Adata XPG Hunter memória – hardverkritika

2021-02-14 14:29:00

Memóriamodulok terén napjainkban a felhozatal igencsak bőre nyúlt, rengeteg gyártó rengeteg terméke lepte el a piacot, és bár az RGB az úr a 2020-as években, vannak, akik nem minden esetben hódolnak be neki. Tavaly februárban az Adata az XPG Hunter sorozattal bővítette kínálatát mind U-DIMM, mind SO-DIMM formátumban. E széria gyártásakor a költséghatékonyság melletti legjobb teljesítmény elérése, valamint az élettartam növelése volt a fő szempont, ennek megfelelően szigorú szűrési eljáráson kell megfelelnie e moduloknak. Lássuk, mi sült ki ebből!

A fenti táblázaton látható, hogy a 8GB-os moduloktól egészen 32-ig terjedő skáláról választhatunk, 2666 és 3200 MHz-es frekvenciatartományból. Ami az időzítést illeti, az alacsonyabb órajelen működő egységek CL16-18-18-as, míg a magasabb tartományon üzemelők 18-20-20-as késleltetéssel bírnak. Tesztalanyunk két darab 8GB-os, 2666MHz-es blokkból áll, melyek jelenleg nagyjából 13 ezer forintos áron szerezhetők be egyenként. Nézzük, mit kapunk e pénzért!

Ahogy már említettem, gyártáskor elsődleges szempont volt a költséghatékonyság, így talán az egyik legfontosabb leszögezendő dolog, hogy e modulok nem rendelkeznek hőmérsékletérzékelőkkel, így semmilyen programmal nem fogjuk tudni követni az üzem közbeni hőfokokat. Szembetűnő, hogy a hűtőburkolatok ennek ellenére viszonylag vékonyak, de tekintve, hogy alumíniumból készültek, bizonyára képesek eloszlatni bizonyos mértékben a hőt, legalábbis az ujjaimmal megérintve nem tapasztaltam különösebb hőmérsékletnövekedést teljes kihasználtságon sem.

PCB tekintetében érdemesnek tartom kiemelni, hogy az Adata más gyártóknak is szállít, ennél fogva nem nevezhető kispályásnak. Általában 10 rétegű RGB vagy A2 nyomtatott áramkörrel dolgoznak, mely esetünkben fekete, nem zöld. Vizuálisan nem tűnnek ki a tömegből, de pont ezen egyszerű kialakítása miatt terjedhet el szélesebb körben. Szinte észrevétlenül bújik meg az összképben, és egy teljesen fekete, RGB-mentes rendszerbe telepítve, mint az enyém, kifejezetten jó hatást keltenek.

Tesztkörnyezetünk az alább felsorolt alkatrészekből tevődik össze, és kiemelném, az itt feltüntetett eredmények kizárólag erre az alaplap-processzor-memória kombóra vonatkoznak:

  • Alaplap: Aorus B550 Elite V2
  • Processzor: AMD Ryzen 5 5600X
  • Memória: XPG Hunter DDR4 2666Mhz 2x8GB
  • Tárhely: Samsung 980Pro 250GB SSD
  • Tápegység: FSP Hydro G 750W
  • Hűtés: BeQuiet! Dark Rock Pro 4
  • Operációs rendszer: Windows 10 Pro 64 bit (20H2)

3DMark

AIDA 64

CPU-Z

Geekbench 5

SuperPi 32M

A felsorolt tesztekből is látható, hogy nem egy Spectrix sorozatról beszélünk… Rengeteg helyen olvasható az interneten, hogy a Hunter szériát majdnem, hogy bűn alap órajelen használni, mindenfajta tuning nélkül, hiszen egy kis túlhúzással jelentős teljesítménynövekedés érhető el, azonban ezzel csak olyan környezetben érdemes próbálkozni, ahol biztosítva van a modulok megfelelő hűtése is. Akárhogy is, ilyen ár mellett nehéz panaszkodni rá.

Érdemes azonban kiemelni, hogy a Hunter széria a gyártói közlemény szerint is az egymodulos konfigurációkra lett kihegyezve, és bár tesztünkben két darab 8GB-os stick szerepel, egy direkt kétcsatornás készlettel bizonyára az elért eredmények is egy felsőbb határt súroltak volna. Az egyetlen dolog, amit veszélyként felhozhatnék e készletre, az a Spectrix modulok árcsökkenése (ha házon belül maradunk), mely nem sokkal magasabb árfekvésben egy teljesen különálló teljesítményszintet ér el.

vissza

Adata XPG Hunter

Platform: memória modul
Gyártó: XPG (Adata)
Kiadás dátuma: 2020. február

Gyártói oldal

+ olcsó
+ letisztult dizájn
+ tuningpotenciál

- kevés helyen kapható
- az ennél jobbak sem sokkal drágábbak

Legolvasottabb cikkek