Adattárolás üveglapon? Ez már a jelen!

2016-02-18 20:54:07

Hallunk híreket a világban a készülő egyre nagyobb kapacitású SSD-kről, melek ára egy autóéval vetekszik, azonban ez minden téren rátesz egy lapát... ő, izé billentős kocsival.


 

A brit tudósok, vagyis a University of Southampton kutatóiról már hallhattunk korábban, amikor egy áttörést jelentettek be az adattárolás terén. Felmutatni akkor még nem sok mindent tudtak, ám most megtört a jég. A szóban forgó eszköz egy üveglap. Igen, jól olvastátok, egy átlátszó korong. De nem minden a külső: e szerkentyű nem kevesebb, mint 360 terabájtnyi adat tárolására alkalmas, ráadásul mindezt majdnem 14 milliárd évig képes megőrizni.

A technológia az üvegkorongban lévő nanorácsokon alapul, ezek tényezői, az adatok meghatározói. Tehát minden adat a rácsok közti távolságtól, a róla visszaverődő fényen nyugszik. Megdöbbentő, ugye?

A fenti videón az adattárolóra való írás folyamatát figyelhetitek meg. Mivel lézerrel történik az eljárás, nem mostanában válik hétköznapi dologgá a folyamat, ám a kutatók elmondása szerint ezzel ellentétben a "lemez" olvasása meglepően könnyű.

vissza