Még tovább emelkedhetnek a videokártyák árai a közeljövőben!

2017-08-17 21:29:36

Újabb rossz hír a PC-seknek... Pedig már azt hittük, végre csillapodnak a dolgok.


 

Sokak bánatára az elmúlt időszakban igencsak megszaladtak a videokártyák árai a piacon, köszönhetően a kriptobányászok lankadatlan érdeklődésének. Szinte elszédültünk, mikor nemrég felnéztünk az árcímkékre, elvégre bizonyos esetekben 50-60, de akár 80%-os emelkedésről beszélünk. A kedélyek kezdtek csillapodni, ennek következtében a mosoly elindult arcunk felé, viszont egy nemrég érkezett fejlemény ismét kedvünk szegte.

Később még nehezebb lehet a beszerzés - legalábbis a Digitimes állításai szerint. Ezúttal azonban nem magára a VGA-ra, hanem a benne lévő grafikus memóriára szűkül a kör: a Samsung és az SK Hynix, a két legnagyobb memóriagyártó cég ugyanis termelésük egy részét a szerverekre és mobilkészülékekre különítette el. Mivel ezen emelkedések az ügyfelek felé is kiterjednek, bizonyos modellek ára megnőhet.

vga memory

Nem kell égig magasló növekedésre gondolni, memóriaszinten 30%-ról, ami átlagosan 2 dollárt takar, így 6,50-ről 8,50-re emelkedik. Mindezt összeadva tehát, egy GTX 1050 Ti-t például véve négy, míg egy 1070-es esetében 8 memóriachipről beszélünk. Összességében tehát előreláthatóan a hiány szeptember folyamán is fennáll majd, a továbbiakra azonban nincs kilátás.

vissza
Legolvasottabb cikkek