The Witcher 3: Blood and Wine - gameplay, jó pár tudnivaló

2016-05-10 22:24:06

Eddig ölni tudtunk volna egy darab képért is a játék új kiegészítője kapcsán, viszont most nagyon ömlenek a tartalmak. Na, nem mintha nem örülnénk neki. Íme, negyed óra gameplay és rengeteg tudnivaló!


 

Nemrég számoltunk be róla, hogy megérkezett a The Witcher 3 második expanziójának rövid előzetese és okosodtunk is néhány dologgal, köztük a lemezek mellé járó extrákkal. Egy ilyen kaliberű tartalomnak nem lehet nem örülni és mivel majd kiugrok a bőrömből, nem tudom elképzelni mit éreznek az Eurogamer munkatársai, akik már ki is próbálhatták a Blood and Wine-t.

Az első kérdés talán, hogy mekkora is a bejárható terület, ha már egy másik térségbe kalauzolnak: mint kiderült, a város és a külső placc összesen akkora, mint az alapjáték Senkiföldje régiója. A különbség viszont jelentős, hiszen míg Senkiföldjét háború sújtotta, Toussaint érintetlen maradt. A város tele van élettel és színekkel, így teljesen más benyomást kelt, mint eddig bármelyik tartomány, a Beauclair pedig a Disney palotájának benyomását kelti. Viszont ahogy semmi jó, ez az idill sem tart örökké, egy titokzatos gyilkos járja az utcákat, az ügy megoldása pedig jóval összetettebb, mint amilyennek először tűnik.

Nem a terület az egyetlen újítás, amit a kiegészítő kínál: fontos megemlíteni az új mutációkat és Geralt szőlőültetvényét. HOGY MIT?! Igen. Nem kell többé az utcán várni a regenerációra (már ha olyan nehézségi fokozaton játszol, ahol ez egy létező dolog), hanem létezik egy hely, melyet Geralt otthonnak hívhat. E szerény hely fejlesztésére is van lehetőség, mi több, az itt való alváskor megkapjuk a meditációkor is esedékes jutalmat, tehát az életerő és az italok feltöltődnek, ráadásul némi XP-hez is jutunk. Egyébként nem egy házból álló dolgot kell elképzelni, hanem egy főépület és néhány melléképület kombinációját.

Mint említettem, a másik fontos dolog (főleg a New Game Plus-t játszók számára) a mutáció. E szekció a haladás során szinte nélkülözhetetlen. A CD Projekt Red enne tudatában új slotokat adott hozzá a rendszerhez, így az eddigi 12 helyett most 16 képességgel ruházhatjuk fel Geraltot. Ezen felül létezik egy ún. "Adrenaline Rush", amit talán berserker módként tudnánk a legjobban jellemezni: megnöveli a támadás és a jelek erejét 30%-kal minden ellenféllel szemben 30 másodpercig, utána viszont mindkettőt 15%-kal csökkenti. Egy másik hasonló adottság a "Bloodbath", mely a nevéből (vérfürdő) is adódóan egy végzetes csapás. Növeli a lesújtás erejét 250%-os maximumig, ám ennek elérését minden harc után vagy sebződés alkalmával újra kell kezdeni. Kapunk még hasonló tálentumokat, melyek a jeleket ruházzák fel a végzetes csapás reményével, mi több automatikusan azon ellenfelekre kényszeríti rá ezt, akik ekkora mértékű sebzést semmi esetben nem bírnak már ki.

Érdekes lehet még a páncélfestés jelenléte, mely amellett, hogy jól néz ki, 3, illetve 6 elemen aktiválva bónuszokkal ruházza fel viselőjét. Példaként tehát, egy teljes szett a négy páncéldarabból és a két kardból áll. Nos, ebből ha három egyszínűvel rendelkezünk, kapunk egy bónuszt, illetve később, ha az összes egyszínű. Hozzátenném, jelentős bónuszokról van itt szó (50%-os hárítás, stb...) Szükségünk is lesz rá, hiszen a küzdelmek nagyobb kihívást jelentenek majd. Az alapjátékhoz képest jóval nehezebb dolgunk lesz. 40-es szint alatt nem is nagyon ajánlatos nekiállni a Blood and Wine-nak, ha mégis, jócskán könnyíteni kell a nehézségi fokozaton.

Tetteidnek következménye van, ezt ne feledd! Bár, ez egy ilyen kaliberű játéknál el is várható, ahol ekkora szabadsággal rendelkezik a játékos. Ha megölsz néhány banditát, a búvóhelyen később kevesebbel futsz majd össze, mi több, ha megtisztítod a rejtekhelyet, az adott terület biztonságosabb lesz. Az inventory-val kapcsolatok változtatások is vannak, melyek főleg az olvasható könyvek, illetve levelek kezelésére vonatkozik.

Mindezen felül bőven találkozhatunk majd kisebb, szintén remekül kitalált elemmel, mint például a Keszeggel való társalgás egy gomba megevése után... a leírtak és látottak alapján képtelenség negatív jelzővel illetni a Blood and Wine-t, reméljük a saját tapasztalat is hasonló lesz.

vissza