A CMA blokkolta az Activision-Blizzard felvásárlását

2023-04-26 15:57:00

Annak ellenére, hogy a közelmúltban még úgy tűnt, hogy enyhül az álláspontja az Activision Blizzard tervezett 68,7 milliárd dolláros Microsoft-felvásárlásával kapcsolatban, az Egyesült Királyság trösztellenes szabályozó hatósága, a Verseny- és Piacfelügyelet (CMA) bejelentette, hogy úgy döntött, hivatalosan is megakadályozza az ügyletet.
A CMA közölte, hogy döntését az ügyletnek a születőben lévő felhőalapú játékpiac jövőjére gyakorolt hatásával kapcsolatos aggodalmak indokolták, amelyben a Microsoft kulcsszerepet játszik. Attól tartanak ugyanis, hogy az ügylet "az elkövetkező években az innováció csökkenéséhez és a brit játékosok választékának szűküléséhez vezetne".

A CMA szerint a Microsoft által javasolt megoldás "jelentős hiányosságokkal rendelkezik, és a CMA szabályozási felügyeletét igényelné". "A Microsoft erős pozícióval rendelkezik a felhőalapú játékszolgáltatások terén, és a CMA rendelkezésére álló bizonyítékok azt mutatták, hogy a Microsoft üzletileg előnyösnek találná, ha az Activision játékait kizárólag a saját felhőalapú játékszolgáltatásában forgalmazná" - közölte a kormányzati szerv, bejelentve a hónapok óta tartó felülvizsgálat eredményeit.

A bizottság úgy véli, hogy a Microsoft "a globális felhőalapú játékszolgáltatások 60-70%-át teszi ki", köszönhetően az Xbox, a Windows és az Azure platform, valamint a Game Pass játékelőfizetési szolgáltatás előnyeinek, amelyhez az Xbox Cloud Gaming kapcsolódik. A CMA a felhőalapú játékot a játékpiac fontos, gyorsan növekvő ágazatának tekinti, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy "elkerüljék a drága konzolok vásárlását", és nagyobb "rugalmasságot és választási lehetőséget kínál számukra a játékmódot illetően".
A CMA elégtelennek tartotta a Microsoft által javasolt "magatartási" korrekciós intézkedéseket, amelyek 10 éves megállapodások formájában arra kényszerítik, hogy játékai más felhőplatformokon is elérhetővé váljanak. Szerinte ezek szabályozási felügyeletet igényelnének, nem fednék le kellőképpen a különböző üzleti modelleket, például az előfizetéseket, és a Microsoft és más felhőalapú játékszolgáltatók közötti nézeteltérések kockázatát hordozzák magukban, tekintettel arra, hogy az ágazatban 10 év alatt milyen sok változás történhet.

A Microsoft és az Activision Blizzard azonnal közölte, hogy fellebbezni fognak a CMA döntése ellen.
A Microsoft elnöke, Brad Smith közleményben reagált: "Továbbra is teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a felvásárlás mellett, és fellebbezni fogunk. A CMA döntése elutasítja a versenyjogi aggályok kezelésére irányuló pragmatikus megoldást, és visszatartja a technológiai innovációt és a beruházásokat az Egyesült Királyságban. Már aláírtuk a szerződéseket, hogy az Activision Blizzard népszerű játékait további 150 millió eszközön tegyük elérhetővé, és továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ezeket a megállapodásokat szabályozási jogorvoslatokkal erősítsük meg. Különösen csalódottak vagyunk amiatt, hogy hosszas mérlegelés után úgy tűnik, hogy ez a döntés a piac és az érintett felhőtechnológia tényleges működésének hibás megértését tükrözi."
Az Activision Blizzard szóvivője még ütősebb, már-már fenyegető választ adott. "A CMA jelentése ellentmond az Egyesült Királyság azon törekvéseinek, hogy vonzó országgá váljon a technológiai vállalkozások építésére". "A Microsofttal együtt agresszívan fogunk dolgozni azon, hogy fellebbezés esetén ezt visszafordítsuk. A jelentés következtetései rossz szolgálatot tesznek az Egyesült Királyság polgárainak, akik egyre rosszabb gazdasági kilátásokkal néznek szembe. Át fogjuk értékelni az Egyesült Királyságra vonatkozó növekedési terveinket. A globális innovátorok, kicsik és nagyok egyaránt, tudomásul fogják venni, hogy - minden retorika ellenére - az Egyesült Királyság egyértelműen zárva van az üzleti élet előtt."

A Microsoft és az Activision Blizzard is óvatosan bizakodásnak adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a CMA a kezdeti szkepticizmusa ellenére jóváhagyja az üzletet. Márciusban a CMA félretette az üzletnek a konzolpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatos aggályait - konkrétan a Call of Duty elérhetőségét a PlayStationön, amely a Sony lelkes lobbizásának köszönhetően addig a szabályozási aggályok előterében állt.
Ebben az esetben a CMA akkor azt mondta, hogy "az összefonódás nem eredményezi a konzoljáték-szolgáltatások terén a verseny jelentős csökkenését, mivel a Microsoft számára a Call of Duty PlayStationről való visszatartásának költségei meghaladnák az ilyen intézkedésből származó nyereséget". Más szóval a Sony erőfölénye a konzolpiacon arra ösztönzi a Microsoftot, hogy továbbra is ott jelentesse meg a Call of Duty-t. A CMA nyilvánvalóan nem hiszi, hogy ugyanez érvényes a születőben lévő felhőalapú játékpiacra. A Microsoft legnagyobb potenciális riválisa a felhőalapú játékok terén, a Google az év elején bezárta felhőalapú játékszolgáltatását, a Stadia-t.
Miközben a Microsoft és az Activision megkezdi a fellebbviteli eljárást a CMA döntése ellen, szorosan figyelemmel fogják kísérni annak hatását más fontos globális szabályozó hatóságok álláspontjára is. Az Európai Unió május 22-ig fogja bejelenteni megállapításait: a feltételezések szerint elégedett a Microsoft által javasolt korrekciós intézkedésekkel, de a CMA keményebb álláspontja még megingathatja. Az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) a saját belső bíróságán támadja meg az üzletet, de szövetségi hatáskör hiányában nehezen tudná ténylegesen megakadályozni azt.

Ez azt jelenti, hogy a CMA döntése elleni fellebbezés most a Microsoft azon törekvésének első vonalába kerül, hogy a július 18-i határidő előtt lezárja az üzletet, ami miatt az Activisionnek több milliárd dolláros felmondási díjat kellene fizetnie.

vissza