Futurisztikus élményt kaptunk a Lenovo sárvári gyárában

2016-11-17 12:04:13

Sajtótájékoztató okán hívott Sárvárra a Lenovo, ahol a Flex gyár legújabb részlegének megnyitása volt a téma. A többféle eszközt, köztük szervereket is fabrikáló Flex működésének hátterébe is belekóstolhattunk: robotok, precíz munkavégzés, hihetetlen élmény fogadott minket.

 

A Lenovónak nagyon megy Magyarországon: a számítógép leszállításának 25 százalékát tudhatják magukénak, ráadásul már a táblagépes piacon is a dobogó tetején állnak, vagyis tényleg kijelenthető, hogy a magyar nép szereti a gyártó termékeit. Meg egyébként Európa is csípi ezeket az eszközöket, nem véletlen, hogy a cégnél úgy döntöttek, az öreg kontinensre is telepítenek egy üzemet, hiszen ahogy mondták, közel kell lenni az ügyfelekhez. A fabrikálást a sárvári Flex gyárban végzik, ahol most nyílt meg a legújabb részleg, így az eddigi 500 dolgozó mellé még 200-at vettek fel. Az ünnepélyes megnyitón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vágta el a szalagot.

1

Érdekes volt egyébként látni belülről a folyamat működését. Fehér ruha, steril környezet, rendkívüli precizitás. És főleg nők dolgoznak, kérdésemre pedig az volt a választ, hogy a férfiak ebben a térségben többségében festéssel, vagy autószereléssel foglalkoznak, a gyengébbik nem képviselői pedig könnyedén helyt tudnak állni a gyárban. És meg is teszik, a számítógépek mutatják, milyen komponenst kell következőre beilleszteni, mindent mér az óra, szóval elég stresszes meló ez, én fejet hajtottam mindenki előtt, aki ott tevékenykedik.

2

A technológia azonban fantasztikus. Millió monitoron lehet látni az aktuális számokat, mennyi a raktárban lévő dolgok értéke, hány készülék került összeszerelésre, ebből mennyi indult már útnak. Utóbbi különösen fontos, hiszen általában másnapra, de Európán belül maximum öt napon belül bárhová eljuttatják az eszközöket, logisztikai szempontból nagyon fontos bástya ez az üzem. Sárváron 5-6 termékcsalád készül, ebbe all-in-one PC-k, grafikus munkaállomások és szerverek is tartoznak. Az idei cél elég kemény, nagyjából 5-6 millió darabot szeretnének összességében eljuttatni a vevőkhöz. És mi a még nagyszerűbb? Ezeket a termékeket „Made in Hungary” jelzéssel látják el, amire mindenki büszke lehet.

3

A gyárban lófrálva azért belefutottunk még érdekes dolgokba, ilyen az a robot, ami a produktumok kódja alapján címkézi fel a készülékeket (vagyis ez a gép felelős azért, hogy a laptopok billentyűzete alatt ott van az Intel vagy az AMD matrica), villámgyorsan dolgozik, de említhető még a pakolást végző szerkezet is, ami milliméteres pontossággal helyezi egymás mellé a dobozokat, és ha valaki túl közel lép hozzá, azonnal leáll, és csak két, különböző helyeken lévő gombok megnyomása után folytatja a munkát. A Thinkpad sorozat egyelőre még nem itt készül, a Lenovo nem hozta át annak gyártását Európába.

4

Ez tehát egy fantasztikus dolog Magyarországnak, jó hír lehet a gazdaságnak, és a zéró hibaszázalékos mutatót tartva a Flex tényleg világhírnévre tehet majd szert, az eddigi díjak mellé még több elismerést bezsebelve. Jövőre ráadásul még masszívabb termelési fokozatba lépnek Sárváron, ahová nemcsak a gyár, hanem a Spirit Hotel kiváló wellness részlege miatt is érdemes ellátogatni.

vissza