A Google durván átvert több millió felhasználót, itt az Allo

2016-09-24 12:06:15

Manapság felbecsülhetetlen hatalom van azon cégek birtokában, amik jóformán lefedik a civil emberek internetes aktivitását. Most ezek közül is a legnagyobb hazudott a mit sem sejtő userek arcába.


 

Még a legnépszerűbb és legközkedveltebb cégek szárnyai alatt sem vagyunk biztonságban, erre pedig a Google nemhogy rácáfolna, de megerősíti félelmeinket. A cégnek már nem kihívás felvásárolnia kisebb vetélytársaikat, inkább egy saját projekttel robbannak be és próbálják ellehetetleníteni a konkurenciát.

Az Allo üzenetküldő programmal is ez volt a céljuk. Az ígéretek szerint egy titkosított appon keresztül beszélgethettünk volna ismerőseinkkel. Ez a chat felület váltotta a gyűlölt Hangouts alkalmazást, ezen felül sokkal modernebb és befogadhatóbb lett a kezelőfelülete. De végül mégsem úgy sült el a start, ahogy azt a gigacég eltervezte. Mentségükre szóljon, ők nem tudhatták, hogy a felhasználók nem hülyék.

google-allo

Pillanatokkal a megjelenést követően már több ezer üzenetváltást rögzített a rendszer, majd a hozzáértő chatelők rájöttek, hogy valami nagyon nincs rendben a Google appjával. Rövid idő után rájöttek, hogy a rendszer nem titkosítja end-to-end a beszélgetéseket, ráadásul határozatlan ideig tárolja is. Tehát egy kisebb felszólítás után a Google felelősség nélkül lelkiismeret nélkül szórná a titkosnak hitt adatokat a rendfenntartó erők kezébe.

Az esetről Snowden is beszámolt és kisebb hadjáratot indított az Allo ellen, ezt pedig egy hatalmas médiakampány követett, több tucat helyen megjelentek tényfeltáró cikkek a vállalatról és annak veszélyeiről.

A Google nem vesztette el az eszét, iszonyat sebességgel próbálták elsimítani az ügyet, egy kisebb csapatot már rá is állítottak a „hiba” kijavítására így mostantól az üzenetek felett van befolyásunk és törölhetjük azokat tömbösítve is véglegesen.

"A Google úgy döntött, hogy a tervezettel ellentétben, biztosítja a felhasználóknak a Google Allo adatai feletti kontrollt, melynek keretében a rendszer addig tárolja a titkosított csetüzeneteket, amíg a felhasználó úgy nem dönt, hogy törli azokat. Egyetlen üzenet, de akár egy egész beszélgetés is törölhető az alkalmazáson belül" - mondta a Google egyik szóvivője. (444.hu)

 

vissza
Legolvasottabb cikkek