Star Wars kiállítás a Bálnában – így láttuk mi

2019-10-10 20:53:00

Kétlem, hogy bármely rajongó ne hallott volna róla, hogy szeptember 15-től megnyílt a Bálnában a The Fans Strike Back kiállítás, mely Európa legnagyobb (Daniel Prada és a LetsGo Company által összeállított) magángyűjteményét hozta el Budapestre a magyarországi bemutató 40. évfordulójának apropóján. E tárlatban az egész filmes univerzum felelevenedik, az elsőtől egészen a nyolcadik epizódik, de még a kiterjesztett univerzumból is tartalmaz díszleteket, ismertetőket. Na, de hogy láttuk mi az expot...? Nem igazán lehet leírni, a képeket is csak ízelítőnek szánom... ezt látni kell élőben, átélni. A hang- és fényeffektekkel teli termekben... lélegzetelállító! (el is bambultam)

El is bambultam...

Már az épület közelébe érve feltűnt, hogy hatalmas plakátokkal reklámozzák a dolgot, belépve pedig életnagyságú, kartonból készült rohamosztagos figurák mutatják fegyvereikkel az utat a kiállítás felé (*fülig érő mosoly*). A jegyek előre meghatározott időpontra szólnak (feltételezhetően a tumultus elkerülése érdekében), az árakra külön viszont nem térnék ki, ezt mindenki megnézheti a hivatalos honlapon. A "túra" több, mint 1500 négyzetméreten vezet körbe, így ha mind a tíz kamionnyi cuccot szeretnétek alaposan szemügyre venni, érdemes korábban érkezni. A várakozókat egyébként egy kihelyezett büfé, a Space bár fogadja, így unatkozni nem kell. Ugyanitt egy virtuális valóság élménysarok is van, ahol űrhajóba ülhetünk egy rövidebb út erejéig, vagy részt vehetünk egy jedi-kiképzésen.

A tárlat elemei többnyire hivatalos gyűjtői darabok, néhány, esetlegesen hiányos kollekció leírásában fel is hívják rá a figyelmet, ha valaki tud egy-egy elfekvő hiányzó darabról, azonnal értesítse az illetékeseket. Emellett különféle művészek aprólékosan, kézzel kidolgozott munkái is helyet kaptak a termekben. A kis játékfiguráktól az életnagyságú páncélokig mindent megtalálhatunk, előbbiből többszáz, míg utóbbiból kb. 30 darabot. Ha ez nem volna elég Anakin Skywalker fogata is itt van a maga 9 méteres hosszával. Tovább haladva Jabba fogad bennünket teljes valójában. Egy csillagromboló kapitányi hídját (fenti kép) is felfedezhetjük, a prímet pedig (legalábbis számomra) Palpatine trónterme vitte. A galéria több képet tartalmaz, tessék lapozni!

A különféle figurák, páncélok, és egyéb kiállítási darabok mellett ismertetőket is találunk, természetesen magyar nyelven. A karakterek adatait bemutató kis táblákról megtudhatjuk a termetükre vonatkozó információkat, és 1-2 érdekességet, kisebb történeteket is szinte mindenkiről. Az elszeparált termek mindegyikében, az epizódok történetének rövid leírása mellett forgatási titkokat is közölnek. Megtudhatjuk például Samuel L. Jackson lila fénykardjának történetét, a "Vader" szó jelentését, de Harrison Ford múltjáról és Luke Wampa-támadásáról is hallhatunk egyet s mást. 

A fényképezés a kiállítás egész területén megengedett, de kizárólag vaku nélkül (ez amúgy is bajos volna, tekintve, hogy a figurák nagy része üvegbura alatt van elhelyezve, amiről visszatükröződne a fény). Saját fotók mellett lehetőségünk van szerkesztett, zöld hátteres képekre is egy kihelyezett standnál. A körítés és a karakterek kiválasztása után ránk van bízva, milyen testhelyzetben, milyen arckifejezéssel állunk a szereplők mellé. Külön megjegyezném, hogy Darth Vader fojtogatása is elérhető opció.

A körültekintés végén egy kisebb shop vár mindenkit, ahol különféle relikviákat, POP figurákat, táskát, sapkát, plüssöket, könyveket, szobrokat vásárolhatunk. Itt is kiemelném a Star Wars univerzumhoz kapcsolódó szakácskönyvet! Ebben igencsak érdekes recepteket fedezhetünk fel, amik csak fokozhatják a hangulatot egy-egy Csillagok háborúja-maraton közben.

Ha még nem tettétek, mindenképp érdemes megtekinteni az eseményt. A nyitvatartás szintén elérhető a honapon, de szinte minden nap reggeltől estig látogatható a helyszín, így remélhetőleg minden érdeklődő talál számára megfelelő időpontot. Tényleg hatalmas élmény, és még egy vérbeli rajongó számára is tartogathat meglepetéseket!

vissza