PlayIT Show Budapest - kint jártunk

2015-11-29 20:00:45

Lezajlott az őszi PlayIT szombati napja, amiből a GameSpace sem maradhatott ki. Sajnos vasárnap nem sikerült kilátogatnunk, de még így is van bőven miről beszámolni. Hogyan is telt Magyarország legnagyobb látogatottságú gamer rendezvénye? Jól, bár nem problémáktól mentesen.

 

playitgeneral

Azt meg kell hagyni, hogy ezúttal több színpaddal és programmal találkozhattunk, mint eddig valaha. A helyszín is más volt, hiszen a SYMA csarnokból átköltözött az esemény a MondoConoknak is teret adó Hungexpoba. Ennek csak annyi volt a hátránya, hogy a hidegben és a hóban ki kellett merészkednie a nagyérdeműnek a szabadba, hiszen csak így lehetett átjutni egyik épületből a másikba. Ez alapjában véve nem is lett volna zavaró, ha jómagam nem cosplayben érkeztem volna.

tits

A sor ismét borzalmasan nagy volt, nem irigyeltem az elővételes jeggyel rendelkezőket, mivel a helyben vásárlós például fele akkora volt. Rögtön belépés után könnyedén lehetett programfüzetet és ezzel együtt térképet is szerezni, amiért hatalmas plusz pont jár, mert például ez a MondoConon nagyon hamar elfogyott és csak okostelefonunk lehetett a segítségünkre. Ismét megrendezésre került sok-sok eSport verseny, amik közül több ESL mérkőzés volt, így azok nemzetközi szintű megmérettetésnek számítottak.

esl

Sok nagy címet kipróbálhattunk, mint például a tavasszal érkező The Division, vagy a frissen megjelent AC: Syndicate és a Fallout 4.

_SAM1843

Ezen felül lehetőségünk volt mozgási vágyunk kiélésére akadálypályán, biciklizésre, kosarazásra, gokartra és sok egyéb másra. Volt dodzsem is, illetve egy kisebb területen lézerharc. Ha ez az egész kavalkád egy játszótérre, vagy élményparkra emlékeztet, helyes az asszociációd. Igen, jelenleg a PlayIT-ra kilátogatók 90%-a 18 év alatti, sőt talán a 14-et sem töltötte be, így nem csoda, ha a szervezők az ő igényeiket óhajtották leginkább kielégíteni. Ez csak azért szomorú, mert ez azt jelenti, hogy az ennél idősebbek számára jelenleg Magyarországon nem létezik komolyabb gamer rendezvény. Jómagam a 22 évemmel sosem éreztem magam még ennyire öregnek, pedig jól tudom, nem vagyok az. Természetesen semmi bajom a lelkes ifjúsággal, amennyiben nem sikítozik mellettem anyucinak az újgazdag csemete, hogy márpedig kell neki a 30 000 Ft-os gamer egér, amit persze a második kiáltásra meg is kap. Sajnos nem egy ilyennel találkoztam ottlétem során.

gokart

És mi más köthetné még le a tizenéveseket, mint hőseik, az online média sztárjai, vagyis a youtuberek. Nyilván minden újságírónak nagy öröm, ha olvasóival-nézőivel találkozhat, ezért is tekintettem nagy lehetőségnek és örömteli megtiszteltetésnek, hogy felléphettem a Nintendo színpadára és legalább egy kis Mario Kartozással bemutatkozhattam a jelenlévőknek. Igazán jó móka volt, kedvesek voltak a műsorvezető srácok (Paplovag és Dávid a Nintendo Magyarországtól), és kiderült, hogy nem is vagyok olyan béna a Wii-vel, mint gondoltam. Itt sem zajlottak viszont zökkenőmentesen a dolgok, ugyanis az én oldalamon nem működött a mikrofon, így csak ültem ott és néztem ki a fejemből, mint a sült hal. Ezzel elestem attól, hogy bármi módon közöljem, hogy mégis ki vagyok, és mit csinálok, vagy hogy bemutassam legalább egy mondatban a GameSpace-et. Ezt szörnyen sajnáltam, mivel nem ringatom abba a hitbe magam, hogy bárki tisztában volt mindezzel.

aaa

Egyébként a YouTube-osok külön színpadot is kaptak, illetve az OCTV megrendezésében főzőműsort tartottak. Ide azonban olyanokat is meghívtak, akik kb. 500 nézővel rendelkeznek, így akár szólhattak volna a szomszéd Pistikének is, hogy „Hé Pisti, gyere má főzzé egyet a PlayIT-en, kapsz ingyé jegyet!”

És milyenek voltak a műsorok? A cosplay színpadon és akörül szebbnél szebb jelmezkölteményekkel találkozhattunk, és a zsűriben helyet kaptak olyan profik is, mint Shappi, aki többek között a Witcher hivatalos cosplayese. Ez mind szép és jó lett volna, ha a szervezők nem gondolják úgy, hogy ezzel le is tudták a cosplayt, nincs szükség mondjuk a döntőt, vagy legalább a nyerteseket felvonultatni a nagyszínpadon. Csupán egy fél órás műsorszámot láthattunk cosplay show néven, ahol fénykardokkal csapkodott pár cosplaynek nem igazán mondható öltözékben lévő fellépő. Így, mivel én, és egyébként jó pár másik jelenlévő sikeresen lecsúsztunk az igazi cosplay bemutatóról, nagyon hamar felálltunk székünkből. És hogy mi volt helyette? Erre egy szó van: Microsoft. Igen, ez a cég volt az esemény fő támogatója, úgyhogy bizonyos szinten érthető a reklám, de hogy szinte csak azt lehetett hallani a main stage-en, hogy milyen jó az Xbox, meg a Windows 10, erős túlzás. De nálam ott telt be igazán a pohár, amikor a Nokia Windows Phone-járól láthattunk egy táncelőadást. Nem viccelek! Táncelőadást. Egy telefonról.

cosplay

Szerencsére a kisebb színpadokon ki lehetett fogni színvonalas fellépőket, mint például a Mortal Kombat harcművészeti bemutatót, ami nagyon látványos és pörgős volt. Ezen felül voltak szimulátorok, playseatek, VR szemüvegek és több stand, ahol bevásárolhattunk mindenféle nerdy dolgot. A PlayIT shopban kapható pólógyűjteményem pedig ismét növekedett.

MORTALCOMBAT

Végül szeretném megköszönni mindenkinek, aki odajött fotózkodni, vagy beszélgetni, nagyon jól esett, kedvesek voltatok. Összességében még így is jó élménynek mondanám a PlayIT-et, de kezdem egyre inkább úgy érezni, hogy nem az én korosztályomnak való szórakozást tud nyújtani. Remélem legközelebb is találkozunk!

Nézzétek meg videónkat is, amit Vladika Norbert (wuuber) készített!

vissza