Bonyodalom - ejtette a Facebook a mesterséges intelligenciát

2017-07-30 11:31:26

Újabb AI-t kellett leállítani, mielőtt még jobban felkavarja a port.


 

Nem először figyelhetünk fel effajta sztorira, főleg, ha a Terminátoron nevelkedtünk, de viccet félretéve igen, már itt tartunk 2017-ben. Hallhattunk már róla, hogy egy robotot az emberiség ellenségként való felmérése miatt kellett likvidálni, most pedig kommunikációs bonyodalmak okozták a fennakadást. Csodálatos és hihetetlen dolog a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, és a technológia terén elért eredmények. Ugyanakkor mindez az előbb említettek miatt aggodalmat is kelt, ezúttal a Digital Journal jelentései alapján...

Az AI-ba alapesetben az angol nyelvet táplálták be, azonban ahogy fejlődött, különféle apróságokkal toldotta meg a kommunikációt. Mindennek tetejére, ahelyett, hogy folytatta volna e nyelvet, kifejlesztett egy saját kódsort, melyek hatékonyabbá teszik az eszmecserét. Ezen kifejezések még a kutatók számára is érhetetlennek bizonyultak, Bob és Alice (a két robot) azonban tökéletesen folytatták a diskurzust anélkül, hogy bárki más tudta volna, miféle információkat osztanak meg egymással.

facebook ai mesterseges intelligencia

A kutatók úgy vélik, mindez sokkal több, mint holmi halandzsa, és bár legtöbb esetben az az „I”, illetve „to me” kifejezések többszöri ismétléséről van szó, nem találtak logikát benne.  I can i i everything else,” és „balls have zero to me to me to me...”, valamint hasonló mondatok sokasága közepette vitatták meg egymás között a dolgokat. Ezen technológia egy olyan reward rendszert használ, melyben fontos, hogy az adott folyamatnak haszna is legyen, az angol nyelvhez való ragaszkodásból pedig ez hiányzik. - tette hozzá Dhruv Batra.

Bár nem sokban különbözik az effajta kommunikáció az emberek által kreált shorthandektől, egyelőre csak találgatások vannak mivoltjára. A Facebook végül úgy döntött, lezárja e fordulót, elvégre mindennek célja az emberekkel való társalgás relérése volt.

vissza