MSI GP66 Leopard - ÁTTEKINTÉS

2021-07-05 13:26:00

Az MSI a 2021-es évet egy egész sor frissített, GeForce RTX 30 GPU-t tartalmazó laptoppal indította. Az egyszerű belső frissítés helyett azonban sok új modell vadonatúj burkolatot kapott, és a GP66 az eddigi legjobbnak tűnik.

Bevezető

A GP66, amelyet az év elején mutattak be az Nvidia Ampere mobil sorozatával együtt, vadonatúj dizájnnal rendelkezik a régebbi GP65-höz képest. Szinte mindent megváltoztattak a billentyűzettől a hűtési megoldásig, hogy a GP család új generációjának kezdetét jelentse a modell. Azok számára akik nem annyira ismerik az MSI laptopjait: A GP sorozat az MSI középkategóriás gamer laptopjait fogja össze az olcsóbb GL és GF szériák felett és a drágább GE és GT szériák alatt.

A SKU-k az Intel 10. generációs Core-i7 10870H CPU-tól kezdve a GeForce RTX 3060 videokártyával ellátott Core i7-10875H-tól egészen az RTX 3080-zal ellátott Core i7-10875H-ig terjednek. Az általunk vizsgált konfiguráció egy középső konfiguráció az i7-10870H-val és RTX 3070-el, 2500 USD körüli áron, a RAM-tól és a tárolótól függően.

Áttekintés

Burkolat, külső

A legnagyobb fizikai változás a GP65-ről a GP66-ra a nagyobb hátsó rész, amely a nagyobb teljesítményű hűtési megoldás befogadására szolgál. Az általános vizuális dizájn egyébként leginkább úgy írható le, mint egy tompított GE66, a hasonló sima fém külső fedelekkel, de sötétebb fekete színösszeállítással. A GE66 elülső széle mentén található RGB fénysáv a GP66-on nincs jelen, míg a billentyűzet billentyűkénti RGB billentyűzetvilágítása megmaradt.

Az építési minőség kiváló, különösen az alaphoz képest. A billentyűzetfedél csak minimális torzulást és nyikorgást mutat, amikor az elülső sarkokat hajlítjuk vagy csavarjuk. A fedél lehetett volna merevebb.

Az új konstrukció az új "sugárhajtóműves" hátsó rész miatt érezhetően hosszabb, mint a régebbi GP65-ös. Egyébként a súlya szinte változatlan, 2,3 kg, és a rendszer ezúttal körülbelül 4 mm-rel vékonyabb.

Csatlakozás

A csatlakozási lehetőségek és a pozícionálás jelentősen megváltozott a GP65-höz képest. Egyrészt a portok most egyenletesebben oszlanak el a bal, jobb és hátsó széleken, míg a GP65-nél mind egybe voltak zsúfolva. A HDMI 1.4-ről 2.0-ra frissült a 4K60 támogatás érdekében, és van egy extra USB-A port, így összesen három van.

LÉNYEGES, hogy a Thunderbolt és az USB-C Power Delivery nem támogatott. Így a felhasználók nem tudják a GP66-ot USB-C adapterekkel feltölteni.

Karbantartás

A karbantartás nehezebb, mint a GP65 esetében, mivel a GP66 alsó panelje sokkal szorosabb a széleinél és a sarkainál. A panel biztonságos eltávolításához éles eszközre és óvatos kézre van szükség. Belülről a felhasználók közvetlenül hozzáférhetnek a 2x M.2 2280-as bővítőhelyhez, a 2x SODIMM-hez, az akkumulátorhoz és a WLAN modulhoz.

Tartozékok

A dobozban a hálózati adapteren és a papírokon kívül nincs más extra. A GS és GT sorozatú laptopokhoz mellékelt bársony tisztító kendő itt nem tartozék.

Bemeneti eszközök

Billentyűzet
A billentyűzet megegyezik a GE66 billentyűzetével, és nagymértékben eltér a GP65-től. A NumPad például eltűnt a  gombutak rövidebbek és élesebb a visszajelzésük. A “csattogás” is valamivel hangosabb és magasabb hangú, mint korábban, különösen a Space és az Enter billentyűk tekintetében.

A billentyűenkénti RGB-világítás megvan, de hagy némi kívánnivalót maga után. A világítás lehetne egységesebb, mivel a másodlagos billentyűszimbólumok (pl. !, @, # stb.) nem világítanak olyan fényesen, mint a fő szimbólumok (1, 2, 3 stb.).

Touchpad

A műanyag touchpad viszonylag kicsi (10,5 x 6,5 cm), közepesen gyors sebességnél simán siklik, lassabb sebességnél pedig csak egy kicsit tapad. A beépített kattintógombok kicsit mereven reagálnak, és a szokásosnál nagyobb erőt igényelnek egy-egy kattintáshoz, ami fárasztó lehet, ha nincs külső egér. Bár az új touchpad használható, hiányoljuk a régebbi GP65 dedikált egérgombjait.

Kijelző

A GP66 10UG konfigurációnk ugyanazt a 240 Hz-es Sharp LQ156M1JW03 panelt használják, amely a GE66 10SFS, GS65 Stealth 9SG, Razer Blade 15 és Aorus 15P XC modellekben is megtalálhatóak. A színek, a kontraszt és a válaszidők tehát hasonlóak ezek között a laptopok között, ami jó dolog, mivel ezek közül a modellek közül sok csúcskategóriás.

A GP66 kijelzőjének egyik legfontosabb különbsége a fent említett laptopokhoz képest az, hogy érezhetően halványabb. A maximális fényerő körülbelül 210 nitnél van a csúcson, míg a legtöbb más játékos laptop 300 nit vagy annál fényesebb.

Teljesítmény

Az MSI jelenleg csak a 10. generációs Comet Lake-H Core i7-10870H és Core i7-10875H opciókat kínálja, semmi mást. Nekünk azonban elég lett volna csak az egyik opció, mivel az i7-10870H és az i7-10875H közötti különbségek hihetetlenül csekélyek. A felhasználóknak az olcsóbb Bravo vagy Alpha sorozatban kell keresniük az AMD opciókat.

A grafikusok a GeForce RTX 3060-tól a 3080-ig terjednek, egyenként 130 W-os TGP-vel. A Dragon Center szoftveren keresztül automatikus és manuális grafikus váltás is elérhető. Javasolom a tulajdonosoknak, hogy ismerkedjenek meg a Dragon Centerrel, mivel a legfontosabb funkciók itt kapcsolhatók.

vissza