ASRock X99 Taichi - bemutató, ismertető

2016-12-31 17:02:24

Még június elején, a Computex-en minden nagyobb alaplapgyártó bejelentésre készült az akkor közelgő Broadwell-E kapcsán. Az X99-es frissítések apropóján az ASRock egy képet és egy videót mutatott Taichi elnevezéssel. Nos, természetesen azóta megmutatták, és mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül mondható, hogy a korábbi „mindenes” jelző cseppet sem túlzás.


 

Már első ránézésre maga a doboz is elnyerte tetszésemet, de annak kibontása után még nagyobbra nyíltak szemeim. A mostanában igencsak elterjedt piros-fekete színkombináció helyett ez esetben a fehér-fekete dominál, ami nálam már egy jó pont. Ha már kitértünk a csomagolásra, érdemes lehet megjegyezni, hogy a gyártó a lap előnyeit tüntette fel a hátoldalon, így már arról is rengeteg információval gazdagodhatunk, ha nem előre megfontolt céllal mentünk vásárolni. Választáskor figyelembe kell venni, hogy alanyunk ATX szabványú, ennek függvényében csak az ezt támogató házakba fér bele. Méretéből adódóan több funkció ellátására képes, mint egy mATX alaplap. Mik is ezek?

wp_20161219_023

Processzorfoglalatunk egy LGA 2011-3, így az Intel Core i7 6xxx széria jöhet szóba, emellett viszont Xeon E5 támogatással is rendelkezik, így akár a 18 magos 2695-öt is képes kezelni. Az Intel Turbo Boost Max Technology 3.0 is adott, így egyes processzorok esetében akár 15%-os single-thread teljesítménynövekedés is elérhető. Tőle jobbra és balra is memóriaslotok helyezkednek el, összesen 8 darab. A támogatás a 4 csatornás kiszerelésekig terjed. Mennyiségben a határ majdnem a csillagos ég: i7 processzor használata esetén 128 GB, míg Xeon mellett akár 256 GB rendszermemóriát is elbír. Ez természetesen csak 64 bites operációs rendszerrel érhető el, mivel a 32 bites maximum 4 GB-ot kezel. Órajel tekintetében is magasra helyezi a lécet, egészen 3300 MHz-ig terjed kapacitása, emellett ECC és XMP 2.0 támogatást is kapunk.

Következzék a játékosok körében egy másik meghatározó szempont, a videókártya. Aggódni nem kell, hiszen a lap három darab PCI Express 3.0 x16 slottal rendelkezik. Támogatása a CrossFireX-re és az SLI-re is kiterjed. Mindkét változatot egészen a 4 utas megoldásig képes kezelni. Ezen csatlakozók közül kettő 15μ-os aranybevonattal van ellátva a nagyobb stabilitás érdekében. Az adattárolás miatt sem kell aggódnunk, ugyanis az X99 Taichi-n nem kevesebb, mint tíz darab 6 Gb/s SATA 3 konnektort találunk, mellette pedig egy 10 Gb/s-os SATA Express-szel is rendelkezik. Ha az M.2 SSD-k hívei vagyunk, akkor sincs baj: kaptunk két Ultra M.2 socketet is, melyek akár 32 Gb/s-os sebességre is képesek.

asrock x99 taichi

Mindezt valamivel hűteni is kell. A processzor hűtésére adatik két 4 tűs csatlakozó, illetve a házat hűtő ventilátorok számára három. Nos, a kép már szép, de az ehhez méltó hanghatásról is kell gondoskodni. Ezt hivatott teljesíteni a Purity Sound 3, melyet a Realtek ALC1150 Audio Codec vezérel és prémium Blu-ray hangzást is képes produkálni.

Az interneteléréssel sem lesz gondunk, ugyanis két darab LAN portot is kaptunk. Egyikük Giga PHY Intel I218V, a másik egy GigaLAN Intel I211AT, mindemellett pedig a vezeték nélküli netkapcsolatra vagy Bluetooth-ra is hagyatkozhatunk. E terület bizonyos funkciói csak és kizárólag Windows 10 operációs rendszer alatt érhetők el. Az I/O panelen találunk még 3 darab USB 2.0, három darab USB 3.0 és és két darab USB 3.1 portot is, utóbbiból 1 darab Type-A és egy C. A billentyűzethez, illetve egérhez tartozó PS/2 csatlakozóból egy áll rendelkezésünkre. A szokásos hang ki- és bemenetek mellett egy optikai port is elhelyezésre került.

asrock x99 taichi

Összességében egy remekül felszerelt alaplapról beszélünk, melynek tápellátásáról egy 8 tűs 12 V-os power konnektor gondoskodik. A 80 ezer forintos árért a csomagban az alaplap mellé kapunk 4 darab SATA kábelt, két WiFi antennát, három darab SLI hidat, két kézikönyvet és néhány csavart.

vissza