Hősök a vadonban: a természet gondolatformáló ereje

2016-05-19 10:35:02

A lelki békét megtalálni a hétköznapokban sem egyszerű, hát még akkor, amikor az érintetlen amerikai vadonban veszti el valaki azt, aki talán az életénél is fontosabb a számára. Leonardo DiCaprio a május 20-tól DVD-n, Blu-rayen és steelbook változatban is kapható A visszatérőben nyújtott alakításával megkoronázta korábbi teljesítményeit és kiérdemelte az áhított Oscart, melynek kapcsán álljon itt öt sorsfordító film, melyben a természet örökre megváltoztatta a főhős életét.

Farkasokkal táncoló

Az 1990-ben készült Farkasokkal táncolóban Kevin Costner egy polgárháborús tisztet alakít, aki hőstette elismeréseként a nyugati frontra helyezteti át magát. Amikor Dumbar hadnagy rádöbben, hogy a Sedgewick erődben csak magára számíthat, a természet kihívásai és az őslakosok mellett saját magányosságával is szembe kell néznie. A hegyekben eltöltött idő alatt lassan megbarátkozik a helyzettel, a sziú indiánokkal, az általuk befogadott fehér asszonnyal sőt egy farkassal is, ez azonban a hadseregében tűrhetetlen viselkedésnek minősül.

[caption id="attachment_15226" align="alignnone" width="300"]THE REVENANT THE REVENANT[/caption]

Út a vadonba

Sean Penn 2007-es filmjének hőse Christopher McCandless amerikai egyetemista, aki a diplomaosztót követően a természetbe költözik. Spórolt pénzét eladományozza, a maradékot elégeti és úgy dönt, az alaszkai vadonban kezd új életet. Kalandjai során számos emberrel találkozik, egyesek az ő életét változtatják meg, míg másokra ő lesz nagy hatással. Érdekesség, hogy a főszereplő Emile Hirsch tizennyolc kilót fogyott a szerep kedvéért, és a legveszélyesebb jelenetekben – mint a sziklamászás, a vadvízi evezés és a medvével való találkozás – sem használt dublőrt.

[caption id="attachment_15225" align="alignnone" width="300"]THE REVENANT THE REVENANT[/caption]

Fehér pokol

A helyszín szintén Alaszka, a főszereplő azonban ezúttal egy depressziós vadász. A Liam Neeson által megformált John Ottway feladata megvédeni az olajmunkásokat a vadállatoktól, amikor azonban a repülőgépük lezuhan, ő maga válik a farkasok célpontjává. Harc a kiútért, miközben a kegyetlen természet és a vérszomjas falka mellett a saját démonaival is meg kell küzdenie, hiszen a felesége épp a baleset előtti napon tudatta vele levélben, miért is lett öngyilkos…

[caption id="attachment_15224" align="alignnone" width="300"]THE REVENANT THE REVENANT[/caption]

A vadon

Jean-Marc Vallée filmjében üde színfoltként a főszereplő ezúttal nem egy erős, mindenre képes férfi, hanem egy törékeny nő. Reese Witherspoon alakításában Cheryl Strayed igaz történetét láthatjuk, aki anyja halála és a házassági válsága után először az önpusztításba, majd a változásba menekül. Egyedül, mindenféle tapasztalat vág neki az egyik legvadabb amerikai turistaútnak, amelynek több mint 1500 kilométere a forró sivatagon át a jéghideg hegycsúcsokig vezet.

[caption id="attachment_15223" align="alignnone" width="300"]THE REVENANT THE REVENANT[/caption]

A visszatérő

A tavalyi év egyik leginkább várt alkotása volt az Alejandro González Inárritu nevével fémjelzett A visszatérő, ami végre elhozta Leonardo DiCaprionak a jól megérdemelt Oscar-díjat, de a filmbéli ellenségét játszó Tom Hardy is igencsak kitett magáért. A szintén megtörtént eseményeken alapuló filmben Hugh Glass prémvadász egy medvetámadás után felesleges teherré válik társai számára, ám amikor a magatehetetlen férfi szeme láttára John Fitzgerald a fiát is megöli, nem marad számára más, mint a bosszú reménye.

a-visszatero-dvd (1)

A visszatérő május 20-tól DVD-n, Blu-rayen és steelbook verzióban is kapható a Bontonfilm Magyarország forgalmazásában.

vissza
Legolvasottabb cikkek