A Firefox Quantumban testesülne meg a Google Chrome riválisa?

2017-11-15 21:50:53

Évek óta az első böngésző, mely felveheti a versenyt a Chrome-mal!


 

A Mozilla nemrég jelentette be új böngészőjét, a Quantumot, mely egy teljesen új webmotort kapott, mely a cég szerint nem csak hogy felülmúlja a Chrome-ot, de lealázza memóriahasználat terén. A Google üdvöskéjének egyik ismérve, hogy hajlamos a szó szoros értelmében zabálni a rendszermemóriát, különösen ha egyszerre több fület nyitunk meg. A Firefox állítása szerint a Quantum ugyanezen munkát 30%-kal kevesebb RAM-mal is elvégzi.

Mindemellett a Quantum az oldalak betöltésének idejére is rátesz egy lapáttal, mely a Speedometer 2.0 alapján kétszer olyan gyors folyamat, mint a Firefox 52 esetében. Bár ez nem múlja felül a Chrome teljesítményét, majdnem, hogy egy szintre emeli vele.

A Quantum egyik új, és egyben rettentően hasznos funkciója a kiterjesztett keresés. Ezt bármely motoron keresztül végrehajthatjuk, ugyanis miután az adott szót begépeltük, külön gombokkal válthatunk, mely motor találatait szeretnénk látni. Alapértelmezettként a Google szerepel majd itt.

 

A Firefox a Pocket nevű könyvjelzőjét is integrálja majd a dologba, melyet már korábban elérhetővé tettek a fejlesztők számára. Ismérve, hogy adott oldalakt rettentő egyszerűséggel tűzhetünk a feedbe, hogy később gond nélkül megtekinthessük. A Quantum később értesítéseket is küld a mentett tartalomról.

Mindezek alapján a quantum egy igencsak ambiciózus böngészőnek tűnik, mely talán végre tényleg ellenfelet jelenthet a Chrome-nak. Ti mit gondoltok róla? Illetve milyen böngészőt használtok?

vissza