ASRock Z170 OC Formula - bemutató, ismertető

2016-12-08 22:27:04

A jövő év elején érkező Kaby Lake előtt az Intel utolsó bemutatott architektúrája a Skylake volt, ami már több, mint egy éve elrajtolt és hatalmas népszerűségnek örvend. Az ASRock ezen család felső kategóriát képező tagjaihoz készült Z170-es chipset-tel ellátott lapja, az OC Formula lesz ezen bemutató alapja. A gyártótól már megszokott névből is látszik, hogy egy tuningra kihegyezett moboról van szó, akárcsak korábban a Z77/87/97 vagy az X99 esetében, így egyértelmű, hogy vannak előnyei a többi lappal szemben, melyek nagy részét okosan fel is tüntették a doboz hátoldalán. Ezt kinyitva magán a terméken kívül egy kétutas SLI hidat, egy I/O panelborítást, négy SATA kábelt, egy kezelési útmutatót, valamint csavarokat a különféle modulok számára.


 

Küllemét tekintve egy igencsak mutatós darabról beszélünk, mely bár világító elemekben nem túl gazdag (egyetlen egy ilyennel rendelkezik), a fekete-arany kombó nagyon is stílusossá varázsolja a műanyagot és az alumíniumot. Itt lenne célszerű leszögezni, hogy a Z170 OC Formula ATX szabványú, melyet mindenképp vegyünk figyelembe a ház kiválasztásakor!

Tuning alaplap révén a dizájn mellé teljesítmény is dukál… Mint már említettük, a Skylake processzorokhoz van tervezve, így 1151-es foglalattal rendelkezik, azon belül pedig a Celeron-tól kezdve egészen a Core i7 abszolút felsőkategóriájáig mindent támogat.

A több videókártyás konfigurációk hívei számára jó hír, hogy a Z170 OC formulára összesen négy darab PCI Express 3.0 x16 csatlakozó is került, így támogatja az akár 4 utas SLI és CrossFire megoldásokat. Ezen csatlakozók között egyébként három darab Ultra M.2 is van 32 Gb/s-os sávszélesség elérésének lehetőségével.

asrock z170 oc formula

Ami a memóriát illeti, négy darab bővítőhellyel látták el a lapot, mely 1151-es processzortámogatás révén DDR4-es modulokat fogad be egészen 4500 MHz-es órajelig és 64 GB-ig bezárólag. Érdemes megjegyezni, hogy az XMP 2.0 is adott.

Ezek után szinte már csak a tárhely marad hátra. Jó hírünk van, a Z170 OC Formula e téren is fel van fegyverkezve: összesen 10 darab SATA 3 csatlakozót kapott, melyek közül 6 darab Z 170 vezérlésű (RAID, Intel Storage Technology 14 és Smart Response Technology, NCQ, AHCI, valamint Hot Plug támogatás), 4 pedig ASMedia ASM1061 vezérlésű (NCQ, AHCI és Hot Plug támogatás). Ha a 6Gb/s nem lenne elég, közülük 3 10 Gb/s-os.

asrock z170 oc formula

A tápellátásról egy 18 fázisú VRM gondoskodik, emellett pedig minőségi fojtótekercsekkel és kondenzátorokkal van felszerelve a lap, ezzel biztosítva a hosszabb élettartamot és stabilabb működést.

Mindennek hűtéséről is gondoskodnunk kell, a gyártó pedig ebben is nagy segítséget nyújt. Összesen 6 ventilátor támogatott, csatlakozóik elhelyezése pedig nagyon kedvező akár a nagyméretű hűtések beszereléséhez is. Ezek mindegyike 4 pines, így a fordulatszám-szabályzás is játszik.

A külső perifériák csatlakoztatása is széles körű lehet, hiszen 2 USB 2.0 mellett 2 USB 3.1 (1-1 darab Type A, illetve C) és 4 USB 3.0 áll rendelkezésünkre ESD védelemmel. Ezek mellé társulnak a szkásos Jack csatlakozók, a LAN, HDMI, illetve PS2 portok.

A brutálisan jó hangzásról a Purity Sound 3 gondoskodik Realtek ALC1150 kodekkel, a Direct Drive-ról, a fejhallgató- és differenciál erősítőről és EMI árnyékolóról nem is beszélve.

asrock z170 oc formula

A gyártó továbbá gondolt ara is, ha gépház nélkül babráljuk a komponenseket: a Power, Reset, és Menu gombok mellett egy plusz és mínusz is helyet kapott, melyek az ún. Rapid OC gombok és a processzor szorzóját, Vcore feszültségét, illetve frekvenciáját hivatottak állítani. Felettük található a PCI Express portok ki- és bekapcsolását szabályzó, az LN2, XMP és Slow Mode kapcsolók, kicsit arrébb pedig a két BIOS közötti váltást lehetővé tevő gomb helyezkedik el. A BIOS Reset gomb egyébként az előbb már említett I/O panelen is megtalálható, így a házból való ki- vagy az oldallap leszerelése nélkül is végrehajtható e művelet.

Ha már ennyi kapcsoló révén szóba jött, a Z170 OC Formula két 128 MB-os UEFI BIOS-szal rendelkezik. Jó hír, hogy egy véletlen elállítás után a másikból lehetőségünk nyílik a korábbi adatok visszanyerésére. A szokásos menüpontok és beállítások mellett a tuningolás is rengeteg felületet kapott.

asrock z170 oc formula

Szoftveres téren is gazdagnak nevezhető a lap: a rengeteg funkciót és beállítást kezelő és Windows-ban való tuningolást elérhetővé tevő AsRock Formula Drive, az XFast LAN és a 3TB+ Unlocker mellett rengeteg kisebb, hasznos alkalmazást is írtak a mellékelt lemezre, melyek egyébként az interneten is elérhetők, illetve onnan frissíthetők.

Összességében tehát a 70 ezer forintos árért az ASRock Z170 OC Formula stabil működést és rengeteg lehetőséget kínál, legyen szó akár a komponensek számáról vagy tuningolásáról, akár a beállításokról. A doboz tartalmát tekintve is kitett magáért a gyártó: kaptunk kézikönyveket, csavarokat, rögzítőelemeket, illesztőprogramokat tartalmazó lemezt és kábeleket is. Az alaplap remek választás a komolyabb konfigurációt igénylők számára.

vissza