Az AMD RX Vega 4, illetve 8 GB-os változatban is elérhető lesz

2017-03-28 20:19:31

A hétvégi eseményen fény derül néhány dologra.


 

A hétvégén tartotta Pekingben tech eseményét az AMD, melyen ha túl sokat nem is, néhány dolgot megtudtunk a Vega-val kapcsolatban. Bár árat és megjelenési dátumot még nem közölt a gyártó, úgy tűnik, kétféle variánsban is kaphatók lesznek a kártyák. Lesznek 4 és 8 GB-os változatok is. Továbbra ia maradnak a HBM2-es architektúránál, így valószínűleg ugyanazzal az 512 GB/s-os sávszélességgel érkeznek, mint elődeik.

A Vega egyik legfontosabb jellemzője a High-Bandwidth Cache Controller, mely lehetővé teszi a VRAM jobb kihasználását, így a 4GB-os konstrukciók is képesek jól teljesíteni. Ha nagyobb felbontáson játszunk, ahol bizonyos esetekben nem bizonyul elégnek e mennyiség, színre lép a 8 GB. Az AMD egyelőre nem közölte, lesznek-e különbségek az órajeleket illetően, valamint hogy több szintű teljesítményt is kisajtolnak-e belőlük, mint ahogy a Fury esetében tették (sima Fury, Fury X és a Fury Nano).

amd radeon rx vega

Egy másik hír, hogy a megjelenés után piacra kerülnek e kártyák a gaming notebookokban is. A mobil verziókban a HBM2 kompakt kialakítása akár előnyt is jelenthet a GDDR5-höz képest. Egy másik kérdés, hogy vajon a helytakarékossággal együtt a hűtési képességet tartani tudják-e. Ha igen - mivel a GTX 1070-et és 1080-at vékony példányokba nem tudták bepréselni - a Vega-nak minden esélye megvan a piaci előnyre. Remélhetőleg nemsokára dátumot és árakat is kapunk majd!

vissza