GE73 Raider - A fosztogató

2020-03-02 18:04:00

Szerintem ez a gaming laptop. Hogy miért? Az ok igen egyszerű: Megfelelő minőségű és méretű kijelző, jó videókártya és pont kellemes mértékben eltalált csili-vili. Mivel nem a legújabb hardverek vannak benne nyilván ésszerű lenne ha a kijelentésemet egy kicsit részletezném. 

Sok olyan notebookkal találkoztam már amibe ennél sokkal jobb hardverek voltak bele pakolva de mégsem hozta az elvárt teljesítményt. Nagyon sok időt és erőfeszítést kell fektetniük R&D-be annak biztosítása érdekében, hogy a notebook teljes mértékben ki tudja használni a mellékelt hardvert, anélkül, hogy bármiféle akadályba ütközne. A tajvani székhelyű MSI az egyik ilyen gyártó, amely nagy figyelmet fordít az összes részletre, és a vállalat erőfeszítései egyértelműen tükröződnek az MSI GE73 Raiderben

Műszaki adatok

Méretek 42 x 29 x 3 cm
Processzor 8. generációs Intel Core i7-8750H @ 2,20 GHz
Memória 16 GB DDR4 @ 2400MHz
Tárolás 1 TB 2,5 "-es SATA HDD + 512 GB M.2 SSD
Kijelző 17,3 "FHD (1920x1080), 120Hz, 3ms
Videokártya Nvidia GeForce GTX 1070 8 GB-os GDDR5-te
Hálózat Killer Gb LAN, 802.11 AC WiFi + Bluetooth v5
Akkumulátor 6 cellás, 51Whr
Csatlakozók 1x USB3.1 C típusú Gen2, 2x USB3.1 A típusú Gen1, 1x USB3.1 A típusú Gen2, 1x RJ45, 1x SD kártyaolvasó, 1x HDMI (4K @ 60Hz), 1x Mini-DisplayPort

Kialakítás

A szálcsiszolt alumínium felület tökéletesen illik ehhez a notebookhoz, bár az ujjlenyomatok nagyon megmaradnak rajta. . Szokás szerint az előlapon díszeleg az MSI logo, ami szerencsére még világítani is tud (minden esetben a képernyő fényerejének a függvénye ). A felületen van még két további világító zóna is ( ami akár 16,8 millió színben is képes világítani ), amivel pont eltalálták a minimum elvárásokat a csili-vili kategóriában.

Csatlakozók

Az I / O portok szempontjából az MSI GE73 Raider  mindent tartalmaz, amit elvárhat egy modern játékos notebooktól. A notebook három teljes méretű A-típusú USB3.1 portot tartalmaz, ezek közül kettő Gen1 port, a harmadik pedig Gen2 port . Az USB3.1 Type A Gen1 portok átviteli sebessége akár 5 Gbps, míg a Gen2 port átviteli sebessége akár 10 Gbps. 

A jövőre is gondolva  az MSI beépített egy USB3.1 Type-C Gen2 portot , amely 10Gbps átviteli sebességet is kínál. A notebook rendelkezik SD (XC / HC) kártyaolvasóval és HDMI porttal, amely támogatja a 4K kimenetet 60 Hz-en, és egy Mini-DisplayPort is.

Mivel a notebook a játékosoknak szól, tartalmaz egy RJ45 Ethernet portot , egy dedikált Mic-in portot , egy fejhallgató-kimeneti (HiFi, SPDIF) portot , valamint a 802.11 ac WiFi-t és a Bluetooth 5.0 -at .

Mivel a noetbookot játékosoknak szánják, van rajta RJ45 Ethernet csatlakozó is, továbbá mikrofon és egy fejhallgató csatlakozó is.

Kijelző

A GE73 egy 17’3 “ FHD kijelzővel és 120 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik. Ha feltesszük magunknak a kérdést,hogy egy ilyen laptopban miért ilyen kijelző van akkor valószínűleg nem a hardcorre játékosok közé tartozunk. A válasz egyszerű: A nagyobb frissítési frekvencia sokkal jobb opció egy komolyabb játékosnak mint a nagyobb felbontás, és szerencsére ezt az MSI is így véli.

 

Az MSI állítása szerint a kijelző az NTSC színtartományának 94% -át és az sRGB színterület 100% -át lefedi , ami egy élénk kijelzőt eredményez, nagy szín pontossággal. Ha a hátrányokról kell beszélni a G-sync hiány itt is felmerül.

Hang

Annak ellenére, hogy a játékosok általában a fejhallgatót részesítik előnyben az MSI beépített egy Dynaudio hangszórórendszert.

Billentyűzet

Szokás szerint a Steelseries billenytűzetét pakolta az MSI a gépház alá, amivel nem nyúltak mellé. A gombok elhelyezése szintén jól átgondolt, és úgy lett megtervezve, hogy szem előtt tartsák a notebook használati helyzetét. A szóköz bal oldalán nincs Windows gomb, így  játék közben nem kell aggódni a véletlenszerű gombnyomások miatt.

Az egyedi háttérvilágítású gombok testreszabhatók a SteelSeries Engine 3 szoftver használatával, és számos előre beállított konfiguráció is elérhető, beleértve a népszerű játékokat, például a CS: GO és a PUBG. A billentyűzethez testreszabott funkcióbillentyűk is vannak, amelyek az Fn billentyű lenyomásakor felgyulladnak, ami sokszor igazán nagy segítség, ha éppen nem tudjuk fejből az alpvető kombinációkat. 

Trackpad

A legtöbb Windows notebooktól eltérően, a GE73 Raider tapipadja meglehetősen nagy, és egyenesen a szóköz alatt található. A követés pontos és zavartalan, azonban a Windows Precision Drivers támogatás hiánya azért hiányérzetre ad okot.

Szoftverek

SteelSeries motor 3

Mint korábban már említettük, az SteelSeries Engine 3 lehetővé teszi a felhasználók számára a billentyűzet háttérvilágításának és a fedélen lévő Mystic Light konfigurálását . A felhasználók különféle presetek közül választhatnak fényhatásokat a „My Gear” szakaszból, még többet hozhatnak létre a „Engine Apps” segítségével.

A SteelSeries Engine 3 lehetővé teszi a megvilágítási beállítások módosítását is a játék alapján . A szoftver képes automatikusan felismerni a telepített játékokat, és bekapcsolja a testreszabott fényhatásokat, amint a játék elindul.

MSI Dragon Center

Az MSI Dragon Center egy meglehetősen praktikus segédprogram, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a notebook teljesítményének testreszabását és a valós idejű erőforrás-felhasználás felügyeletet. A Dragon Center rendszer Tuner funkciójával különféle profilokat állíthat be, az akkumulátor energiamegtakarításától  kezdve a teljesítmény szabályozásáig. 

Az MSI Dragon Center olyan funkciókkal is rendelkezik, mint a Voice Wizard, amely lehetővé teszi a VOIP-beállítások teljes testreszabását a játékon belüli legjobb kommunikációs élmény érdekében .

Teljesítmény

Referenciaértékek

3DMark Fire Strike 15 669

3DMark Time Spy 5733

A pontszámok megegyeznek, és bizonyos esetekben jobbak egy azonos típusú eszköznél, ami igencsak jó hír, mert ebből látszik, hogy az MSI-nek jól optimalizált hűtő megoldása van. 

Hűtés

A GE73 Raider 8RF az MSI Cooler Boost 5 technológiájával rendelkezik, amely kettős hőmodult kínál Whirlwind Blade ventilátorokkal. A notebook hét hőcsövet és négy légáramú szellőzőnyílást tartalmaz, amelyek elég hatékonyan kezelik a magas hőmérsékletet.

Összegzés

Nagyszerű notebook, amely tökéletes azok számára, akik nem akarnak kompromisszumot kötni játék közben.

vissza