Synology RT6600ax - Áttekintés

2022-06-01 10:28:00

Az RT6600ax egy háromsávos wifi 6 router, mely kiváló lefedettséget biztosít és az első olyan routerek közé tartozik ami 5,9 GHz-es frekvencián is működik. Böngészőből vezérelhető operációs rendszere átlátható és számtalan beállítási lehetőséget tartalmaz és extraként NAS kiszolgálóként is használható. 


Az RT6600ax érkezését már sokan várták, ugyanis a gyártó 2018-ban mutatott be utoljára routert. 

Synology RT6600ax 

A Synology első wifi 6 támogatással érkező routere úgy tűnik magasra teszi a lécet ebben a szegmensben. Az eszköz előnyei közé soroljuk a megbízható wifi lefedettséget és teljesítményt, a széleskörű testreszabhatóságot. Ahogy azt már elvárjuk a mai routerektől az RT6600ax önállóan és mesh rendszerben is működik. Egy külső merevlemez csatlakoztatásával akár NAS-ként is használhatjuk az eszközt.

Az eszköz kialakítása kiváló szellőzést biztosít és minden olyan csatlakozót megtalálunk rajta amire szükségünk lehet. Ebbe beletartozik egy WAN, egy 2,5GbE Lan és három gigabites lan port és egy USB 3.2-es csatlakozó a külső adattárolók számára. 


Ami igazán figyelemre méltó funkció a kettős WAN port lehetősége. A 2,5 GbE lan port kettős funkcióval bír, így ha szükség van rá akkor WAN portként is funkcionál. Ez akkor igazán hasznos funkció ha két internet hozzáféréssel rendelkezünk. 

Hardver

Az RT6600ax processzora 1,8GHz ami mellé 1GB RAM társul 256MB Flash tárolóval ami a webes felhasználófelület működését biztosítja. 

Az első 5GHz-es sáv 4 x 4 MIMO-val rendelkezik, és akár 4804Mbps teljes sávszélességet is biztosíthat, a második 5GHz-es sáv 2 x 2 MIMO és 1200Mbps-ig terjed, a 2,4GHz-es csatorna pedig 600Mbps-ot biztosíthat.

Ami igazán kiemeli ezt a routert a jelenlegi versenytársai közül az az 5,9GHz-es frekvencia használatának a lehetősége. Az 5GHz-es sávnak ez a része - amely az UNII-4 (Unlicensed National Information Infrastructure 4) kategóriába tartozik - évtizedek óta tiltott terület volt a fogyasztói hálózati márkák számára, de az FCC 2020-ban engedélyezte otthoni használatra, és az RT6600ax az egyik legelső olyan router, amely kihasználja a frekvencia előnyeit.

Miért jó az 5,9GHz-es tartomány?

Az 5,9 GHz-es sáv lehetővé teszi az RT6600ax számára, hogy 80 MHz-es és 160 MHz-es csatornákat szolgáltasson, amelyek mentesülnek mindenféle interferenciától. Jelenleg ez még nem egy olyan extra amire sokan felkapják a fejüket, mivel nem nagyon van a piacon forgalomban olyan eszköz ami ezen a spektrumon működik. 

Működés

A mai kor követelményei közé tartozik, hogy a router beállítása egyszerű legyen , ne igényeljen szakembert vagy külső segítséget. A Synology RT6600ax teljesen megfelel ezeknek az elvárásoknak. A beállítás történhet böngészőn vagy Android és IOS rendszerekre is elérhető DS Router alkalmazáson keresztül. A DS Routert az RT6600ax számára átdolgozták, és az alkalmazás mostantól lehetővé teszi a router és a mesh konfigurációk közvetlen beállítását. Lehetővé teszi a porttovábbítás és a VPN-kapcsolatok konfigurálását, valamint a forgalomszabályozás szabályainak kezelését.A DS Routeren belül megtekintheti a valós idejű hálózati statisztikákat, a csatlakoztatott eszközök számát, frissítheti a firmware-t és konfigurálhatja a biztonságos hozzáférést, és a legtöbb felhasználó számára ez több mint elegendő lehet az RT6600ax beállításához és kezeléséhez. Ha az összes elérhető funkciót szeretné elérni, akkor a webes felhasználói felületet kell használni.

Hasznos funkciók

A Traffic Control egy hasznos funkció, amellyel nyomon követheti a valós idejű használati statisztikákat, és részletes napi vagy heti adatokat kaphat, áttekintést adva az egyes eszközök feltöltési és letöltési statisztikáiról, és láthatja, hogy mely domainek bonyolítják a legnagyobb forgalmat.

A Safe Access az SRM-be épített szülői felügyeleti funkció, amely a felület többi részéhez hasonlóan széleskörű funkciókészlettel rendelkezik, és nagymértékben konfigurálható. Beállíthatja az egyes eszközök Wi-Fi hozzáférésének használati korlátait, letilthatja a webhelyekhez való hozzáférést, engedélyezheti a biztonságos keresést a keresőmotorok között.

A router egyik extra érdekes használati módja a NAS-kiszolgálóként való használat. Csak csatlakoztasson egy külső meghajtót, telepítse a Media Server csomagot, és máris egy NAS-t kap, amely könnyedén streamelhet tartalmat az otthoni hálózat összes eszközére. Fontos megjegyezni, hogy az eszköz nem rendelkezik egy valódi NAS teljes eszköztárával.

Specifikáció

Wifi Háromsávos AX6600
5GHz Wifi (1) 4X4 wifi ax, 480Mbps, 20/40/80/160MHz
5GHz Wifi (2) 2X2 wifi ax, 1200Mbps, 20/40/80/160MHz
2,4GHz Wifi 2X2 wifi ax, 600Mbps, 20/40MHz
Processzor 1,8GHz, négymagos
Memória 1GB
Tároló 256MB flash
Lan 1X 2,5 Gigabit, 3X gigabit
WAN Elsődleges dedikált gigabites és egy 2,5 gigabites másodlagos (Lan1 port)
Antenna 6 fix
MESH további 6600ax egységekkel
USB 1X USB 3.2 Gen 1X1
Méretek 175X320X200 mm, 1,6 Kg

Kinek ajánlott: 

  • Ha olyan Wi-Fi 6 routert szeretne, amely kiemelkedő teljesítményt nyújt.
  • Széleskörű konfigurálhatóságra vágyik
  • olyan útválasztóra van szüksége, amely NAS-kiszolgálóként is használható.
  • Szükséged van robusztus szülői felügyeletre

Kinek nem ajánlott:

  • 10 GbE LAN-portokat szeretne
  • Link Aggregációra van szüksége

Összegzés

Ha Wi-Fi ac routert használ, és fontolgatja a Wi-Fi 6 megoldásra való átállást, vagy jobb nagyobb lefedettségű routerre van szüksége, az RT6600ax az ideális választás. Ez egy csúcskategóriás router, amely jól konfigurálható, bővíthető és bármikor hozzáadhat mesh pontokat, ha úgy érzi, hogy vannak olyan területek a házában, ahol nem megfelelő lefedettség.

Az RT6600ax az alapokat biztosítja: gyors Wi-Fi-kapcsolatot biztosít, számos biztonsági funkcióval és könnyen használható szülői felügyeletet kínál, és NAS-kiszolgálóként is használható, ha külső merevlemezen tárolt tartalmakat szeretne streamelni az otthoni hálózaton lévő eszközökre.

Synology RT6600ax telepítési útmutató

vissza
Legolvasottabb cikkek