40 TB-os(!!!) merevlemez-kapacitást ígér pár éven belül a Western Digital

2017-10-12 21:11:04

Ez nem kevés adatot jelent...


 

A merevlemez-gyártó cégek felől az elmúlt időszakban egyre nagyobb a hírforgatag: egyesek 14, mások 16-20 TB-os HDD-ket terveznek készíteni a nem túl távoli jövőben. Nos, ami a Western digital-t illeti, ők a 40 TB-ot vették célba, és elmondásuk szerint 2025-re mindezt akár meg is haladhatják. Ehhez a kulcs a MAMR technológiában rejlik.

western digital 40 tb hdd

A Microwave Assisted Magnetic Recording, vagy egyszerűen csak MAMR mikrohullámú tér segítségével gondoskodik az adatok rögzítéséről, ezzel pedig rendkívül nagy adatmennyiség férhet majd egyetlen merevlemezre. Ezen technológia mellett a cég a közelmúltban a HAMR-ral is foglalkozott, mely szintén egy adatsűrűség-növelő eljárás, ám ő a hőt hívja pártfogásul.

40 tb hdd mamr technology wd

A WD a MAMR-ban elért teljesítményére büszkébb, mellyel akár a 4 Tb/inch2 adatsűrűség is elérhető. Mint minden meghajtót, ezt is héliummal töltik majd fel, és először a a vállalati réteget célozzák, de e nagyobb kapacitású megoldások is beszivárognak majd a fogyasztói térbe! Nemrég mutatták be egyébként első 14 TB-os merevlemezüket, ám a Seagate nem sokkal később 16-18 TB-os, majd 2020-ra 20 TB-os tárolókat ígért, néhány hete pedig a Toshiba is bemutatta saját 14 TB-os modelljét.

vissza