QNAP TS-231P

2018-04-15 04:05:00

A márka szellemiségének értelmében (QNAP - Quality Network Appliance Provider – Minőségi Hálózati Eszközszolgáltató), a QNAP Systems Inc. célja, hogy olyan élvonalbeli hálózati adattárolót (NAS) és videótárolót (NVR) alkosson, mely funkciókban gazdag, egyszerűen használható, robosztus, de mégis nagy adattárolási kapacitású, valamint abszolút megbízható eszköz. A QNAP egyesítette a technológiát és a dizájnt a minőség érdekében, ami egyértelműen javítja az üzleti hatékonyságot a fájlmegosztás, a virtualizált applikációk, az adatmenedzsment és a videó-megfigyelés területén is, akárcsak az otthoni felhasználók igényeinek megfelelő multimédiás szórakoztatóközpont élményét. Központja Tajpejben található. A QNAP az egész világon elérhetővé teszi megoldásait az innováció és szenvedély jegyében.

Mi is az a NAS?

A NAS egy rövidítés mely az angol Network Attached Storage szóból származik, magyarul hálózati adattároló. Minden NAS-ban egy gyárilag előkészített szoftver gondoskodik arról, hogy adatainkat legyen akár file vagy multimédia tartalom zökkenőmentesen, logikusan, komolyabb hozzáértés nélkül rendszerezni tudjuk és akármikor megoszthassuk másokkal vagy elérhessük okostelefonunk segítségével.

TS-231p

A QNAP portfóliója igen széles és egyaránt megtalálhatók benne az otthoni vagy kisebb cégeknek szánt NAS-ok és megtalálhatók benne a komoly felhasználóknak szánt NAS-ok is melyeken akár 4K-s videót is lehet valós időben vágni, szerkeszteni. Mostani tesztünk alanya a TS-231P melyet kifejezetten otthoni felhasználásra javasolunk.

A QNAP TS-231P egyszerű letisztult designnal készült.A külső burkolat fehér műanyag(169 x 102 x 219 mm), az elején találunk 5 db ledet melyek visszajelzésre szolgálnak, 1 db USB 3-as csatlakozót. Ugyanitt helyezték el a bekapcsológombot és a gyorsmentésre szolgáló backup gombot is. A készülék hátulján találunk még 2 db USB 3-as csatlakozót melyekre külső merevlemeztszünetmentes tápegységet vagy akár nyomtatót is köthetünk. Találunk még 2 gigabites RJ45-ös hálózati csatlakozót és egy Kensington zárat is. A TS-231P egyidejűleg 2 lemez vagy SSD befogadására képes, melyeket lehetőségünk van RAID0 vagy RAID1-be (RAID opciók rövid áttekintése ) kötni. A beépíthető merevlemez kompatibilitási listáját itt lehet megnézni. Ha kiváncsiak az összes eszközre ami ezzel a NAS-sal kombatibilis akkor a teljes kompatibilitási listát itt találják.

A QNAP TS-231P NAS-t egy Alpine AL-212 1.7 GHz-es processzor hajtja, melyhez 1Gb DDR3-mas RAM és 512 Mb NAND flash memória tartozik. Ezeket az erőforrásokat a QNAP QTS 4.2.2.-es operációs rendszer fogja össze. A QTS egy igazán letisztult felülettel rendelkezik, mely minden esetben a felhasználó keze alá dolgozik, hogy a lehető legegyszerűbb módon állíthassunk be mindent amit szeretnénk. A fejlett QTS rendszer egyik alappillére a könnyen kezelhető alkalmazások sokasága. Az alkalmazások között megtalálunk fotóalbumokat, weboldalakat, filekezelőket (melyen keresztül megtekinthetjük fájljainkat vagy akár belenézhetünk a NAS-on tárolt videókba is), tartalomkezelőket, videómegosztókat (mivel a 231P támogatja a valós idejű videó transzkódolást is, ez egy igazán érdekes opció) vagy akár IP kamerás megfigyelőrendszereket is.

TS-231P - Az első lépések

A QNAP minden lehetőséget megragadott annak érdekében, hogy megkönnyítse a felhasználok dolgát. Ezt a célt szolgálja a QFinder Pro alkalmazás melyet ha telepítünk asztali számítógépünkre elfelejthetjük a bonyolult beállításokat, mivel a program magától megkeresi a hálózatra csatlakoztatott QNAP NAS(oka)t és lehetőségünk van egy kattintással belépni vagy menedzselni a kijelölt NAS-t.

Ha a QFinder Pro alkalmazásban a bejelentkezés ikonra kattintunk akkor alapesetben az alábbi képernyő fogad minket, melyet a későbbiekben akár át is szabhatunk egyedi igényeink szerint.

Amit fontos az elején megemlíteni, hogy senkinek nem kell izgulnia ha esetleg nem preferálja az idegen nyelveket hiszen a QNAP TS-231P felülete magyar nyelven is elérhető.

Belépés után egy teljesen felhasználóbarát felület várja, hogy megkezdjük a NAS-unk konfigurálását.

TS-231P - Belépő egy új világba

Előzöekben már szó volt röviden a NAS-hoz használható programokról, de most beszéljünk róluk részletesebben. A mai világban már szinte elengedhetetlen az, hogy bizonyos fájlokhoz, legyen szó akár dokumentumról, egy családi fényképről, vagy videóról, bárhonnan hozzáférjünk az okostelefonunk segítségével. A QNAP erre kínál nekünk lehetőséget Android és iOS mobilalkamazások segítségével.

A fontosabb mobil alkalmazások és felhasználási területeik:

Qfile
A Qfile segítségével menedzselhetjük a NAS-unkat, kereshetünk rajta és megoszthatunk fájlokat akár e-mailen keresztül is.

Qmanager
Menedzselhetjük és monitorozhatjuk a NAS-unkat.

Qmusic
Hallgathatjuk kedvenc zenéinket bárhol és bármikor.

Qphoto
Fényképek böngészése és menedzselése és akár megosztása.

Qvideo
Videók böngészése és menedzselése és akár megosztása.

Qnotes
Jegyzetek, bejegyzések menedzselése és akár megosztása.

Qqet
Letöltésvezérlő

Vmobile
IP kamerák menedzselése és a felvételek megtekintése

Qremote
Fényképek, videók, zenék lejátszása TV-n.

Fontosabb belső alkalmazások és felhasználási területeik:

Az első fontos alkalmazás az Appcenter, melyen keresztül elérünk minden olyan alkalmazást amire szükségünk lehet.

Az Appcenterben rendkívül egyszerű dolgunk van, csak kikeressük a számunkra fontos vagy érdekesnek tűnő alkalmazást és a program ismertetőjében megnyomjuk a telepítés gombot és a NAS automatikusan elvégzi nekünk a telepítést és már használhatjuk is az alkalmazást.

A legtöbbet használt alkalmazásokról röviden:

Photo Station

Első lépésként látogassunk el az Appcenterbe és telepítsük a Photo Station alkalmazást. A Photo Station QTS 4.2 és újabb QNAP operációs rendszerre telepíthető.

A Photo Station egy kiváló alkalmazás arra, hogy fényképeinket menedzseljük. Az alkalmazásban lehetőségünk van mappába rendezni a fényképeinket, jogosultságokat beállítani, hogy ki férhet hozzá a fényképekhez, legyen szó a NAS egy másik felhasználójáról vagy akár külső hozzáférésről. Számtalan kiváló opcióval rendelkezik a Photo Station, de az egyik ebből ami igen figyelemreméltó, hogyha megosztunk meg egy albumot, akkor láthatósági időt is állíthatunk be, vagyis szabályozni tudjuk, hogy mennyi ideig legyen elérhető az album. Az albumbainkba lévő képeket egy egyszerű kattintással megoszthatjuk e-mailen, szociális hálózatokon ( pl Facebook ) vagy egyszerűen lekérhetünk egy linket, amit ha elküldünk valakinek, az megtekintheti az adott képet.

Video Station

A Video Stationt is, - akárcsak a Photo Station alkalmazást, - az Appcenterből tudjuk egy pár kattintással telepíteni.

A Video Station alkalmazásban szintén lehetőségünk van megosztott mappákat létrehozni, melyekhez szintén lehet jogosultságokat állítani. Azért, hogy a felhasználói élmény nagyobb legyen a feltöltött filmekhez bélyegképeket is létrehoz a rendszer automatikusan.
Több információt szeretne? Érdekelné ki a rendező vagy kik a szereplők egy-egy filmben vagy sorozatban? Semmi gond, a Video Station ebben is a segítségére lesz! Lehetősége van a Video Station kiegészítőket letölteni, melyek automatikusan az IMDB illetve TMDB filmadatbázisok adatait hozzárendelik a NAS-ra feltöltött filmekhez.

Music Station

A megszokott módon, az Appcenterből tudjuk telepíteni a Music Station alkalmazást is. Ahogy a QNAP többi alkalmazásaitól már megszoktuk, a Music Station alkalmazás is igen sokrétű. Az alkalmazáson keresztül nemcsak zenéket tölthetünk fel, de lehetőségünk van internetes rádiók hallgatására is. Fontosabb szolgáltatásként szintén lehetőségünk van feltöltött zenéket megosztani akár e-mailen vagy szociális hálózatokon vagy linken keresztül. A Music Station további lehetőségei között van, hogy akár a NAS USB portjára dugott külső hangkártyán, DLNA-n vagy akár egy USB-s külső hangszórón keresztül is képes lejátszani a zenei állományát.

Privát és hibrid felhőtárhely

Manapság egyre többen használnak különböző szolgáltatók által kínált felhőtárhelyet, hogy a mindennapi munkájukat megkönnyítsék vele. A TS-231P-nek az sem okoz gondot, ha eddig több különböző felhőtárhelyet használtunk, mivel rendelkezik hibrid szolgáltatással is, mely lehetővé teszi, hogy szinkronizáljuk a manapság leggyakrabban használt felhőszolgáltatásokat.

A rendszer nagyon sok kifinomult szolgáltatást rejt még magában, mely mindegyike ahhoz járul hozzá, hogy hétköznapi dolgainkat megkönnyítse.

 

Fontos, hogy mindig tisztában legyünk NAS-unk állapotával. Ebbe beletartozik a memória és a lemezek állapota is. A rendszer lehetőséget kínál nekünk erre is, vannak diagnosztikai programok melynek segítségével ellenőrizhetjük a szabad memóriát, vagy a NAS-ban lévő lemezek fizikai állapotát. Továbbá arra is lehetőséget ad, hogy ezekről rendszeres jelentést kérjünk akár e-mailben is.

További információkat talál a TS-231P NAS-ról gyártó weboldalán:
QNAP TS-231P

A QNAP NAS-ok teljes választékáért látogassa meg a QNAP weboldalát!

További érdekességeket tudhat meg a QNAP Facebook és Instagram oldalán is:
www.facebook.com/QNAPHungary
www.instagram.com/qnaphungary

vissza