Igazi színjátékkal készült nekünk a Philips

2016-11-29 18:15:05

Manapság már egyre népszerűbb trend az okosotthon, ami nemcsak hűtőkből és más gépekből áll, hanem a világítást is meg lehet vele egy kicsit bolondítani. A Philips Hue már a harmadik generációját éli meg, a különböző fények világába pedig most sikerült nekünk is belekóstolni.

 

A Philips Hue lényegében egy szabványnak és egyben egy termékcsaládnak is tekinthető, fontos, hogy az eszközökben található egy WiFi chip, ami ahhoz kell, hogy hálózatba kössük őket. Természetesen van egy központi egység is, ami kábelen keresztül csatlakozik az internethez, így pedig lényegében már semmi sem akadályozhat meg minket abban, hogy vezéreljük a különböző színekben világító égőket. Amiből elég sokféle van, rakhatunk ledes sort a kanapé alá, lámpákat a hálóba, vagy valamilyen apróbb megoldást a fürdőszobába. És mindezeket egy alkalmazás segítségével pofonegyszerűen konfigurálhatjuk, ráadásul nemcsak iOS, hanem Android rendszerre is elérhető.

philipshue2

Az alant látható képen jól megfigyelhető, hogy mennyire szerteágazó a Hue használata, alapvetően a távoli elérés csak egy lépcső, lehetőség adódik lokalizációs használatra is, így ha például az okostelefonunkkal a zsebünkbe hazaérünk, akkor a rendszer azonnal felismeri ezt, és felkapcsolja nekünk a világítást anélkül, hogy bármit meg kellene nyomnunk. Azok is felsóhajthatnak, akik eddig utálták a beépített ébresztőhangokat, a Philips megoldása erre is kellemesebb kiutat jelent, ugyanis különféle erősségű fényjelzésekkel is képes tudtunkra adni, hogy jó lenne már kikelni az ágyból. Mondjuk aki rettentő mélyen alszik, annak valami csörgést nem árt beállítani, de attól még tényleg finomabb módszer ez.

philipshue0

Talán mégis a legjobb a mozgásérzékelés, ezt a bemutató során sikerült is demonstrálni. A fürdőben például különféle szenzorok figyelik, ha belépünk, így azonnal világosba borul mindent, persze ennek szintje is finomhangolható, szóval nem fogunk azonnal megvakulni. A fényeket az applikációban többféleképpen meg tudjuk adni, vagy valamilyen előre megadott összeállítást választunk, vagy a színpalettáról mi magunk bökünk rá a kedvencünkre. Az égők értesítések esetén is tudnak villogni, ez mondjuk egész frankó, hiszen így azonnal tudomásunkra jut, ha mondjuk bejövő hívásunk van, de a rezgő üzemmód miatt ezt a konyhában nem hallanánk.

[vimeo 191146741 w=720 h=405]

Szerencsére akik nem akarnak állandóan okostelefonhoz nyúlni, azoknak kvázi egy távirányító is rendelkezésükre áll, amivel gombnyomásra lehet választani az előre beállított színek közül. A program korrektük működik, nagyon sok minden személyre szabható (meddig égjen a lámpa az érzékelés után stb.), érdemes rászánni az időt, hogy utána már minden működjön rendesen. A Philips Hue jövőbe mutató dolog, aminek azért ára is van rendesen, egy izzó nagyjából 6-8 ezer forint körül mozog, a led szalag hasonló árfekvésű, de egy mennyezeti lámpa már 100 ezernél is többet kóstál, egy asztali lámpa pedig valahol a kettő közötti áron vásárolható meg. Ezek az eszközök tehát még nem lesznek megtalálhatók minden háztartásban, de vagány, kiforrott dolgok, és nemcsak házibuli esetén mutatnak jól, hanem nagyon otthonossá és gusztusossá tesznek minden lakást.

vissza