ASUSTOR Flashstor 6 - Áttekintés

Teljesen flash-alapú NAS

2023-09-23 11:36:00

A hálózathoz csatlakoztatott tárolóeszközök (NAS) folyamatos térnyerésével az Asustor azon dolgozik, hogy a márka vezető szerepet töltsön be a csak SSD-vel felszerelt tárolóeszközök terén. Az Asustor elindította a NAS Flashstor sorozatát, amely támogatja az M.2 NVMe SSD-ket, amelyek lényegesen nagyobb átviteli sebességet kínálnak, mint a mechanikus merevlemezek. Az Asustor Flashstor 6 (FS6706T) egyedülálló, mivel nem rendelkezik 3,5 hüvelykes vagy 2,5 hüvelykes rekeszekkel. Ehelyett a cég hat M.2 PCIe 3.0 bővítőhellyel szerelte fel. Bár nem tökéletes, a Flashstor 6 (FS6706T) érdekes előrelépést jelent a márka számára egy teljesen flash jövő felé.

Flashstor 6

A piacon jelenleg 2 modell érhető el mégpedig a cikkben is szereplő Flashstor 6 még a nagytesó Flashstor 12 PRO néven érhető el.

Az Asustor burkolata semmi máshoz nem hasonlít a piacon, és ennek az az oka, hogy a cég sokkal kompaktabb házzal tudott dolgozni, köszönhetően a 3,5 hüvelykes meghajtórekesz kihagyásának. Merevlemezek helyett ez egy teljesen SSD-ből álló NAS, hat foglalattal az M.2 2280 NVMe SSD-k számára. A hagyományos NAS-ház helyett az Asustor FS6706T egy videojáték-konzolra, nevezetesen a klasszikus Sony PlayStation 2-re hasonlít. Ez valószínűleg nem véletlenül, hiszen a NAS-t médiaboxként is megállja a helyét, így már a design is fontos szerepet játszik. 

Csatlakozók

Az Asustor Flashstor 6 (FS6706T) eleje az elérhető USB-A 2.0 portok egyikének és egy kis szellőzőnyílásnak ad otthont. A burkolat tetején négy LED-es jelzőlámpa, valamint márkajelzés található. Az alja ketté van osztva, bal oldala egyszerű fekete műanyag, jobb oldala pedig szálcsiszolt fém hatású. Érdekes módon az Asustor a bekapcsológombot a NAS jobb oldalán helyezte el, némi szellőzés mellett. A többi port az FS6706T hátulján található, és három USB-A portból (egy 2.0 és két 3.2 Gen 2x1), egy HDMI 2.0b portból, két 2.5 GbE csatlakozóból és SPDIF-ből áll.

A meghajtórekeszek eléréséhez szét kell szedni a NAS-t. Szerencsére ez egy egyszerű folyamat, amely mindössze négy csavart és egy eltávolítható panelt foglal magában. Ezen a panelen található az egyetlen 80 mm-es ventilátor is, amely az Intel Celeron és M.2 meghajtók hűtésére szolgál. A panel lecsúszik, és a ventilátor egy USB-porton keresztül kap tápellátást, ami szükségtelenné teszi a kábel eltávolítását (és újracsatlakoztatását). Csakúgy, mint a modern alaplapoknál, az Asustornál sincs szükség M.2-es csavarok használatára, hanem minden M.2-es meghajtót műanyag kapcsok rögzítenek. Ez a NAS csak az M.2 2280 meghajtókat támogatja.

Ebben a NAS-ban mindent egy Intel Celeron N5105 hajt. Ez egy jó képességű processzor, amely elegendő teljesítményt nyújt a 4K médiatranszkódoláshoz és az Asustor szoftvermenedzserén elérhető különböző alkalmazások futtatásához. Az Asustor gyárilag 4 GB DDR4 RAM-al érkezik, amely a maximálisan támogatott 16 GB-os kapacitásig bővíthető. Az N5105 nyolc PCIe sávval rendelkezik, amit akár szűk keresztmetszetnek is tekinthetnénk, hiszen hat PCIe 3.0 SSD slot, USB portok, hálózati csatlakozók és egyebek is vannak, de mi inkább a két 2,5 GbE-s linket találtuk a teljesítmény hátráltatójának, bár ez a NAS így is nagyon gyors.

A két LAN-porttal 525 MB/s sebességet sikerült elérnünk, ami jelentősen lassabb, mint amire egy M.2 NVMe SSD képes, de a két USB 3.2 Gen 2x1 port is (10 Gbps egyenként). Ez érdekes helyzetbe hozza ezt a NAS-t. 

Szoftver

Miután legalább egy M.2 SSD-t beszereltünk az Asustor Flashstor 6 (FS6706T) belsejébe, bekapcsolhatjuk és telepíthetjük az Asustor Data Master (ADM) rendszert. Az ADM telepítési folyamata zökkenőmentes  és néhány perc alatt elvégezhető. Az Asustor operációs rendszere az egyik legkifinomultabb megoldás az előre elkészített NAS-okhoz, amely a Synology DiskStation Managerrel vetekszik.

Ha még soha nem használtál NAS-t, a webes felület általában a szerver kezelésének fő módszere, függetlenül a márkától vagy az operációs rendszertől. A felhasználói felületet szándékosan úgy tervezték, hogy egy hagyományos számítógépes operációs rendszert utánozzon. Van egy alkalmazásboltot, egy beállítási alkalmazás, egy tároláskezelőt, egy aktivitásfigyelőt, valamint a NAS teljes leállításának és/vagy újraindításának lehetőségei. 

Az Asustor számos alkalmazással rendelkezik az App Centralon keresztül. A katalógus nem egészen olyan kiterjedt, mint a Synology vagy a QNAP kínálata, de szinte minden népszerű NAS-alkalmazás jelen van, köztük a Plex Media Server, a PHP, a Docker, a TeamSpeak, az Amazon Prime Video, a ClamAV, a Deluge, a Disney+ és a Vaultwarden. Az APK fájlok manuálisan is telepíthetők az App Centralon keresztül, és ez lehet az előnyben részesített módszer bizonyos alkalmazások, például a Plex esetében. A hálózati kapcsolatokon keresztül az ügyfelek számára hozzáférést biztosító protokollok beállítása szintén hihetetlenül egyszerű, így a NAS percek alatt a tárolás központi helyévé válhat.

Összegzés

A piacon azt látjuk, hogy az FS6706T-hez hasonló NAS-ok egyre gyakoribbá válnak, ahogy az SSD-k ára tovább csökken, és a NAND kapacitása növekszik, hogy felzárkózzon a mechanikus meghajtókhoz. Egyelőre, hacsak nincs olyan oka, ami miatt nem egy 3,5 hüvelykes rekeszekkel rendelkező NAS-házzal kell szembenéznie, az FS6706T-t azoknak ajánljuk, akik vagy hozzáférnek NVMe-meghajtókhoz, vagy egy kompakt rendszerre vágynak flash-tárolóval.

Az ASUSTOR NIMBUSTOR 2 az influenszerek és a multimédia rajongók kedvence világszerte. Neves szaklapok az egyik legjobb NAS-nak tartják a kategóriájukban az AS5202T és az AS5304T modelleket. Szeptemberben, a készletünk erejéig, a gyártó támogatásának hála a két NIMBUSTOR 2 tárolókat rendkívül kedvező áron viheted el. A kétlemezes AS5202T-re a kedvezmény 9 százalék, a négy rekeszes AS5304T most tíz százalékkal kedvezőbb áron!

A NIMBUSTOR 2 NAS-okat az Intel Gemini Lake alapú Celeron processzora hajtja. A processzor takarékos, de fürge, a beépített DDR4 memóriával együtt kimagasló audio-vizuális élményt nyújt. Máshol ebben a kategóriában nem találsz két darab, egyenként 2,5 gigabites hálózati csatlakozót, amelyeket linkelve 5 gigabites sebességgel éred el a hálózatodat. Szintén egyedi, hogy HDMI 2.0b csatlakozót találsz a NAS-on, egy HDMI kábellel már kész is a multimédia központ. Az AS5202T és AS5304T modellek a multimédiás tartalom készítők vagy a live stream szolgáltató influenszerek kedvelt adattárolója. Ehhez rengeteg szolgáltatást és megoldást kínál a NIMBUSTOR 2!

AS5202T -9% 
AS5304T -10% 
AS6602T -12% 

A kiemelt partnereknél az ár már tartalmazza a kedvezményt!

vissza
Legolvasottabb cikkek