Az Intel összekötné alaplapjait az Optane memóriával

2017-05-19 19:38:44

Szeretné, ha az MSI döntése más gyártókat is ösztönözne.


 

Valószínűleg gondolkoztatok már rajta, miért kellene 15-20 ezer forintot költeni 16-32 GB-os Optane memóriamodulokra ahelyett, hogy ugyanennyiért egy sokkal nagyobb kapacitású SSD-t szereznétek be a tárhely gyorsítása érdekében. Nem vagytok vele egyedül, ezen aggodalom még a gyártók arcára is kiült, legalábbis a legújabb fejlemények ezt bizonyítják.

intel optane

A sztori ott kezdődött, hogy az Intel az ő processzorait támogató alaplapok gyártóit ösztönzi a lapok Optane memóriával való értékesítését. A MSI erre már a múlt hónapban rábólintott, mikor a Z270 Tomahawk Opt Boost-ját piacra dobta egy 16 GB-os modullal. Nos, a kékek ezt egy sokkal elterjedtebb dologként szeretnék elkönyvelni, hogy növelje a Kaby Lake processzorok és az azokat támogató 200-as szériájú alaplapok eladási arányait.

A kereskedők persze ezt nem tartják valami jó ötletnek már csak azért sem, mert az év később szakaszában a Coffee Lake processzorok is napvilágot látnak. Tény viszont, hogy ez árelőnyt kínálna a lap és a memória külön való értékesítésével szemben, valamint az Intel gyorsítótárazási megoldásán is javítana. Amint ez létrejönne, az Optane nem ennyire forró tételként szerepelne a piacon. A támogatás azonban korlátozott, hiszen ennek követelménye a Kaby Lake és a 200-as szériás alaplap.

msi z270 tomahawk opt boost

Van azonban még egy nagy hír ehhez kapcsolódóan: a TechPowerUp jelentései szerint az Intel még a Coffee Lake processzorok megjelenése előtt egyfajta „készletkisöprésbe” kezd, mely hatalmas áreséseket eredményezne. Ha ez igaz, talán az alaplap gyártók is is engedményekhez folyamodnak az új generációs bevezetése előtt. Akárhogy is, a lehetőségek tárháza széles, hiszen jelenleg több mint 130 féle alaplap létezik Intel 2XX-as chipsettel a piacon.

vissza