A Vega Frontier Edition jócskán maga alá gyűri a Titan XP-t

2017-06-26 23:10:56

Eddig jól állnak a dolgok az AMD nemsokára megjelenő GPU-ját illetően!


 

Valószínűleg amint megjelenik, jönnek az összehasonlító tesztek a Vega és a Pascal alapú kártyák közt. A korábbi hype fenntartása érdekében az AMD néhány bemutató darabbal is előrukkolt a következő generációs architektúrát illetően, melyből egy a PCWorld-nél landolt. Egészen pontosan a Radeon RX Vega Frontier Edition-ről beszélünk, na de mielőtt a számok közé ugranánk, hogy is kezdődött ez az egész?

A múlt hónapban a cég saját pénzügyelemző napján került bemutatásra a Frontier Edition, mely mint kiderült, 64 számítási egységgel és 4096 stream processzorral rendelkezik. Ahogy korábban a Fury X, ő is 16 GB HBM 2 memóriát használ 2048 bites buszon, 1,875MHz-es órajelen, ami 480GB/s-os sávszélességet jelent. Arra is fény derült, hogy FP16-os feladatoknál 25, míg FP32-eseknél 13 TFLOPS számítási teljesítménnyel bír, mely ugyebár felülmúlja a Titan XP 12-jét.

titan xp vega frontier edition nvidia amd

A gyakorlati demonstráció egy Ryzen 7 1800X-szel, 32 GB DDR4-2400 memóriával és SSD-kkel történt meg két teljesen azonos (kivéve VGA) konfiguráción, 4K paneleken. Még a billentyűzet és az egér is ugyanaz volt a két gépen, hogy véletlenül se befolyásolja a végkimenetelt. Frontier Edition vs. Titan XP. Ki nyer?

Catia-ban és Creo-ban 28, míg SolidWorks-ön belül hihetetlen 50%-kal teljesített jobban a Vega. Cinebench-en, illetve OpenGL benchmark-on belül 14%-kal múlták felül a pirosak a zöldeket. Ezek a folyamatok köztudottan jobban futnak a Quadro termékeken.

vega amd

Ezen összehasonlítások közel sem teszik teljessé a teszteket, bár már most érdemes rá figyelni, hogy míg az e célra fejlesztett Quadro P6000-éert 6000, addig a Frontier Edition-ért léghűtés esetén kb. 1200, vízhűtés esetén pedig mintegy 1800 dollárt kérnek majd. Ami a gaming szekciót illeti, az AMD nem mondott túl sokat. Korábban megtudtuk, hogy az RX Vega jobban teljesít majd a játékosok körében.

nvidia titan xp

E demonstráció alkalmával a PCWorld megejtett némi játékot is: a Doom-ot Vulkan-nal, a Prey-t DirectX 11-gyel, míg a Sniper Elite 4-et DirectX12-vel alkalmazva nem tudtak különbséget tenni a Frontier Edition és a Titan XP között. Elmondható tehát, hogy a Vega eddig professzionális felhasználás, de játék terén is ígéretes, azonban véleményt alkotni elég korai lenne róla. Mindehhez tudnunk kellene a pontos energiaigényeket, árakat, és a valós, pontos benchmark adatokat is, melyekre legkorábban júliusban, az RX Vega indításakor kerül sor.

vissza
Legolvasottabb cikkek