Vámpírsztorik Lugositól a Hotel Transylvania 2-ig

2016-02-22 17:32:53

[caption id="attachment_10196" align="aligncenter" width="620"] BRAM STOKER'S DRACULA (1992) WINONA RYDER, GARY OLDMAN BSD 037 MOVIESTORE COLLECTION LTD[/caption]

Ki ne ismerné Drakula legendáját, aki fiatal lányokat csábít el démoni randevúkra, hogy aztán a vérüket ontva örök sötétségre kárhoztassa őket? Az erdélyi gróf és a vámpírok történetét ma már szívesen romantizálják vagy parodizálják, de eredetileg nem volt más, mint kőkemény horror. Íme öt vámpírmozi, amit egyszer mindenképp látnod kell, köztük a Hotel Transylvania 2, ami hamarosan DVD-n, Blu-rayen és 3D-ben is elérhető.

Drakula (Dracula)

A kihagyhatatlan, az örök, a legnagyobb klasszikus! Az 1931-ben bemutatott alkotás a vámpírfilmek alapja, ez az a film, ami világsztárra tette Lugosi Bélát. Sejtelmes és hátborzongató, épp olyan, amilyennek egy igazi horrornak lennie kell. A Bram Stoker regényének színpadi változatán alapuló mesterműben Csajkovszkij zenéje teszi még fagyosabbá a hangulatot, amit Tod Browning zseniális munkája vitt olyan sikerre, hogy egy életre megalapozta a vámpírfilmek jövőjét.

Drakula (Dracula)

Ugyanaz a cím, mégis egy másik kor és egy másik felfogás. Francis Ford Coppola 1992-es horrorja akár egy romantikus film is lehetne, hiszen a történet szerint a halálból éjjelente visszajáró véreskezű vajda csak elhunyt feleségét keresi, csakhogy amikor megtalálni véli Londonban, elszabadul a pokol. A produkció egy igazi csemege a nagy nevek rajongóinak, hiszen a főbb szerepekben Gary Oldman, Winona Ryder, Keanu Reeves, valamint az Oscar-díjas Sir Anthony Hopkins látható.

Engedj be! (Lat den rätte komma in/Let the Right One in)

Kakukktojás az összeállításban, de mindenképp érdemes megemlékezni erről a 2008-as svéd alkotásról, amely a művészi dráma szintjére emeli az egyszerű horrort. A többszörös fesztiváldíjas produkcióban a főszereplő kisfiú a szomszéd kedves, de fura kislánynál talál csak megnyugvást. Hogy milyen hatással lesz az iskolában zaklatott, otthon sorozatgyilkosokról szóló képeket gyűjtögető gyerekre az új barátság? Belegondolni is rémisztő.

Drakula halott és élvezi (Dracula: Dead and Loving It)

Leslie Nielsen soha nem vette magát túl komolyan, talán épp ezért is kedvelik annyian. 1995-ös vígjátékában Drakula grófot vette célkeresztbe, aki Nielsen által megformálva démoni vérszívás helyett inkább már csak az emberek halálra röhögtetésében erős. Érdekesség, hogy a filmet az a Mel Brooks rendezte, aki a következő kihagyhatatlan vámpírsztoriban, a Hotel Transylvania 2-ben Vlad-nak kölcsönözte a hangját.

Hotel Transylvania 2: Ahol még mindig szörnyen jó (Hotel Transylvania 2)

A 2012-es animáció sikere után szinte evidens volt a folytatás, és a második részben minden egy kicsit jobb irányba változik. Az addig kizárólag szörnyeket fogadó hotel megnyitja kapuit az emberek előtt is, lezárt koporsójában pedig Dracula azért aggódik, hogy félig ember, félig vámpír unokája nem mutatja a vámpírlét jeleit. Miközben barátaival – az első részben megismert Frankeinsteinnel, Murray-jel, Wayne-nel és Griffinnel - szörnyen jó kiképzésben próbálják részesíteni a kis Dennist, beállít Drac zsémbes és ódivatú apja Vlad, akit sokkol a hír, hogy a dédunokája nem tiszta vér, ráadásul már emberek is laknak a hotelben!

Hotel Transylvania 2: Ahol még mindig jó - február 23-tól DVD-n és Blu-rayen (2D és 3D-ben) is elérhető a Bontonfilm Magyarország forgalmazásában.

 

vissza