League of Legends – az egyik legsikeresebb MOBA

2015-11-24 09:49:11

A League of Legends egy MOBA kategóriájú játék, melyet a Riot Games adott ki. Ha ennél is pontosabban akarunk fogalmazni, akkor a világ egyik legsikeresebb csapatalapú multiplayer programja, mely kizárólag PC-re jelent meg. A LoL nem csak játék, hanem eSport is egyben.

 

league_of_legends

Mi is az a MOBA?

A MOBA a Multiplayer Online Battle Arena rövidítése, de ha másképp szeretnénk megmagyarázni, akkor egy valós idejű stratégiai játék, ahol a reflexeink és gyorsaságaink segítségével fejleszthetjük játéktudásunkat és vezethetjük csapatunkat győzelemre. A játékosok itt kizárólag egyetlen karaktert irányítanak, melyek mindegyike külön sajátos képességekkel rendelkezik.

Mitől lesz jó egy MOBA?

Egy jó MOBA kizárólag akkor lehet sikeres, ha tele van sokszínű, stílusos és választható karakterekkel, a játékosok pedig csapatként vezérlik az általuk kiválasztott bajnokukat. Itt az elején elengedhetetlen megemlíteni, hogy az ilyen játékok fő lényege a csapatmunka és a stratégia. A két csapat mellesleg az ellenfél épületeire vagy az egyéb objektíveikre vadászik, így a cél nem csak az, hogy fejjel rohanva a falnak gyűjtsük tonnaszámra a „killeket”.

League of Legends, mint játék

„Üdvözöllek Idéző!

Ezen sorok olvasása közepette szeretnélek Téged bevezetni a League of Legends titokzatos világába, engedd meg, hogy körbevezesselek. Számtalan csata után, mint egy tapasztalt harcos, szeretnék segítséget nyújtani Neked, hogy ne érezd magad elveszve a kezdeteknél. Legelőször is, többféle pálya és játékmód közül választhatsz szabadon, hiszen harcolhatsz az Idézők Szurdokában, a Kanyargó Rengetegben, esetleg a Kristály Seben vagy az Ordító Szakadék mélységeiben. Ezen pályák mindegyike külön játékmóddal bír, de a cél ugyanaz, elpusztítani az ellenfél bázisát. Ehhez segítségedre lesz a jelenleg elérhető 127 hős is, persze mind csak vásárlás után használható. Minden héten kapsz 10 ingyenesen használható karaktert, hogy az elején is eltudd kezdeni a játékot. A hősök külön 5 fő kategóriába sorolhatóak: lövész, tank, mágus, támogató és a dzsungeles. Ezen belül lehetne még tovább boncolni őket, engedd meg, hogy ezt most kihagyjam. Külön vannak olyan hősök, melyek fizikai sebzéssel ostromolják ellenfeleiket, illetve vannak olyanok, kik varázslataikat használva bombázzák szét őket. Ezen karakterek külön – külön alap statisztikával rendelkeznek, nem mindegyik hős rendelkezik alapból ugyanannyi sebzéssel vagy élettel, hiszen akkor értelmét veszítené a megfelelő csapat összeállítása. Az alap statisztika növelhető rúnákkal és a mesterségek megfelelő beállításával. Három fajta rúna található a játékban, a Tier 1-től a Tier 3-ig. Személy szerint azt tanácsolom neked, dicső Harcos, hogy kizárólag a legfelső, T3-as rúnákból vásárolj, mert az alatt szinte csak pénzkidobás az egész. A játékban maximum 30-as szintet érhetünk el, tapasztalati pontot illetve idézői pontokat kapunk minden győztes és vesztes mérkőzés után. Miután elértük a maximális szintet, érdemes először gyakorolni, majd csak később elmenni rangsorolt játékokra, melyen 10 besoroló mérkőzés után, egy adott ligába fog minket a rendszer besorolni. Célunk természetesen a ranglistán való fentebb jutás, hiszen a szezononkénti jutalmak kizárólag innen szerezhetőek be. Egy normál 5v5 mérkőzésen játszhatunk egyedül, vagy invitálhatunk egy-egy barátunkat, vagy ismerősünket is, hiszen a rendszer azt is lehetővé teszi, hogy többen játsszunk egyszerre, ezzel is elősegítve a csapatmunkát és a kidolgozott stratégia megjelenését a játék folyamán, persze ezeknek mindnek feltétele a kommunikáció.”

ranked

League of Legends az eSportsban

A Riot első bajnokságát 2010-ben, a los angelesi Wolrd Cyber Games rendezvényen tartotta meg. A világ minden pontjáról érkeztek csapatok, hogy megküzdhessenek a 7000 dolláros fődíjért. Győztesen a Counter Logic Gaming észak-amerikai csapata távozott.

Az első évad, azaz első season lezárásaként megrendezett bajnokságnak Svédország adott otthont, a Dreamhack. A százezer dolláros összdíjazású bajnokságot a Fnatic európai csapata nyerte 2011. júniusában. Ekkor már világossá vált, hogy a játék elsöprő sikert aratott világszerte, hiszen megdöntötte az akkori nézettségi rekordokat, ami elérte a kétszázezer főt.

Napjainkban a játékot szinte a világ minden táján sportnak tekintik. Ha az ország államfői nem is, a játékosai biztosan.

Ezzel a cikkel szeretnénk elindítani külön League of Legends rovatunkat, melyekben tanácsokat fogunk biztosítani kezdőknek és haladóknak egyaránt azért, hogy ők is feljebb juthassanak a ranglétrán. Kezdetben heti egy videóval fogunk jelentkezni, melyben részletesen kifejtjük azokat a dolgokat, melyek elősegíthetik a fejlődéseteket. További információk hamarosan.

vissza