Asztali GTX 10XX széria kerül a notebook-okba is

2016-06-04 13:14:37

A Computex-en már hozzászoktunk a fura ötletekhez, azonban néhány hír jobban meglepi az embert, mint amire számítana. Ez történt most is.


 

Először is érdemes megjegyezni, hogy aki gaming notebook vásárlásában gondolkodik a közeljövőben, érdemes várnia legalább augusztus/szeptemberig. Bizonyára mindenki értesült róla, hogy bemutatták a GTX10XX szériát, a 16 nm-es eljárással készült, Pascal GPU-val szerelt videókártyákat. Állítólag a gyártó készen áll a notebook változatok bemutatására is. Az egészben a csattanó ott van, hogy nem lesz M-sorozat!

Ugyanúgy a desktop variánsok lapkái kerülnek a laposokba. Természetesen lesz különbség, például alacsonyabb TPN-n fog működni, illetve kevesebb shader egységgel, stb. lesz ellátva. Ez jó hír azok számára, akik notebook-on is a magas felbontás és részletesség hívei. Az M széria mindig is hatalmasat faragott le az asztali verziókból (pl. a 970M 1280 maggal 993 MHz-en, míg a 970 1664 maggal 1178 Mhz-en működik).

geforce gtx 1070 notebook

Mivel ezen kártyák nemrég kerültek bemutatásra, elképzlehető, hogy augusztus/szeptember körül ténylegesen notebook-okban is viszont láthatjuk őket. Hatalmas előrelépésnek számítana, hiszen a desktop változatok is mindösszesen 180, illetve 150 W-os TDP-vel rendelkeznek, szemben a 980Ti 250 W-osával. Na és persze nem is elképzelhetetlen, hiszen láttunk már teljes 980-nal hajtott notebookot.

Nyilván rengeteg kérdés megválaszolatlan marad egy ideig még. Egészen biztos, hogy az órajelekből csípni fognak, és ki tudja... Lehetséges, hogy az Nvidia végigjárja az utat, amit anno az Intel a Sandy Bridge processzorokkal. Gyárilag alacsony órajelet kapnak, ellenben viszonylag nagy tuningot bírnak a stabilitás megtartása mellett. Egy másik topik, hogy vajon a kisebb kijelzővel rendelkező modellek is megkapják az új szériát (980M-et csak a 17,3"-nál nagyobbak kaptak). Pár hónapon belül minderre fény derül!

vissza