A Toshiba most hasznos tippekkel segít, hogy megvédd laptopod és tableted a megfázástól

2015-11-12 21:24:24

A nyár már régen elmúlt és ősziesre fordult az idő. Hamarosan itt van a fagyos tél is. Akárcsak az emberek, amikor sálat és kesztyűt húznak a hideg ellen, elektronikai eszközeinknek sem mindegy, hogy milyen hőmérsékleten használjuk őket. Olvassátok el az alábbiakban javasolt hasznos tanácsainkat, így elkerülhetitek a hidegből adódó meghibásodásokat és az adatvesztést.


 

frozen-laptop-and-snow

 

Öt fok alatt ne tárold eszközeidet

A notebookok és tabletek csak bizonyos hőmérsékleti tartomány között használhatóak. Erről a tartományról az eszköz használati útmutatójában találsz bővebb leírást. Például, ha Toshiba Portégé Z20t-B ultabookod van, azt javasoljuk, hogy 5°C és 35°C között használd. Ezt a laptopot maximális teljesítményre tervezték és hosszútávon nem javasolt a használata kültéren. Ugyancsak ne hagyd éjszakára laptopodat az autóban.

 

Az akkumulátor szobahőmérsékleten töltsd

Nem csak a teljesítmény csökken a hidegben, de az akkumulátor életciklusa is. Ha 5°C fok alatt töltöd az akkumulátort, annak hatékonysága alacsonyabb, így a töltési idő hosszabb lesz. Ha mégis hidegebb szobában volt a laptopod huzamosabb ideig, lassan melegítsd fel egy normál hőmérsékletű helyen (ne próbáld meg felmelegíteni a kályha tetején, vagy más erőteljes hőforrással!)

 

Adatvédelem

Általában nem beszélünk arról, hogy a hirtelen hőmérsékletcsökkenésnek milyen hatásai vannak. Mivel ezt a változást általában a páratartalom, vagyis a víz kicsapódása kíséri, így az befolyásolhatja a rendszer megfelelő működését és károsíthatja a merevlemezt. Ha például utazásunk során a laptop hosszabb időt tölt el a hidegben, vagy ugyancsak hideg autóban tároljuk, aztán meleg otthonunkban, vagy irodánkban azonnal el akarjuk indítani, sajnos az előzőekben említett kicsapódással találkozhatunk. Gondoljunk csak bele, például amikor szemüveget viselünk és az utcai séta után megérkezünk a lakásba. A lencse teljesen bepárásodik. Pontosan ugyanez játszódik le a laptop és tablet esetében is. Ha túl korán kapcsoljuk be eszközeinket, ez a folyamat legrosszabb esetben adatvesztéshez is vezethet. A Toshiba a Protégé Z20t-B ultrabookot biztonsági funkciókkal is felszerelte. Ennek ellenére, ha valaki egy éjszakára kint felejti az autóban és utána azt a szobában szeretné használni, mindenképpen fél órát várjon a bekapcsolással, amíg elpárolog a kondenzvíz, így nem fog károsodni az eszközünk.

 

Tárolás és hordozás a téli hidegben

A téli hónapokban soha ne cipeljük laptopunkat védelem nélkül. Használjunk bélelt táskát ehhez. Hiába van azonban a megfelelő csomagolás, ha a hideg autóban több órán keresztül tároljuk. Ha nem tudjuk megoldani szobahőmérsékleten történő tárolást, akkor legalább az akkumulátort vigyük be a meleg szobába.

vissza