Garett Men 3S okosóra – teszt

Segítség a csuklón

2020-11-08 13:42:00

Az okosórák néhány ével ezelőtti megjelenésük óta nem csak hogy hatalmasat fejlődtek, a de piaci elhelyezkedést tekintve is jóval magasabb szintre jutottak. Bár a szakértők már jóval korábbra várták a nagy bummot e kategóriától, úgy gondolom, a gyártóknak csak mostanra sikerült az átlagos vásárlókat is megszólító recepteket találni.

Az alacsonyabb árszegmensben talán nem is igazán az okosóra állja meg a helyét, mint fogalom, sokkal inkább az aktivitásmérő, vagy sportkarkötő. Az okosóráknak véleményem szerint olyan operációs rendszerrel kell rendelkeznie, mely felkínálja a lehetőséget a tudás bővítésére néhány általános program futtatásával.

Alanyunk a Garett Men 3S nevezetű terméke. Ezt is sokkal inkább az aktivitásmérők csoportjához társítanám, elvégre bár a hozzá csatlakoztatott telefon bizonyos funkcióit vezérelhetjük vele, és értesítéseket is közöl, leginkább csak az amúgy is beépített és mért funkciók közlésére alkalmas különféle számlapokon és adatmezőkön.

Nyilván az alacsonyabb tudásszintnek is megvannak a maga előnyei. Nagytestvérei 2-3 napos akkumulátor-üzemidejével szemben simán kibír 2 hetet, vagy akár többet is, attól függően, milyen gyakorisággal használjuk a beépített funkciókat. És ha már ennyit emlegettem ezeket, nézzük, mire is terjed ki a Garett Men 3S szerepköre 25 ezer forintért.

Kijelzőnk típusa LCD, mely 240x240 képponton, 1,3 hüvelyken tárja elénk az adatokat, ehhez pedig egy 48x48x11 mm-es méret társul. A telefonhoz való csatlakozást Bluetooth 4.0-án tette lehetővé a gyártó, a kompatibilitást tekintve pedig Android és iOS eszközökkel is párosíthatjuk a készüléket. Az adatfeldolgozásról egy Nordic NRF52832 egység gondoskodik, melyhez 64 MB ROM társul. A fontosabb funkciók között az IP68-as vízállóságot és a cserélhető szíjat említeném meg, mely fontos szempont lehet vásárláskor.

A hivatalos honlapon fellelhető bemutatás személi edzőként emlegeti a Men 3S-t. Az óra képes mérni a pulzust és a véroxigénszintet is. A megtett távolság és lépésszámláló mellett az elégetett kalóriákat is szemmel tarthatjuk. Hosszabb inaktivitás után figyelmeztet a mozgásra, ugyanakkor alkalmazkodik mindennapi aktivitásunkhoz, és ez alapján ösztönöz produktivitásra. Ha netán úszni, futni, esetleg biciklizni támad kedvünk, erre is kínál teljesítményjelzőt. A pihenés is fontos, így alvómonitor is beépítésre került, mely a pulzusmérővel és a mozgásérzékelővel kombinálva számítja ki, eleget alszunk-e.

Értesítéseinket is nyomon követhetjük az óra segítségével. A dedikált alkalmazáson belül ki kell jelölnünk, mely appokhoz tartozó tájékoztatásokat szeretnénk megkapni, és ezek megjelenítésre kerülnek a Men 3S kijelzőjén is, bár a gyűjtőben az utolsó 2-3 értesítésen kívül a többit nem látjuk… Itt említeném meg hátrányként ennek mikéntjét is, ugyanis a szótagolást és a betűméretet sem sikerült megfelelően eltalálni, ami szöveges üzenetek megtekintésekor elég zavaró lehet. Nem csak hogy olvasni nehéz, de 2-3 szónál többet nem is jelenít meg, így sok haszna nincs. A másik árnyoldal a telefonálás. Ha hozzáférést engedünk a névjegyzékhez, kiírja, ki hív bennünket (már ha kifér a név a kijelzőre), azonban a hívás elutasításán kívül más lehetőségünk nincs ezzel kapcsolatosan. Beépített mikrofon hiányában ugyebár a beszélgetés alapból bukott ügy, de én személy szerint örülnék, ha nem csak 2 másodpercre írná ki, ki telefonál…

A rengeteg aktivitásmérőn és értesítéskezelésen kívül kapunk azonban egyéb hasznos funkciókat is. A telefon- illetve órakeresés kapóra jöhet, ha nem hordjuk mindig mindkettőt magunknál. A zenevezérlés sem rossz dolog, bár a lejátszás/szünet, illetve előre/vissza lehetőségekben kimerül a dolog. A fényképezés is megoldható csuklónkról, ha a telefont beállítottuk, csak egy érintés, és kész a fotó.

Dedikált alkalmazásként a FunDo Pro nevű app kínál alternatívát. Ennek eléréséhez az óra kínál egy QR kódot, ami közvetlenül az áruházba irányít. Ezen keresztül szintén nyomon követhetünk mindenfajta aktivitást, illetve itt állíthatjuk be, mely alkalmazásktól szeretnénk értesítéseket kapni. A „Ne zavarjanak!” és sok más funkció is itt érhető el.

A dobozban mellékelnek egy töltőkábelt (adaptert nem), mely mágneses csatlakozással éri el a telefont, tehát sem microUSB, sem más fajta port nem érhető el az órán. Mint említettem, az üzemidővel nincs probléma, rengeteget bír, az már más kérdés, hogy telefonunk akkumulátora mennyire preferálja a 0-24-es bluetooth csatlakozást és a folyamatos szinkronizációt, illetve értesítésküldést.

Összességében a Garett Men 3S nem egy rossz óra, sőt, ilyen árkategóriában több vetélytársát is lenyomja, egy kis optimalizáció a gyártó részéről viszont ráférne, néhány funkció kivitelezése nem hozza az elvárt színvonalat.

vissza

Garett Men 3S

Platform: okosóra
Gyártó: Garett
Kiadás dátuma: 2020. július 18.

Gyártói termékoldal

+ dizájn
+ cserélhető szíj
+ akkumulátor üzemidő

- értesítési megoldások
- telefonhívást csak elutasítani lehet
- néhány alkalmazásfunkció nem működik megfelelően