LiFi - először Dubaiban építik ki az idei év végén

2016-04-17 12:52:13

WiFi? Ugyan már, lejárt lemez! Nemsokára már a LiFi a menő, ami hihetetlen magasságba emeli az internethasználatot.


 

Már szinte az egész internetet bejárt a LiFi létezése, mely olyan szintre emeli az internet fogalmát, hogy a WiFi csak piskóta mellette. Dubai lesz az első vársos, ahol kiépítik a hálózatot (vajon miért?), mi több, az utcai lámpák fényén keresztül érhető majd el a kapcsolat.

A Light Fidelity, vagy röviden LiFi érdekessége, hogy elérhető a másodpercenkénti akár több gigabájtos letöltési sebesség. Laboratóriumi beállítások mellett az eddigi legmagasabb elért sebesség a 224 GB/s volt.

Saleem Al Balooshi szerint már dolgoznak rajta, hogy a Dubaiban való kiépítés után nagyobb vállalatokat hozzanak létre a LiFi megoldások tesztelésére és alkalmazására, hogy biztosítani tudják a legújabb innovációkat a vevők számára. E technológia sokkal olcsóbb, mint a WiFi. Látható fény segítségével képes információt továbbítani hihetetlen gyorsasággal. Mindezt egy fotó-detektor segítségével viszi véghez, mely a fényjeleket átalakítja a közvetítendő információvá, ami már persze láthatatlan az emberi szemnek.

Nem tudod mivel játssz? A Konzolvilágban több száz közül választhatsz!

Szóval az adatokat egy LED izzóba táplálnák, ami a fényen keresztül továbbítja azt egy fotó detektorba, miközben ellát internetkapcsolattal. Érdekesen hangzik.

LiFi-Dubai-2

 

[caption id="attachment_13451" align="aligncenter" width="594"]LiFi-Dubai E kép a 3G-t a WiFi-t és a LiFi-t hasonlítja össze.[/caption]

És hogy mindez hogyan lehetséges? Egy LED izzót egy mikrochip segítségével egyfajta vezeték nélküli routerré alakítanak. Biztonságosabb, mint a WiFi, hiszen gondoljunk csak bele, a fény (azaz a kapcsolat) nem hatol át a falakon, azaz nem tudnak mögüle hozzáférni. A legújabb telefonok a kamerán, illetve fényérzékelőn keresztül létesítenek kapcsolatot, a régebbi modellekhez pedig egy hardverkulcsra lesz szükség. Ezen ipar 2021-re becsült értéke mintegy 300 billió dollár.

vissza