Sherlock Holmes - valós személyről mintázták volna?

2016-04-10 09:26:44

Lenyűgöző logika, alapos tudás, a kor összes bűntényének átfogó ismerete... és tényleg valós személyről mintázta volna szuperdetektívjét Sir Arthur Conan Doyle?


 

Egy 2008-as felmérés szerint a britek mintegy 58%-a gondolja, hogy Sherlock Holmes valóban egy létező személy volt. A viktoriánus kor legmeghatározóbb nyomozóját egy új, életrajzi könyv szerint Jerome Caminada ihlette. A két figura között jellemükön, vagy munkamódszereiken kívül is rengeteg a hasonlóság. A férfi épp akkor vált "nemzeti hőssé", minkor Holmes karaktere megformálásra került, életükben pedig annyi közös van, hogy titkolni sem lehetne, az író Camidana-tól "lopott" néhány karakterjegyet.

jerome caminada sherlock holmes

Jerome Caminada apja olasz, anyja ír volt. Manchester-ben élte életét, ám Manchester City Police Force betöltött pozíciója miatt szinte egész Angliát bejárta. Később nyomozószakértőként tevékenykedett, besúgóhálózatának és remek álcáinak köszönhetően (melyekben állítólag saját parancsnoka sem ismerte fel) szinte mindenről értesült. Holmes-hoz hasonlóan szeretett éjszaka egyedül bóklászni a város utcáin és hajlamos volt közbelépni, ha valami furcsát látott. Élete során mintegy 1225 bűnözőt tartóztattatott le.

Felmerül a kérdés, hogy vajon a gonoszok gonosza kiről került megformálásra. Ezt sem hagyták figyelmen kívül. Moriarty professzort is azonosították Bob Horridge személyében. Viszálya Caminada-val egy óralopással kezdődött, ám amikor ezért hét évet kapott, bosszút esküdött. Szabadulása után nem elégedett meg a kis kaliberű cselekményekkel és sikerült hosszú ideig nem lebuknia. Egészen addig, míg Liverpool-ban le nem lőtt két rendőrt, ezzel pedig elvesztette előnyét a hatóságokkal szemben. 20 év viszály után sikerül életfogytiglanra ítélni.

sherlock-holmes-the-devils-daughter-art

Caminada 1914-ben hunyt el, és mily' meglepő, ekkor íródott a The Valley of Fear (A félelem völgye), az utolsó Sherlock Holmes regény. Doyle szerint egyébként a karaktermegalkotásában a legjelentősebb példát Dr. Joseph Bell és az ő gondolkodásmódja jelentette.

vissza