ASRock H110M Combo-G - alaplap teszt

az alaplap minden olyan lehetőséget felkínál, melyre egy átlagfelhasználónak szüksége lehet
2015-12-02 17:17:51

Bizonyára egyikőtök sem maradt le az Intel 6. generációs processzorainak piacra kerüléséről. Nagy buzgósággal vártuk, mire is lesznek képesek a Skylake család tagjai. Sajnos az árcédulákat nem éppen az átlagfelhasználók számára lőtték be, de hát az újítást meg kell fizetni, még ha nem is akkora a teljesítménynövekedés, mint mi azt először vártuk.


 

H110M Combo-G(L1)

Ha a processzor drága is, úgy néz ki, a gyártók igyekeznek elérhetővé tenni számunkra számítógépünk fejlesztését, hiszen ekkora kaliberű processzorokhoz is kínálnak már a húszezer forintos árkategóriából alaplapokat. Ilyen például az ASRock H110M Combo-G, mi pedig arra hívatottunk, hogy bemutassuk őt nektek.

A microATX-es kialakításhoz képest az alaplap minden olyan lehetőséget felkínál, melyre egy átlagfelhasználónak szüksége lehet. Ahogy már említettem, az Intel Skylake processzorokkal kompatibilis, így értelemszerűen egy Socket 1151-es foglalattal van ellátva, ehhez pedig egy H110-es chipset párosul.  Az alaplap 6 fázisú, digitális vezérlésű tápellátással van felszerelve, melyről egy 8 tűs csatlakozó gondoskodik.

 

A nevéből is adódóan egy combo lapról van szó, tehát a 4 memóriafoglalat közül 2 darab DDR3-as, illetve 2 darab DDR4-es, melyek összesen 32GB-ig bővíthetők. Érdemes megjegyezni, hogy a 2 féle modul egyidejűleg nem használható! A slot-ok színekkel is meg vannak különböztetve: a feketék a DDR3-asok, melyeket maximum 1866 MHz-ig képes kezelni Intel ExtremeMemoryProfile (XMP) 1.2 és 1.3 támogatással, bár az Intel javaslata, hogy a központi egység épsége érdekében 1600 MHz és 1,35 V fölé nem ajánlatos menni. A piros, DDR4 slot-okat 2133 MHz-ig kezeli Intel ExtremeMemoryProfile (XMP) 2.0 támogatással, illetve 15µ aranyozott csatlakozókkal.

PCI Express csatlakozókból 3 darabot találunk. Ezek közül egy PCI Express 3.0 16x, egy PCI Express 2.0 16x és egy PCI Express 3.0 1x. Több grafikus kártya használatára is van lehetőségünk AMD QuadCrossFireX és CrossFireX támogatással.

ASMBH110MCOMBOG_3

Merevlemezek kezelésére 4 darab SATA3 6Gb/s csatlakozó áll rendelkezésünkre, ezek mindegyike rendelkezik AHCI, NCQ és Hot Plus támogatással is. A csomagolásban egyébként ehhez 2 kábelt is mellékel a gyártó.

A H110 Combo-G egy Realtek ALC887 AudioCodec által vezérelt, 8 csatornás audióval van felszerelve, ehhez pedig ELNA Audio kondenzátorok dukálnak. A zajszint nagy mértékben csökkenthető, hiszen ezek maradékárama 3 µA.

A hálózati vezérlő egy QualcommAtheros Gigabit LAN. Ennek vezérléséről a Giga PHY Intel l219V gondoskodik. Wake-On-LAN, PXE és Ethernet 802.3az támogatással is rendelkezik, ez utóbbi pedig komoly energiahatékonysággal bír. Ennek köszönhetően, ha nem teljes sávszélességében használjuk internetünket, jó pár W-ot megtakaríthatunk.

ASR_H110M_COM-G_02

A H110M Combo-G-n az alábbi csatlakozók találhatók meg:

- 1x COM port

- 1x TPM port

- 1x jumper

- 1x Power LED és Speaker

- 1x 4pines CPU hűtő csatlakozó

- 2x 4 pines ház hűtő csatlakozó (SATA- és felett és a PCI Express csatlakozók felett)

- 1x 24 pines ATX tápcsatlakozó

- 1x 8 pines 12V-os processzor tápcsatlakozó

- 1x előlapi panel csatlakozó

- 2x USB 2.0 port (4 külső USB 2.0 ellátására alkalmas)

- 1x USB 3.0 port (2 külső USB 3.0 ellátására alkalmas)

 

Az alaplap fel van szerelve túlfeszültség (FullSpikeProtection) és kisülés (ESD) elleni védelemmel is. Ezek gondoskodnak a feszültségingadozás elkerüléséről is, mivel néhány alkatrész elég érzékeny erre.

Az alaplap több helyen kapott műanyag borítást, ami a látni nem kívánt alkatrészeket és területeket hivatott elrejteni szem elől. Ilyen borítást találunk a kondenzátoroknál és a hátlapi I/O panelen.

A hátlapi I/O panelen elhelyezett csatlakozók:

- 1x PS/2 (egér/billentyűzet) port

- 1x D-Sub port

- 1x DVI-D port

- 1x HDMI port

- 4x USB 2.0 port

- 2x USB 3.0 port

- 1x RJ-45 LAN Port with LED (ACT/LINK LED, SPEED LED)

- HD Audio Jack csatlakozók (Line in / Front Speaker / Microphone)

PT01-h110m_combo-g

Ahogy már említettem, az ASRock H110M Combo-G tényleg minden átlagfelhasználó igényeit kielégíti. A 25.000 Ft körüli árcédula, a 3 féle grafikus kimenet (így átalakító nélkül használható bármilyen monitorral), a SATA Express és AMD CrossFire támogatás mind-mind pozitívumot jelent az alaplapra (és ránk) nézve. Mi több, nem kell DDR4-re váltanunk attól függetlenül, hogy beszereztünk egy Skylake processzort.

Aki viszont tuningolni szeretne, akár processzor, akár memória téren, vagy esetleg USB 3.1-el szemezget, sajnos a drágább termékek felé kell keresgélnie.

vissza
Legolvasottabb cikkek