Acer Iconia One 10 - tablet teszt

2016-03-25 11:10:24

A tabletek napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Kitűnő platform mindazoknak, akik nem a billentyűzet-egér vagy billentyűzet-touchpad kombóra esküsznek, a mobiltelefonjuk viszont nem elég a pihenőidőbeli internetezéshez, netán egy kis játékhoz. Az Acer Iconia One 10 is e szerkezetek táborát erősíti. Mi kipróbáltuk, most pedig jöjjenek a jellemzők, amiért érdemes, vagy épp nem érdemes a táblagépet megvásárolni.


 

Az Iconia One 10 családba több eszköz is tartozik, most pedig az B3-A20-as típusjelzésű tagot mutatjuk most be. Ahogy a dobozából kivesszük, szembetűnő a megjelenése. Kifejezetten szép a kialakítás, esztétikailag az előlapon elhelyezett hangszórók is jól mutatnak, ám használat közben ezt a negatívumok közé lehetne sorolni, mivel könnyen leárnyékolható attól függően, hogyan tartjuk magunk előtt. Minőségükre panasz nincs, mindaddig, amíg alacsonyan tartjuk a hangerőt. Mivel a magas hangok kerülnek kiemelésre, nagy hangerő mellett torzít és kifejezetten irritáló, hogy semmi mélyet nem hallunk.

Acer Iconia One 10

Amint felemeljük az eszközt, feltűnik a hátlap mintázata, ami fogásra kényelmesnek mondható, nehezebben csúszik rajta az ujjunk, ám kissé olcsó hatású és igencsak kopog, ha netán körömmel érünk hozzá, vagy letesszük valahová. Ha már a teszetős megjelenésnél tartunk, a méretet sem érdemes kihagyni a felsorolásból: a 10,1”-os IPS kijelzőt néhányan nagynak találnák, főleg mivel mindez még egy vastagabb szegélyt is kapott. Vannak azonban, akik pont erre vágynak, hogy például filmnézésnél ne kelljen belebújni a képernyőbe. Mentségére szóljon, jó oldala is van, hiszen az EZ Tasking alkalmazás segítségével a 10,1 col lehetővé teszi, hogy egyszerre két alkalmazás fusson előtérben, így esti filmünk közben akár egy levelet is megírhatunk. Mérete ellenére csak 1280x800-as felbontással ruházták fel, ami a 2015-ös megjelenést tekintve kissé kevés, de mivel egy, a középkategóriába belépő szintű gépről beszélünk, átlagosnak mondható. A külső fényhatásokat nagy mértékben visszaverő képernyő nem épp a pozitívumok táborát erősíti, mi több a fényerőt is csak manuálisan van lehetőségünk beállítani.

Bizonyára a kisebb felbontás melletti döntés egyik oka a hardveres korlát. Az Iconia One 10 a négymagos, ARM Cortex-A53-as processzort tudhatja magáénak, melynek órajele 600 MHz és 1,3 GHz között mozog. Ehhez 1 GB rendszermemória társul, ami tényleg nem mondható soknak: egy nagyobb igényű, 3D-s játék futtatása közben többször is megkapjuk a „Kevés a rendszer memóriája” figyelmeztetést, ám ennek ellenére melegedés nem tapasztalható. Ettől eltekintve azonban kisebb játékok, internetezés vagy filmezés közben stabilan futtatja az 5.1-es Android-ot. Ha már a specifikációknál járunk, a 16 GB-nyi tárhely elegendőnek mondható átlagfelhasználás esetén, ha pedig mégsem, 32 GB-ig bővíthetjük az eszközt. A bővítőhely az korábban már említett hátlapon kapott helyet, itt egy kis ajtót kipattintva férünk hozzá az SD-kártyához.

Acer Iconia One 10

Fényképekkel egyhamar biztosan nem fog megtelni a gép… E mondatból levonható, hogy a kamera teljesítménye nem éppen egetverő, de tekintve, hogy a tabletek többsége hasonlóan teljesít és egy ekkora eszközt nem fényképezni vesz az ember, úgy jó, ahogy van. Az előlapi kamera 2, míg a hátlapi 5 megapixeles, így még jobban érződik, hogy nem művészi fotókra szánták, de videócsevegéshez tökéletes, ehhez pedig egy beépített mikrofon is rendelkezésünkre áll.

A csevegés közbeni internetkapcsolatról a IEEE 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi gondoskodik. Adatátvitelhez rendelkezésünkre áll a 4.0-s Bluetooth és egy szabványos micro USB is. Ha ráraktuk kedvenc zenéinket, filmjeinket, mehet a táskába és irány a busz vagy vonat. Hosszabb utazásra is nyugodt szívvel vigyük magunkkal, hiszen a 6100 mAh-es akkumulátor filmezés közben kb. 10, míg kisebb igényű játékok (pl. Pixwords, Soccer Stars) közben kb. 7 órát bír. Maga a hordozhatóság terén sem okoz csalódást. A 260x170 mm-es méretével még egy kisebb táskában is elfér, a 9 mm-es vastagsággal járó 560 grammos súly nem igényel nagy erőfeszítést.

Acer Iconia One 10

Összességében tehát az Acer Iconia One 10 minden kritériumnak megfelelt, amire szánták, az alsóbb szegmensben tökéletesen kielégíti az igényeket. Pozitívumok közé sorolható az üzemidő, a gyorsaság, az érintőképernyő pontossága és érzékenysége, illetve a gyári alkalmazások megléte és a szoftveres extrák. A negatívumok csoportját erősíti a kamerák és hangszórók minősége, a magasabb terhelésnél fellépő instabilitás és a termék ehhez képesti 50-55 ezer forint körül mozgó ára.

vissza