Megérkeztek a Google Pixel telefonok

2016-10-04 23:50:00

A Google nagyszabású sajtóeseményt tartott, melyen jelentős szerepet kapott az Asszisztens, elmaradt az Andromeda operációs rendszer, napvilágot látott viszont két új mobil, amik a Nexus-sorozatot adják át a múltnak.

 

A Google október 4-ét tartotta alkalmasnak arra, hogy a május végi I/O fejlesztőkonferencia után újabb eseményt tartson. A műsor során napvilágot látott a Chromecast Ultra, ami már támogatja a 4K-t, a HDR-t és az Ethernetet, plusz a Google Home-ról is bővebb tájékoztatást adott a vállalat. A rivaldafényben viszont a két új mobiltelefon úszott, melyek a Pixel és Pixel XL nevet kapták, és a Nexus-vonalat zárják le véglegesen.

Google Pixel

A két készülék mindössze a képernyő terén tér el egymástól, a kisebbik modell 5 hüvelykes, Full HD felbontású, a nagyobbik pedig 5,5 inches, QHD-s AMOLED megjelenítővel kerül forgalomba. Belül már ugyanaz a Qualcomm Snapdragon 821 chipset dolgozik, a négy bivalyerős Kryo mag mellett az Andreno 530 IGP végzi a grafikus gyorsítást, plusz a szoftverek futtatásában még 4 gigabájt LPDDR4 RAM segít be.  Az alumíniummal és Gorilla Glass 4 üveggel borított eszközök hátlapján ott díszeleg az Imprint ujjlenyomat-olvasó, valamint a kamera is.

A Sony IMX378 szenzorral maximum 12,3 megapixeles fotók lőhetők, az f/2.0 rekesztértéknél láttunk már jobbat, a DxOMark Mobile pontszámánál viszont nem, hiszen 89 egységgel jutalmazta a fényképezőt, aminél még az iPhone 7 is gyengébb eredményt produkált. A HDR+ már mindig aktív, az elektronikus képstabilizálás pedig nemcsak fotózásnál, hanem az akár 4K-s videóknál is jól jöhet. A Pixel telefonoknál már korlátlan tárhelyet biztosít az alkotásoknak a Google, méghozzá teljes felbontásban.

Google Pixel és Pixel XL

A Pixel és Pixel XL a két első szerkezet, amiken már az Android 7.1-re épülő Pixel felület fut, a Google Asszisztens szolgáltatással, ami a korábbiaknál okosabb, információgazdagabb és gyorsabb lett. Eltűnt a menü ikon, immár alulról kell ehhez felfelé csúsztatni az ujjunkat. A programoknak bőven lesz hely, végre 32 és 128 gigabájtos kiszerelés választható, microSD bővíthetőség nélkül, szelfizni 8 megapixelben lehet.

A kistestvér 2770, a méretesebb modell pedig 3450 milliamperórás akkumulátorral dicsekedhet, mindkettőt USB Type-C csatlakozón keresztül lehet tölteni. Megmaradt a 3,5 milliméteres jack kimenet, van 802.11ac-s WiFi, Bluetooth 4.2 és GPS is.

Google Daydream

Az eléggé fekete (quite black), igazán kék (really blue) és nagyon ezüst színekben (very silver) elérhető termékek alapára 650 dollár (178 ezer forint), az előrendelés már most megkezdődik Amerikában, Kanadában, Nagy-Britanniában és Ausztráliában. Fontos még, hogy az új Pixelek az elsők, amik már hivatalosan támogatják a Google Daydream virtuális valóság platformot is.

vissza