Mennyire állja meg a helyét a Windows 98 2017-ben?

2017-03-03 23:35:28

Egy srác elmeséli, milyen mértékben lehet boldogulni 2017-ben a Windows 98-cal.


 

A számítógépek napjainkban egyre rohamosabb tempóban fejlődnek, elég akár csak a pár évvel ez előtti állapotokhoz hasonlítani a maiakat. Természetesen mindig van mire panaszkodnunk, de sok esetben a probléma a felhasználó butaságán alapszik. Nos, „sose feledd, honnan indultál”, tartja a mondás. Néha jó visszatekinteni a múltra és régi emlékeket felidézni. talán erre felbuzdulva vetemedett egy Youtuber arra, hogy 2017-ben a Windows egy '90-es évek végén megjelent verzióját használja.

OldTech81 úgy döntött, egy Windows 98-cal felszerelt számítógépet fog használni, ezzel idézve retro élményeket a mindennapokba. A szóban forgó készülék egy Compaq Armada E500 128 MB rendszermemóriával, 12 GB tárhellyel és egy 500 MHz-es órajellel rendelkező Pentium III-as processzorral. Eme technikai csoda a 2000. évben debütált a piacon cserélhető akkumulátorral, optikai meghajtóval és több porttal, mint amennyi egy mai MacBook Pro-n található!

Első hallásra mindez nagyon bizarr, de a srác jelentései szerint elviselhető, ugyanis a programok telepítése és betöltése, a mappák közti ingázás és a helyi tartalom elérése nem lassabb, mint egy mai, modern számítógép esetében. MP3 és alacsony felbontású videófájlok lejátszására szintén alkalmas, illetve az USB_A szabvány is támogatott, így külön egér csatlakoztatása is lehetséges.

Összességében tehát az Armada 500 alkalmasnak minősült munkavégzésre, azonban nem ideális. A szoftvertámogatás értelemszerűen elavult, azonban néhány kernel tweakkel az OpenOffice és a Mozilla Thunderbird XP-hez tervezett verziója futtathatóvá vált. Jobb böngésző használatára egyszerűen nincs lehetőség, az egyetlen működésre applikáció e téren az Opera 11, azonban nagyobb oldalak (pl. Facebook) betöltésekor elfogy a rendszermemória, így a folyamat nem kivitelezhető. Lehetséges tehát 2017-ben a Windows 98 használata, bár nem kínál stabil alapot. Bámulatba ejtő, hogy nem egészen két évtized mekkora előrelépést jelent a számítástechnikában akár szoftver, akár hardver tekintetében.

vissza