Doom ('93) - új mod, új pálya, John Romero

2016-01-17 12:34:35

Hatalmas a felhajtás az idén debütáló új Doom játék körül, ám most mi az 1993-ban megjelent, első részről beszélünk. Több dolog is akad a terítéken.


 

 

A játékosok nagy része már-már odáig jutott, hogy a Doom cím hallatán az id Software idén megjelenő projektje jut eszébe és teljesen megfeledkezik róla (vagy soha nem is tudta), honnan, mikor is indult a játék története. Most kicsit visszatérünk a kezdetek kezdetéhez.

Korábban már beszámoltunk róla, milyen is, ha a fejlesztő cég egyik társalapítója játszik a részben saját maga által alkotott Doom-mal. Kicsit később egy új, minden eddiginél brutálisabb modról tudtunk meg egy-két dolgot. Most viszont ismét visszatérünk a játék egyik atyjához, John Romero-hoz, aki egy új pályával járult hozzá nemrég a projekthez. Utoljára 21 évvel ezelőtt, 1995-ben készített mapot az első részhez (az Ultimate Doom-hoz később is hozzányúlt még), talán éppen ezért látta elérkezettnek az időt, hogy dobjon rajta még egy keveset. Egyébként az E1M8: Phobos Anomaly újragondolt változatáról van szó, mely a Tech Gone Bad címet viseli és támogatja a 2-4 fős kooperatív és deathmatch módot is, és melyet bárki letölthet a Dropbox-ról.

Igen, jól látjátok, kemény 215 KB-nyi adatról van szó. A régi, szép idők, mikor még 66 MHz-es CPU-ra, 1 MB-os VGA-ra, 40 MB-nyi szabad helyre és 8 MB RAM-ra volt szükség a szórakozáshoz (mellesleg ez az első Doom gépigénye).

És akkor a címben szereplő másik téma, az új mod, melyről elmondható, hogy az eredeti terveket tárja elénk. Valószínűleg nem sokan, de talán a magasabb korosztályban bolyongó olvasóink tudják, hogy a Doom eredetileg egy Alien-játékként született volna meg, azonban néhány licencprobléma közbeszólt. Az Aliens: The Ultimate Doom egyenlőre csak egy béta fázisban lévő fejlesztés, ám elkészülte után minden pálya, ellenség és fegyver a xenomorfok világát fogja tükrözni. A jelenlegi verziót innen tölthetitek le, lentebb pedig egy videót is megtekinthettek, miről is van szó valójában.

Mit szóltok mindehhez? Nektek melyik volt életetek első számítógépes játéka?

vissza