GT76 Titán - gamer notebookok királya?

2020-03-16 14:46:00

Lehetőségünk volt tesztelni az MSI csúcskategóriás laptopját a GT76 Titánt. Tesztünk végére reméljük, hogy átfogó képet tudunk mindenkinek adni erről az igazi szörnyetegről.

A Titan

Színösszeállítás tekintetében jól eltalált fekete/szürke színben érkezik a laptop. Ha nagyon lesarkítjuk akkor a minimalista jelző is illik rá persze egészen addig amíg be nem kapcsoljuk. Kicsomagolás után rögtön szembetűnik, hogy az MSI nem viccelte el a teljesítményt mivel adapterből rögtön kettőt is kapunk, mégpedig darabonként 230W teljesítménnyel, amit ha összeadunk akkor lassan ott is tartunk mint egy asztali számítógép.  Fizikai méret szempontjából sem aprózták el:  39,7 x 33 x 4,2 cm méretű, súlya pedig 4,2 kg. Ha a laptopot magunkkal visszük akkor még számolnunk kell azzal is, hogy a két adapter önmagában 1,65 kg, tehát az összsúly szállításnál eléri az 5,7 kg-ot is.

A méret és a súly egyaránt indokolt, ha megnézzük a laptop belsejében található hardvert. Nagyon nagy teljesítményű Intel Core i9 asztali processzorral és a rendelkezésre álló legjobb mobil grafikus kártyával: Nvidia Geforce RTX 2080 szerelték fel.

Mivel kifejezetten nagy teljesítményről beszélünk a hűtés sem elengedhetetlen és az MSI ki is tett magáért ebben a kategóriában is. Ha laptop hátulját megnézzük szemügyre vehetjük az igen túlméretes hőcsöveket és a ventilátorokat is.  

A Az MSI GT76 Titan kétféle konfigurációban került piacra. Az MSI GT76 Titan kijelzője egy matt, 17,3 hüvelykes átmérőjű LCD kijelző, melyet az IPS technológiával építettek, ami nagy látószöget, jó kontrasztot és élénk színeket biztosít. A kijelző kétféle IPS pannellel érhető el: az egyik 3840 x 2160 pixel 4K felbontással és 60 Hz frissítési frekvenciával, a másik pedig a Full HD felbontással  de sokkal nagyobb 240 Hz-es frissítési frekvenciával . Kipróbáltuk az utóbbit, amelyet különösen ajánlunk a esport játékhoz, annak rendkívüli frissítési gyakorisága miatt. Az egyetlen dolog, ami itt hiányzik, a G-Sync támogatás. 

Mivel a laptop asztali processzorral szerelt, így akinek lehetősége van rá, az cserélni is tudja. A gyártó a processzort maximálisan 4,8 GHz-re korlátozta, mondjuk ez valahol elvárható is, hiszen ez egy asztali processzor és ezt még hűteni is kell, amit az MSI kifejezetten jól megoldott. 

A Titan legfeljebb!! 128GB DDR4-es memóriát támogat 2666 frekvencián. Foglalatok tekintetében is nagyon jól állunk, hiszen 4 darab van belőlük. 

A Titán videokártya tekintetében is nagyon jól felszerelt: Processzorba épített Intel UHD 630 és egy NVIDIA Geforce RTX 2080, 8 GB GDDR6 memóriával.

Háttértár tekintetében is nagyon jól állunk  Van egy M.2 SSD nyílás az NVMe PCIe Gen 3 támogatással, és két M.2 SSD Combo portja az NVMe PCIe Gen 3 és a SATA támogatással. Ezenkívül van még egy port a 2,5 hüvelykes SATA merevlemez-meghajtó beszereléséhez.

Hálózati kapcsolatok terén egy killer E3000 2,5 Gigabites ethernet kártyával számolhatunk ami akár 2500 Mbps adatátvitelre is képes, Wifi szempontjából pedig egy Killer WI-FI 6 AX1650X 160 MHz vezeték nélküli adapterrel, mely akár 650 Mbps adatátvitelre képes. 

A hangot egy sor beépített beépített sztereó hangszóró biztosítja, mindegyik 2 watt teljesítményű, és egy 3 watt teljesítményű mélysugárzóval. A hangszórókat Dynaudio készítette, a szoftvert Nahimic szállítja.

Ami a portokat illeti a bal oldalon van egy mikrofon port, egy fejhallgató port (HiFi / SPDIF), egy C típusú USB port az USB3.2 Gen2, DisplayPort Thunderbolt 3 támogatással, két USB3.2 Gen2 A típusú port, egy RJ45 Ethernet port és a hálózati adapter csatlakozója.

A laptop jobb oldalán van egy USB3.2 Gen2 C típusú port, két USB3.2 Gen2 A típusú port, egy microSD kártyaolvasó, egy HDMI port, amely támogatja a 4K felbontást 60 Hz-en, és egy mini DisplayPort.

Alkalmazások

 • A Dragon Center lehetővé teszi a laptop hardverének irányítását és kezelését. Tartalmaz olyan eszközöket, amelyek a fő hardverkomponensek, például a processzor, a grafikus kártya, a RAM, a tárolómeghajtók, valamint a laptop energiagazdálkodási terveinek és teljesítményének beállításához, az akkumulátor kalibrálásához stb.
 • A Killer Control Center megmutathatja a hálózati kapcsolatok, az adatátvitel és az ezt végrehajtó alkalmazások állapotát. Ezenkívül lehetővé teszi a vezetékes és vezeték nélküli kapcsolatok kezelését és optimalizálását, hogy a lehető legjobb internetes sebességet tudd elérni kedvenc játékaidhoz vagy alkalmazásaidhoz.
 • Az MSI App Player egy olyan freemium alkalmazás, amely a BlueStacks Android emulátor szoftvert használja és így androidos alkalmazásokat is képes futtatni
 • Az MSI Driver & App Center segítségével letöltheted, telepítheted és frissítheted a laptop megfelelő működéséhez szükséges illesztőprogramokat. Ezenkívül további alkalmazásokat is telepíthetsz, amelyeket az MSI ajánl a laptopjára.
 • Az MSI Help Desk egy olyan alkalmazás, amely támogató eszközöket kínál, mint például a rendszerrel kapcsolatos információkat és az MSI tudásbázisához való hozzáférést, valamint lehetővé teszi, hogy kapcsolatba lépj a támogatási csoportokkal, ha olyan problémáid vannak a laptoppal, amelyet nem tudsz megoldani saját magadtól.
 • Az MSI Recovery Image Backup segítséget nyújt biztonsági mentések készítésében a rendszer számára helyreállítási lemezen, USB tároló meghajtón vagy ISO fájlokban.
 • Az MSI True Color egy olyan alkalmazás, amely segít előre beállítani a színmód beállításait a laptop képernyőjén megjelenő színek kalibrálásához.
 • A Nahimic az, amire szükség van a hang- és hangfelvétel működésének konfigurálásához és beállításához a laptopodon.
 • A PhotoDirector8 for MSI egy shareware alkalmazás a CyberLink-től, amely ad néhány szerkesztési eszközt a fénykép beállításához. A fejlettebb eszközök, például a rétegekkel való munka, azonban csak akkor érhetők el, ha frissítik egy prémium verzióra.
 • A PowerDirector for MSI egy másik shareware alkalmazás a CyberLink-től, amely lehetővé teszi videók létrehozását és szerkesztését.
 • Az SteelSeries Engine az a szoftver, amely laptop vázának és billentyűzetének világításának beállításához. 
 • A Thunderbolt Control Center lehetővé teszi a laptophoz csatlakoztatott Thunderbolt eszközök konfigurálását.

Operációs rendszer tekintetében ajánkott Windows 10 PRO-t használni.

Összegezve

Nagyon szerettük a Titant de hordozhatóság szempontjából annyira nem nyerte el a tetszésünket, de azt hiszem az MSI nem is kifejezetten arra szánta, inkább arra, hogy lecseréljük az asztali gépünket. 

vissza
Legolvasottabb cikkek