A 10 legnagyobb költségvetésű sorozat

2016-02-07 14:25:02

Napjainkban egyre jobban veszik át a filmek szerepét a különféle sorozatok. Nem csak hogy egyre több van belőlük, de egy-egy korábbi filmből is készül adaptáció.


 

Most felsorakoztatunk 10 sorozatot, melyeket szó szerint egy vagyonból forgattak le. Hallhattunk már olyanról, hogy szinte megszámlálhatatlan számjegyű, kimondhatatlan összegből készítettek egy-egy filmet, esetlegesen egy fél város lezárásával vegyítve. Noha itt nincs szó semmiféle útzárról, a dollármilliók itt is röpködtek. Nézzük is a helyezetteket:

10. helyezett: Terra Nova - Az új világ

A FOX saját gyártású sorozata, mely egy évad után beadta a derekát. A producer helyét Steven Spielberg foglalja el, részenkénti 4 millió dolláros költségvetésével sikerült felkerülnie a listára. A bukáshoz hozzájárult a duplarészes, 14 millió dolláros premierepizód, a nagy mennyiségű speciális effekt és az Ausztráliába való utazások. Azonban egy kb. 10 milliós rajongói tábort sikerült összegyűjtenie, ami nem kis teljesítmény.

terra nova

9. helyezett: Deadwood

Az HBO saját sorozatáról beszélünk, főszerepben Timothy Olyphant-tal. Az egész odáig fajult, hogy ténylegesen megépítettek egy vadnyugati várost, több üzlettel, két szalonnal, istállókkal és otthonokkal, hogy korhűn tükrözze a díszletet és a kívánt hangulatot. A részenkénti 4,5 milliós költségvetéssel 3 évadig jutott a projekt, miután törölték. A DVD-k árusítása közben is bíztak benne, hogy egy kiadó felkarolja a Deadwood-ot egy utolsó szezon erejéig, de sajnos ez nem történt meg.

deadwood

8. helyezett: Boardwalk Empire

Itt kezdeném azzal, hogy nálam e sorozat kedvelés szempontjából az első helyet foglalja el. Kiváló történet, remek helyszín- és korválasztás, kiváló szereplőgárda és a hitelesség. A '20-as években járunk az amerikai Atlantic City-ben, ahol épp ezidőben rendelik el az alkoholtilalmat. Ám a felső rétegnek nem okoz nagy fejtörést a csempészés és az üzlet. Vagy mégis? Korhű, autentikus zene, díszlet, autók, fegyverek, ruhák, más nem is kell egy jó sorozathoz. Ezt tetézi még a nagyágyúk jelenléte, mint Arnold Rothstein, Lucky Luciano és Al Capone és az olyan színészek, mint Steve Buscemi. A rendezői székben Martin Scorsese foglal helyet. Nos, a maga 5 millió dollárjával részenként, és a pilot epizód 18 milliós költségvetésével a 8. helyre sikerült feltornásznia magát.

boardwalk empire

7. helyezett: A dumagép

E sorozat a legjobban fizetett színészek listájának élére kerülne, ám összköltségvetésben a maga 5,2 millió dollárjával a 7. helyre csúszik. Kelsey Grammer a 11. évadra akkora népszerűségre tett szert, hogy részenként 1,6 millió dollárt keresett, ezzel zsebre téve a teljes költségvetés 30%-át. Ehhez még hozzáadjuk David Hyde Pierce ($750,000), John Mahoney ($700,000), and Jane Leeves ($367,000) fizetését és máris a csillagos égen járunk, plusz a két kutya, Moose és Enzo is kapott 10 ezret részenként. Mivel a sztárok a keret mintegy 66%-át hazavitték epizódonként, nem csoda, hogy a befektetés miatt felkerült a listára a sorozat.

Frasier dumagep

6. helyezett: Trónok harca

Az összetett költségek közül gyakran kiemelendő a díszlet és a tartozékok ára, a helyszínekre való utazás költsége, és a színészek fizetése. Szerintem nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az HBO sorozata nagyon tarol mindegyikben. A pilot epizód a sok helyszín miatt elérte a 10 millió dolláros költségvetést. Ennek másik oka néhány jelenet újraforgatása a szereplők leváltása. A költségek egy részét átvállalta egy észak-írországi ügynökség, amiből nem jött ki túl rosszul, mivel apletykák szerint egy kezdeti, 15 milliós beruházás eddig 100 milliós nyereséget hozott nekik. A részenkénti 6 milliós (tavalyi évben már 8 milliós) kerettel a 6. helyet sikerült elérnie.

game of thrones

5. helyezett: Camelot

Hiába a kiváló szereplőgárda, benne Joseph Fiennes-szel, Jamie Campbell Bower-rel és Eva Green-nel, a sorozatot az időzítés vezette a bukáshoz. Mivel a pilot epizódot 2 hónappal a Trónok harca premierje előtt vetítették le, a lovagok, a nők és a kardok pedig George R. R. Martin művében is fellelhetők voltak, a nézőket nem volt nehéz elcsábítani a meglepetésekkel teli törtnettel. A díszlet, az utazások és a fizetés, mely együtt 7 milliós dollárt takart részenként, olyan terhet rótt a stáb vállára, mely hatására az első évad után elkaszálták a Camelot-ot.

camelot

4. helyezett: Marco Polo

Akárcsak a Trónok harca, a Róma, vagy a Camelot, a Marco Polo is egy teljesen más korba kalauzol minket, méghozzá az 1200-as évekbeli Kublai Kahn idejébe, így remek bevételi forrásnak tűnt. Nem is hazudtolta meg magát, azonban a bevétel mellett a költségek is emelkedtek. A Netflix hatalmas összegeket zsebelt be a sorozattal. 2016-ra berendelték a második évadot és remélik, hogy a költségeket sikerül jóval az eddigiek alatt tartani. Az első évad 10 részének összes kiadása meghaladta a 90 millió dollárt. Ezt már nem nehéz részekre lebontani és mindjárt érhető, hogyan sikerült elérnie a 4 helyet.

marco polo

3. helyezett: Jóbarátok

Igen, jó sorozatra gondoltok, nem olvastátok félre, ugyanis a széria utolsó évadában a részenkénti 10 milliós költségvetés volt az átlag. Kevesebb díszlet, rövidebb részek, komédia, de akkor mégis mi kerül ennyibe? A megállapodás, bizony! A szereplők hírnevével ugyanis a fizetés is arányosan nőtt. Nos, a 10 évad alatt akkora sztár lett David Schwimmer-ből, Jennifer Aniston-ból, Matthew Perry-ből, Lisa Kudrow-ból, Courteney Cox-ból, és Matt LeBlanc-ból, hogy az utolsó évadban fejenként 1 milliót kerestek epizódonként, ezzel a 10 milliós keret 60%-át bezsebelték.

Friends jobaratok

2. helyezett: Róma

Egy szezon erejéig átfedés volt a Róma és a Deadwood között, ami igencsak megterhelte az HBO-t, ám szerencséjére a BBC-vel kötött megállapodás eredményekén átvállalták a költségvetés 15%-át. A széria hatalmas sikert aratott: 7 Emmy-díjat nyert és Golden Globe-ra is jelölték, emellett pedig a kritikusok és történészek szívébe is beásta magát. A több száz fős gárdával és az olaszországi forgatásokkal az HBO próbálta kézben tartani a dolgokat, ám a második évad után nem találtak elég indokot a folytatásra, így az íróknak kiadták a gyors befejezés feladatát. Az események rettentően felgyorsultak. Ennek oka, hogy már a 3-4, de még az 5- évad is be volt tervezve, ami Egyiptomban, illetve Palesztinában játszódott volna és a Messiás születését mesélte volna el. Az íróval azonban a második évad felénél közölték, hogy véget ér a dolog, így a 3-4-et besűrítették a másodikba. Az HBO utólag belátta, hogy hiba volt abbahagyni a dolgot, azonban kétszer eladni egy sorozatot már nagyon keveseknek sikerül. A maga, szintén 10 milliós költségvetésével epizódonként a dobogó második fokára sikerült felkapaszkodnia.

rome

1. helyezett: Vészhelyzet

Igen, bármennyire is meglepő, a '90-es évek egészségügyi sorozata járt a legnagyobb kiadásokkal. 1996-ban és '97-ben két rekordot is sikerült döntenie a szériának, és mivel George Clooney közben hatalmas hírnévre tett szert, az NBC mindenképp marasztalni akarta, emiatt elképzelhetetlenül magas összegeket fizettek neki. A negyedikről az ötödik évadra a minősítések 15%-át elvesztette és '99-ben Clooney is elhagyta a színészgárdát. Ám a széria kapott még támogatást, így 2009-ig, 15 évadon keresztül futott még. A részenkénti 13 milliós kiadásával ('98-'99) a Vészhelyzet áll a dobogó felső fokán.

ER veszhelyzet

Valljátok be, nem így képzeltétek el a listát, ugye? Nektek melyik a kedvenc sorozatotok?

vissza