A Spotlight igazi arca: emberek a Pulitzer-díjas csapat mögött

2016-07-21 11:28:21

A The Boston Globe Spotlight csapata Pulitzer-díjas riportsorozatában feltárta, milyen módszeresen tussolta el a Katolikus Egyház évtizedeken keresztül a papok által elkövetett gyermekmolesztálási ügyeket Bostonban. Az újságírók nyomozását bemutató, két Oscar-díjjal kitüntetett Spotlight című film DVD-n és Blu-rayen már kapható a Bontonfilm forgalmazásában. Ennek kapcsán leleplezzük a szakma igazi nagyágyúit, akik örökre beírták magukat az amerikai újságírás történelmébe.

 

[caption id="attachment_18145" align="alignnone" width="1200"]S_07041.CR2 S_07041.CR2[/caption]

Marty Baron (Liev Schreiber)

Martin Baron 2001 és 2012 között volt a The Boston Globe főszerkesztője, jelenleg a The Washington Postnál dolgozik. A Globe előtt a The Miami Herald vezető szerkesztője volt. A Globe-nál töltött ideje alatt a nemzetközi eseményekről való tudósítások aránya jelentősen eltolódott a helyi érdekeltségű oknyomozóriportok felé. Irányítása alatt tárta fel a Spotlight a bostoni katolikus papok által elkövetett szexuális zaklatási ügyeket, amiért a cikksorozat Pulitzer-díjat kapott.

Walter “Robby” Robinson (Michael Keaton)

Walter V. Robinson vezette a Spotlight nyomozását a bostoni Katolikus Egyház molesztálási ügyeinek feltárásakor. 1972 óta a Globe riportere és szerkesztője, fehérházi tudósítóként négy elnökválasztási kampányról és két elnökről írt beszámolókat. Az első Öböl-háború alatt a lap közép-keleti irodájának vezetője volt, összesen több mint 33 országból és 48 államból tudósított. Emellett több népszerű rovat szerkesztője is volt, valamint oknyomozó felelős-szerkesztő asszisztens, és a Spotlight szerkesztője hét évig. 2007-től 2014-ig Kitüntetett Professzora volt a Northeastern Egyetemnek.

 

[caption id="attachment_18146" align="alignnone" width="1200"]Spotlight_D2_365.DNG Spotlight_D2_365.DNG[/caption]

Michael Rezendes (Mark Ruffalo)

2002-ben Michael Rezendes neve alatt jelent meg az első leleplező cikk. Rezendes több, mint 10 éve erősíti a Boston Globe Spotlight csapatát. A Stanford Egyetem egykori John S. Knight újságíró ösztöndíjasa jelenleg is oknyomozó riporterként dolgozik, az egyik legutóbbi munkájában az állami börtönök mentális betegségekkel küzdő elítéltekre gyakorolt, időnként végzetes hatásáról írt.

Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams)

Sacha Pfeiffer öt évig volt a Spotlight tagja. Vagyonosodással, nonprofit szervezetekkel és jótékonysággal kapcsolatos témákról tudósít. Szenior riportere az All Things Considered és a Radio Boston című műsoroknak a WBUR hírcsatornán, műsorvezető a bostoni NPR rádióállomáson, és háziasszonya az NPR országosan elérhető Here & Now és On Point című műsorainak. A WBUR-nál készített riportjaival megnyerte a nemzeti Edward R. Murrow díjat.

Ben Bradlee Jr. (John Slattery)

Ben Bradlee Jr. 25 évig dolgozott a Globe-nál. A Spotlight tagja volt, szerkesztőként pedig felügyelte a lap State House-i és City Hall-i irodáit valamint a helyi híreket, és később helyettes vezető szerkesztővé nevezték ki. 1982 és 1986 között a Globe nemzeti kapcsolattartója volt. Több könyvet írt.

Matt Carroll (Brian d’Arcy James)

Matt Carroll 1987 és 2014 között volt a Globe riportere. A Spotlight adatbázis specialistája volt. Része volt a csapatnak, amely megnyerte a 2012-es George Polk-díjat a bírók ittas vezetési ügyekben tett felmentési arányait vizsgáló sorozatáért. 1994-ben elindította a Globe legelső belső weboldalát. Mielőtt 1997-ben csatlakozott a Spotlighthoz, üzleti és külvárosi hírekről tudósított. Jelenleg kutató a Massachusetts Institute of Technology (MIT) Media Laborjában az egyetem civil média központjában.

 

A Spotlight DVD-n és Blu-rayen már kapható a Bontonfilm Magyarország forgalmazásában.

 

spotlight_bd

vissza