részletesek, izgalmasak és jól beleillenek a játék világába. Természetesen a teljesítésükért jutalom is jár plusz motivációként.

Ez eddig elég jól hangzik, de azért mindenképp meg kell említeni, hogy a játékmenet borzasztóan lassú, pont az összetettségből kifolyólag. A harcok, amik nagyritkán előfordulnak, egyáltalán nem kielégítőek: már-már automatikusak, még egy-egy csata megnyerése sem tölti el az embert igazi büszkeséggel, vagy örömmel. Az univerzum meghódítása nem két napos feladat, minden egyéb menedzselés mellett főleg nem, így hamar rá lehet unni, főleg azoknak, akik a gyors FPS-ekhez és társaikhoz szoktak.

endless_space_2_-_space_battle

Összességében az Endless Space 2 egy szép látványvilágú, jól összerakott stratégiai cím, de könnyű elveszni a részletekbe és ráunni a lassú folyású játékmenetre. A 4X és sci-fi rajongóknak mindennek ellenére is bátran ajánlom, mivel látszik, hogy a készítők szeretettel és odafigyeléssel rakták össze ezt az univerzumot.

vissza

Endless Space 2

Kiadó: Amplitude Studios

Fejlesztő: Sega


Rövid vélemény

+ Részletes univerzum + Remek stratégia + Sok tennivaló - Lassú játékmenet - Bonyolult - Rá lehet unni

80 %