Itt az iPhone 7 és 7 Plus, extraként pedig a Watch Series 2

2016-09-13 18:48:01

Az Apple megtartotta nagyszabású sajtóeseményét, amin a várakozásoknak megfelelően bemutatkozott az új Watch Series 2 okosóra, valamint az iPhone 7 és 7 Plus készülékek. Jön a Super Mario, adott lett a vízállóság, sokat fejlődtek a mobilok, de külsőleg csak keveset, és még a 3,5 milliméteres jack kimenet is hiányzik róluk.

 

Az eddigieknél talán egy kicsit csendesebb pár hét előzte meg az Apple hivatalos bejelentését, már ha persze a felrobbanó Samsung Galaxy Note7 készülékeket és azoknak visszahívását nem nézzük. Ettől függetlenül viszont az almás vállalat stílusosan szeptember 7-re időzítette sajtóeseményét, amin a két új iPhone készülék mellett egy új okosóra is bemutatkozott.

Az Apple Watch Series 2 névre hallgató ketyere legnagyobb vívmánya, hogy beépített GPS-t tartalmaz, így végre nincs szükség a telefonra a nyomkövetéshez. A másik fontos szempont, hogy vízálló, méghozzá 50 méter mélységig, így lehet vele úszni is - a hangszórónál a rezgés küldi ki a beszivárgott folyadékot.

Apple Watch Series 2

A hardveres erőforrást immár egy kétmagos processzor biztosítja, a grafikus chip is dupla olyan jól muzsikál, mint elődje, a képernyő fényereje pedig akár az 1000 nitet is eléri, vagyis napsütésben is bőven látni fogjuk a kijelzőt. A Watch OS 3-mal debütáló eszközből többféle, így Nike+ variáns is készül, az alapmodellek 269 dollárba kerülnek majd, lesz rajtuk Pokemon Go is, ha valakinek ez hiányzott volna.

Az óra után az iPhone-ra terelődött a szó, villámgyorsan fel is bukkant az iPhone 7 és a 7 Plus neve a háttérben. A kisebbik modell 4,7 hüvelykes, 750 x 1334, a nagyobbik pedig 5,5 inches és 1080 x 1920 pixeles IPS képernyővel látott napvilágot. Az akkumulátor mérete is különböző, előbbiben 1960, utóbbiban pedig 2910 milliamperórás telepet találunk, amik 14-15 órányi WiFi böngészést tesznek lehetővé, nagyjából 1-2 órával többet, mint a tavalyi generáció. A home gomb immár nem fizikai kialakítású, hanem nyomásérzékeny (3D Touch), munkáját a Taptic Engine motor segíti.

Apple iPhone 7 és 7 Plus

A burkolat alatt az Apple A10 Fusion névre keresztelt rendszerchip dolgozik, ez négy processzormagot tartalmaz, kettő erősebb (2,3-2,4 gigahertzes sebességen), kettő pedig energiatakarékos, a grafikus gyorsító szerepkörét egy eddigieknél 50 százalékkal erősebb, hatmagos IGP látja el. RAM-ból 2 illetve 3 gigabájtot szereltek be. Nagyszerű lépés volt, hogy mindkét Apple mobil IP67 védettséget élvez, vagyis por- és vízállóak. Ez a kivitelezés nem zavarta meg a céget abban, hogy végre előrukkoljanak egy sztereó hangszórós megoldással, az egyiket a beszélgetési hangszóró mellé rejtették, a másikat pedig a rendeltetésszerű helyére, alulra.

Apple iPhone 7 sztereó hangszóró

A kamera is fejlődött, végre valahára már mindkét kütyüben van optikai képstabilizátor, az f/1,7-es rekeszértékű szenzorok 12 megapixeles felbontású képek és 4K-s videók felvételére képesek. A 7 Plus még ennél is többet tud, két fényképezőt kapott, az egyik fotóz, a másik a mélységélességet méri és a zoomolást segíti (akár kétszeres optikai és ötszörös digitális). A hátteret is el lehet majd mosni, már ha kijön a szoftverfrissítés hozzá.

A szürke, ezüst, arany és pink mellett most már mélyfekete és fényes fekete verzió is lesz, de egyiken sem lesz sajnos 3,5 milliméteres jack kimenet, az Apple szerint ez idejétmúlt, ezért a Lightningba lehet majd dugni a füleseket, azért adnak egy átalakítót is. Ettől még a töltés és zenehallgatás egyszerre nem lesz lehetséges kábelen keresztül, és ameddig a wireless zenélés az új, közel 60 ezer forintos AirPodsnak hála megadatott, az etetés még mindig nem tudjuk madzag nélkül megoldani. A telefonokon már az iOS 10 operációs rendszer dolgozik, megvásárolható lesz a Super Mario Run játék is (kisebbfajta összeborulás volt a Nintendóval, de a game nem lesz iOS exkluzív).

Apple iPhone 7 és AirPods

Azért egy jó hírt hagytunk a végére: szerencsére az Apple is felocsúdott, és már 32/128/256 gigabájtos tárolóegységekkel lehet megvásárolni a telefonokat. A korábbi modelleknél és iPadeknél is (már amik még elérhetők hivatalosan) a 32-es lesz a standard, kivéve az iPhone SE-t. Magyarországon szeptember 23-án kerülnek forgalomba az újdonságok, a kezdőár 256 ezer forinttól indul, de a legdurvább 7 Plus modellért közel 380 ezer forintot kell majd kicsengetni.

vissza
Legolvasottabb cikkek