FSP Windale 6

Nagyteljesítményű hűtő elérhető áron

2019-09-17 10:32:00

A hazánkban is jó hírnévvel rendelkező FSP terjeszkedése megállíthatatlan. A Fortron Source Group ugyanis már nem csak tápegységekkel, hanem betört a gépházak, processzorhűtők és szünetmentes tápegységek piacára is. Jelenlegi tesztünkben egy matt fekete processzorhűtőről lesz szó, amely az FSP Windale 6 nevet kapta. Elöljáróban érdemes szót említeni, hogy a hűtés két kék LEDes világítással rendelkező ventilátorral érkezik, így amennyiben valakinek ez nem teljesen felel meg, ha a hűtés tekintetében nem is, de a ventilátor miatt érdemes lehet más alternatíva után is néznie. Amennyiben viszont nem zavaró a kék szín, akkor bemutatjuk, miért is jó az FSP hűtési megoldása. 

A Windale 6 240W TDP hőelvezetésre lett tervezve, amely elegendőnek bizonyulhat a modern processzorok számára szükséges hőeltávolításhoz, legyen szó alapjáratról, vagy akár enyhe túlhajtásról is. Ebben a tesztben a fókusz az FSP Windale 6 és a be quiet! Dark Rock TF összehasonlítása lesz. Itt felmerülhet a kérdés, miért kell összehasonlítani egy olcsóbb kategóriás hűtést egy 10 000 forinttal drágább hűtővel, de ez majd a tesztből kiderül. 

Mi van a dobozban

Az FSP túlzottan nem komplikálta túl a doboztervezést, egy szürkés fekete dobozban érkezik a hűtő. A doboz eleje egy termékfotót ábrázol, míg a többi oldalon ábrát, és leírásokat láthatunk. Egyszerű és praktikus, de nem kell semmi komolyra gondolni. A doboz kibontása után egy habszivacs bélésben találhatjuk meg magát a hűtést, a ventilátort, illetve a szereléshez szükséges eszközöket, egy apró leírással, és egy telepítési útmutatóval.  

A fekete torony

A Windale 6 különlegessége abban rejlik, hogy maga a hűtés matt fekete festést kapott, ami egy szintén feke házban majdhogynem már láthatatlanná teszi. Maga a hűtőborda óriási lett, ugyanis 120 mm magas és 90 mm széles blokkrétegről (a hőcsövekkel és ventilátorral együtt 165mm és 110 mm) beszélhetünk. A hűtőblokk érdekessége abban rejlik, hogy ugyan felülnézetből fekete a blokk, de ha az alsó részét nézzük meg, kiderül, hogy közvetlenül a réz hőcsövek érintkeznek a processzorral, semmilyen egyéb alsó alapblokk nem játszik szerepet. Kinézetre kicsit furcsa lehet, viszont kellőképpen hatékony. A rézcsövek a hűtő többi területén hasonlóan a bordához, fekete színűek, ami nem befolyásolja a hűtési teljesítményt, viszont annál inkább a külső vonzerejét növeli.

Maga a radiátor a levegőt vezeti el, amelyben nagy szerepet játszik, a 6 darab egymás mellett U alakban elhelyezkedő hővezető cső is.

A ventilátor egy 600-1600 RPM-mel dolgozó, 120 mm-es, siklócsapágyas, halk működésű eszköz, aminek gumírozott oldaltalpai vannak, hogy ezzel is csökkentse a forgásból adódó rezgés mértékét. A PWM ventilátor 12 volton működik, 60 CFM légáramlat biztosítására képes maximálisan 32 decibel zaj mellett. A lapát rész fehér színű, a vázból pedig kék színű LED megvilágítás színesíti, így ez tökéletesen jó, hogy visszatérjünk a korábban említett Dark Rock TF-re, amely maximális zajszintje mindösszesen 26.7 dBA, ami ugyebár alacsonyabbnak tűnhet, mint az FSP hűtéséé, de az két ventilátoros, és az árkülönbség meg tudja magyarázni ezt a pár decibel eltérés.  

A hűtés összesen 823 g-ot nyom, foglalatok tekintetében pedig kompatibilis az Intel LGA 775, 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011 (+v3), 2066, illetve az AMD AM2(+), AM3(+), AM4, FM1 és FM2(+) foglalatokkal.  

Beszerelés 

A Windale 6 beszerelése különösen nem nehéz. Miután a hátlapot felszereltük, kiválasztjuk a  foglalathoz szükséges csavarokat, amikkel az alaplaphoz rögzítjük tartófelületet. Erre a felületre lehet majd  feltenni a tényleges tartószerkezetet.

FONTOS! AMD esetében a gyári foglalatot el kell távolítani! 

Miután ezekkel készek vagyunk, mehet a hűtőpaszta a processzorra, amire utána rá is kerülhet  radiátor. A radiátor felrakása utána már csak a hűtőblokk felfogatása maradt hátra a tartólemezekhez, amelyet a gyártó egy hidas rendszerrel oldott meg. A hídlemez mindkét végét fel kell fogatnunk, a már felhelyezett tartólemezekre. Ezzel ha megvagyunk, a nehezén túlestünk. Szándékosan hagytuk a végére a ventilátor felszerelését, mert ez gumis fogatókkal történik kifejezetten egyszerűen, de előtte jobban tesszük, ha a RAMokat betesszük a foglalatokba előtte, ugyanis elég kevés helyünk marad a memória modulok fölött, később pedig kellemetlen, ha kiderül, hogy túl nagy a memóriák hűtőbordája, és ez miatt le kelljen szedni a ventilátort. Ha viszont minden megvan, és nem történt semmi  probléma, akkor az alaplap mehet a gépházba a többi komponenssel együtt, és indulhat a tesztelés. 

Tesztkonfiguráció 

  • ASRock H270 Pro4
  • Intel Core I7 6700 
  • Kingston Hyperx Fury 16GB
  • M.2 SSD WD Black
  • FSP Hydro GE
  • GTX 970

Az Intel Core i7 6700 sosem arról volt híres, hogy egy hűvös processzor lenne. A Tesztelés folyamán a magyar fejlesztésű AIDA64 terhelőfelületét használtuk processzor és FPU terhelés üzemmódban. A külön FPU terhelés azért jó, mert nagyobb hőmérsékletet generál, mint a kombinált művelet végrehajtás, ugyanis ebben az esetben csak is nagy számítási kapacitást igénylő Floating Point Unit terhelés aktív. 

Összegzés 

A Windale 6 tökéletes választás azoknak akik jó teljesítményű processzor hűtőt keresnek 10.000 forint környékén.

vissza