Golden Joystick Awards 2020 – elindult a szavazás

2020-09-30 18:15:00

Idén is eljött a várva várt pillanat, visszatért a világ legnagyobb, közönség által megszavazott díjátadója, a Golden Joystick Awards. Az eseménynek már csak azért is különös figyelmet szentelnek, mert ez esetben azok szavaznak, akik ténylegesen megvásárolják és játsszák a címeket. Évente rajongók milliói támogatják szavazatukkal kedvenc játékaikat, illetve annak fejlesztőit, kiadóit. A 38. ilyen díjátadó rendhagyó formában, digitális fókuszban kerül megrendezésre. Követhetjük a rendezvényt az interneten (bár bizonyos okokból élőben nem közvetítik), ahol az elmúlt 12 hónap legjobb projektjeit ünneplik, illetve várják a konzolok és alkotók következő generációját. 

Szavazhatunk kedvenc Xbox, PlayStation, PC, vagy Switch címünkre 20 különböző kategóriában. A voksolás megkezdése előtt olyan neves újságíró testületek, mint a gamesradar.com, a pcgamer.com, az Edge magazin, a Retro Gamer és az OPM, illetve egy szabadúszó írókból álló megbízható hálózat vitatja meg a listára kerülő projekteket, míg ki nem állítanak egy végő, kategóriánként maximum 8 játékból álló jegyzéket. Idén először kiadók és fejlesztők is részt vesznek a programban, hogy jelöljék terméküket a bizottság mérlegelésére, így kiküszöbölve az esetleges vakfoltokat, elvégre évente több ezer, ha nem több játék kerül megjelenésre. 

A végső lista kiállítása után a bírák háttérbe szorulnak, és megkezdődik a nyilvános szavazás. Érdemes tényleg szavazni, hiszen tavaly is 20-30 vokson múlt egy-két rangsor, ami a milliónyi leadott X-et tekintve igen szoros mezőnynek számít. Itt aztis megjegyezném, hogy aki szavaz, ingyen igényelheti a 23 dolláros/13 fontos ebookot (Edge magazine – The Annual 2020, Nintendo All-Stars, PC Gamer Annual 2020, Retro Gamer Annual, vagy The Complete Guide To Fortnite: Battle Royale). A tavalyi nyerteseket IDE kattintva tekinthetitek meg. Az Ultimate Game of the Year díjat 2019-ben a Capcom Resident Evil 2-je zsebelte be.

Az évek során az ünnepségnek rengeteg neves házigazdája volt, illetve olyen legendák is részt vettek rajta, mint Hideo Kojima, a CD Projekt Red csapata, vagy épp Ken Levine. Tavaly a Dark Souls alkotója, Hidetaka Miyazaki személyesen vette át díját, így már csak a szupersztárok miatt is érdemes lehet követni a rendezvényt. Aki ennél is jobban szeretne ráhangolódni, a Wikipédián egészen 1983-ig visszamenőleg megtekinthet minden nyertest, ahol a korai évek kategóriái olyan konzolokra is kiterjedtek, mint a ZX Spectrum, a NES, vagy a Sega Genesis.

A szavazás IDE kattintva érhető el, illetve itt magyarázzák el az e-könyv igénylés menetét is! További bejelentésekre számíthattok a GamesRadar+ és a Golden Joysticks Twitter-oldalán, illetve a Facebookon.

vissza