Hány krumpli szükséges a Doom futtatásához? – végre kiderült

2020-10-13 18:44:00

A Doomot láttuk már futni az okosóráktól kezdve a mosógép- és nyomtatókijelzőkön át az ATM-ekig mindenen, és bár a hardver minden esetben más, az elektomosság hagyományos forrásokból származik. Egészen pontosan származott, eddig. Aki járt a természettudományokkal kapcsolatos órákra az iskolában, bizonyára tisztában van vele, hogy a burgonyából is nyerhető egy kis elektromosság... Egy kis cink, egy kis réz, és a krumpli savai és sói már megoldják a többit, elegendő terméssel pedig értékelhető mennyiségű áram is generálható. Na, de mennyi az annyi?

Egy Equalo felhasználónév mögött rejlő youtuber néhány álmatlan éjszakát rászánt a kérdés megválaszolására. Alanyunk egy Raspberry Pi Zero, melyet pusztán burgonyából nyert elektromossággal kell működésre bírni. Kiszámította, hogy kb. 770 szelet 100-120 mA és 5 V előállítására képes. Nagyjából 50 kg krumplival állított haza, megfőzte (így növelve az áramerősséget), felszeletelte, bekötötte, és rádugta a kis gépet.

De az csak nem indult el, annak ellenére, hogy minden érték megfelelő volt. De emberünk nem adta fel, a több napos próbálkozás eredménye pedig az lett, hogy az étek penészedni kezdett. A nem túl kellemes szagok közepette Equalo lemondott a Raspberryről, és egy TI-84 grafikus számológépet vett kezelésbe. Elemek helyett a rengeteg kolompérból álló, akkor már rettenetes szagokat árasztó erőforrást vette igénybe. És sikerült! – kiáltott fel. Hat napi vajúdás, és egy krumplival dugigrakott garázs eredményeképp a kütyü bekapcsolt, és elindult a Doom.

Ennek azonban mellékhatása is lett: "So, I hate potatoes now," he says in the video. "That's saying a lot. I live in Idaho."

vissza