Synology MR2200ac mesh router áttekintés

2020-08-28 19:20:00

Pár évvel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen volt az ami ma már szinte mindennaposnak számít. Ide tartozik a mobil üzletág rohamos fejlődése, az előfizetések megfizethetősége is. Manapság már terjed az 5G de amíg ez nem volt bizony sokunkkal megesett, hogy a tömegközlekedésen nem volt netezés, messenger vagy bármi amihez net kellett. Ki ne mondta volna párszor örömmel, hogy “végre wifi”. Ahogy a mobilos előfizetéseket és azon belül is a korlátlan internet csomagokat egyre kedvezőbb áron lehetett elérni a szolgáltatóknál egy ideig úgy is nézett ki a helyzet, hogy a wifi a háttérbe szorulhat a hétköznapokban. És ahogy az lenni szokott a technológia megint elér egy olyan szintet ami a már-már hétköznapi kényelmi szolgáltatásokat egy új szintre emeli. A wifi mindig egy kényelmi szolgáltatás volt olyan korlátokkal amit a mesh hálózatok lebontanak. 

Mesh hálózat

A MESH hálózati eszközöket már sok gyártó kínálatában találunk (Tp-link, Tenda,Netgear,Ubiquiti, Google), így a legtöbb esetben az ár lesz a döntő tényező ha valaki vásárolna egyet. A lényege a rendszernek, hogy több hozzáférési pontot tudunk telepíteni amik egymással kommunikálnak és eközben lényegesen kiterjesztik a hálózat lefedettségét. Ezzel a technológiával végre elérhető, hogy akkora területet fedjünk le amennyit a pénztárcánk megenged. Most biztos van aki azt gondolja, ez mitől nagy dolog, hiszen ezért léteznek a repeaterek ( jelismétlők ) és ugyanezt csinálják. De szerencsére nem ugyanaz a megoldás. Még a hagyományos jelismétlőknek a routerre kapcsolódnak és a továbbított jel sok esetben sokkal gyengébb lesz ( powerlineok esetében pedig zajosabb ) addig a mesh hálózatban a hozzáférési pontok egymással is kommunikálnak és dinamikusan tudnak kapcsolatot váltani. 

Synology MESH router MR2200ac

A MESH hálózatok korszerű technológiája magában foglalja az egyszerű beállítási lehetőséget és a szinte teljes automatizációt. Egy jól összerakott hálózat esetén már nem kell arra figyelnünk, hogy a 2,4Ghz vagy 5Ghz-es csatornára csatlakozzunk, hiszen a rendszer ezt megoldja nekünk magától és minden eszköznek a legoptimálisabb sávot biztosítja. Az MR2200ac SRM rendszere gyakorlatilag gyermeki egyszerűséggel beállítható és testreszabható. A hálózat állapota bármikor ellenőrizhető ha esetleg valami rendellenes dolgot tapasztalunk, de a rendszer minden olyan eseményről értesíthet minket ami a hálózat teljesítményét negatívan befolyásolja.

Biztonság

Ahogyan sok gyártó a Synology is különösen nagy hangsúlyt fektet a gyermekek védelmére. Egy jól kiépített hálózattal nem kell minden a gyermekek számára elérhető eszközön szülői felügyeletet beállítani, elég a rendszerben megadni a szükséges biztonsági illetve felügyeleti paramétereket. Természetesen emelett a hálózatra csatlakoztatott eszközök védelme is fontos. Az MR2200ac a legújabb wifi szabványok támogatásával akadályozza meg eszközeink esetleges lehallgatását vagy, hogy adataink illetéktelenek kezébe jussanak.

Tipp

Ha tetszett a MESH hálózat és úgy gondolod szeretnél egy ilyen rendszert kiépíteni akkor az MR2200ac-t érdemes egy RT2600ac routerrel párosítani.

vissza
Legolvasottabb cikkek