FSP iFP800

2019-09-13 11:01:00

A Fortron/Source Group, vagyis az FSP nem kíván különösebb bemutatást a magyar piac számára, ugyanis egy kifejezetten híres és elterjedt tápegység gyártóról beszélünk, akik nem csak saját márkás termékeket készítenek, hanem más márkáknak is gyártanak tápegységeket a megrendelők által kért specifikációk, tervezés szerint. Az FSP például olyan gyártóknak készít tápegységet, mint a be quiet!, Antec, Bitfenix, EVGA, Fractal Design, OCZ vagy éppen az NZXT. A gyártók bizalma adott a márka iránt, viszont a számítógépekhez, szerverekhez és orvosi berendezésekhez készített tápegységeiről hírhedt gyártó manapság már foglalkozik számítógépház, processzorhűtés, szünetmentes tápegység/UPS, és más termékek gyártásával is. A mai tesztben szünetmentes tápegységről lesz szó. 

FSP iFP800 

Mielőtt a tesztünkbe belekezdnénk érdemes egy pár szót ejteni a szünetmentes tápegységekről. Általában a számítógéppel kapcsolatos eszközök fogyasztását wattban mérjük, ezzel szemben a szünetmentes tápegységek mérőszáma a VA, vagyis a voltamper.  Alapvetően a voltamper és a watt váltószáma 1, de itt is képbejön a hatékonyság, amely segítségével ténylegesen meghatározható az az érték, amelyet még biztonságosan képes leadni az UPS. Jelen esetben ez 60%, így már könnyedén ki lehet találni, hogyan is jött az a végleges, 480W-os érték. Persze tud az érték felett is fogyasztani, de ez kifejezetten nem ajánlott, illetve az iFP 800 is folyamatos jelzéseket fog küldeni túlfogyasztás esetén. 
Maga az UPS egyébként kifejezetten kompakt méretekkel rendelkezik, ugyanis csak 300 x 101 x 142 mm hosszú, magas és széles, illetve mindössze csak 4,9 kg-os súllyal rendelkezik. A műanyagváz rengeteg szellőzőnyílással rendelkezik, amely a belső komponensek hűtését szolgálja. Elől egy LED-es panel található meg az FSP modelljén, amely ráadásul érintős kijelző és olyan fontos információkkal lát el minket, hogy mekkora kimeneti- és bemeneti feszültséggel dolgozik az eszköz, milyen terheléssel, illetve az akkumulátor állapotáról is mutat információt. Ezek között érintéssel tudunk váltogatni, az említett értékeket pedig AC, vagyis áram alatti üzemmódban is, illetve offline UPS üzemmódban is mutatja. Amennyiben a szünetmentes táp átkapcsolt akkumulátorra, 10 másodpercenként sípolni fog, ezzel is jelezve, hogy elment az áram. Ez kifejezetten hangos, így érdemes valamennyire zajnyelő helyre tenni a készüléket, ha zavarna a magas hang. Amennyiben viszont túlfogyasztana a készülék, fél másodpercenként fog ismétlődő sípolással jelezni a felhasználó számára. Amennyiben az áram visszajön, a szünetmentes tápegység automatikusan újraindul és elkezdi újra feltölteni a 12 voltos/9 amperórás akkumulátort, amelyet 4 órán keresztül kell töltenie, hogy elérje a 90%-os töltöttségi szintet. Az UPS szimulált szinuszgörbe alapon működik, tehát nem tiszta hullámokról beszélünk, hanem enyhén szólva szögletes hullámok formájában továbbítja az áramot az UPS a kívánt eszközök számára. Természetesen az UPS minden védelemmel fel lett szerelve, így nem kell aggódni a túlfeszültség, túláram miatt sem. 
Csatlakozók 

Az európai piacon a megszokott módon a szokásos 230 voltos európai szabványnak megfelelő hálózati csatlakozó található az iFP800 hátoldalán, ahová csatlakoztathatjuk a kívánt eszközöket, akár számítógépet, laptopot, telefont, vagy amire éppen szükségünk van. Természetesen a csatlakozók mellett saját töltéshez szükséges hálózati kábelbemenetet is találunk. Ezenfelül az UPS rendelkezik két RJ45/RJ11 bemenettel is, ahol az internet/telefonkábel vonalát tudjuk védeni az esetleges túlfeszültségtől. Egy USB-B kommunikációs port is található a hátoldalon, amelyet ha összekötünk a számítógépünkkel, és feltelepítjük a mellékelt szoftvert, akkor a szünetmentes tápegységet igényeink szerint tudjuk beállítani, legyen szó akkumulátor módról, vagy monitorozásról. Végezetül agy gyári reset gombot találunk még hátul, elől pedig a LED panel mellett a bekapcsológombot is elérhetjük. 
Fogyasztás és üzemidő

 Az iFP 800 a nagyjából 480W-os maximális teljesítményével 2-6 ms alatt kapcsol át UPS üzemmódba, ha érzékeli az áramkimaradást. Ezt követően pedig az üzemidő annak függvényében növekszik, vagy csökken, hogy milyen és mennyi eszköz lett a szünetmentes tápegységre csatlakoztatva.  Vegyünk alapul egy középkategóriás számítógépet, jelen esetünkben a tesztkonfigurációt.  

Tesztkonfiguráció:

Gigabyte Aorus Z270X Gaming 5 
Intel Core i7 7700 – TDP 65W 
MSI GTX 1060 6G Gaming X 
ADATA XPG Dazzle DDR4 2400 MHz 2x8GB CL16 
be quiet!  Dark Power 11 Pro 750W 
1 TB Seagate Barracuda SATA III 
Intel 540S 120GB SSD SATA III 
KingFast 120GB eDrive SLC SSD 
ADATA XPG SX6000 PRO 256GB M.2 NVMe SSD 

Egy ilyen konfiguráció nem kifejezetten fogaszt keveset terhelés alatt, de szerencsére üresjárat esetén, enyhe internetezés, dokumentumszerkesztés közben 70-100 W között fogyaszt a rendszer úgy, hogy közben perifériák tömkelege is csatlakoztatva van, amelyet figyelembe kell venni ilyenkor. Ehhez még társulhat egy nagyjából 23W-ot fogyasztó monitor, amelyet az egyszerűség kedvéért nem energiatakarékos módban használunk, és a fogyasztás máris 90-120 W között jár. Ilyen esetben, ha különösebb terhelésnek nem tesszük ki a számítógépet (vagyis nem kezdünk el nagy hirtelen Shadow of the Tomb Raider-ezni mert túlságosan izgat a story), akkor terheléstől függően és a tápegység konfigurációs beállításától függően nagyjából 18-20 percig bírja a tápegység. Ha viszont mindenképp terhelés alatt van a gép, és közel 300W fogyasztást is meghaladja a rendszer, akkor már csak szűkös 15 percig fogja bírni az iFP800. 
Értékelés 

Az FSP iFP szünetmentes tápegység kifejezetten jó vételnek számít akkor, ha nem szeretnénk amiatt aggódni, hogy az áramszünet pont akkor köszöntene be, amikor éppen dolgozunk egy fontos dokumentumon, vagy nagyon nagy szükség lenne az áramra, mert lemerülne valamilyen készülékünk. Ilyen esetekben a biztosított 15-20 perc terheléstől függően is életmentő tud lenni mindenki számára, hogy biztonságosan el tudják menteni a fontos munkájukat, és ki tudják kapcsolni a csatlakoztatott készülékeket. A megfizethető árának köszönhetően pedig kifejezetten ajánlott lehet bárki száméra, aki kicsit is aggódik az elektronikai eszközeinek védelme iránt. 

vissza
Legolvasottabb cikkek